Türkiye araştırma başlattı! iki aşının korumasına bilimsel destek

Ankara'da Kovid-19'a karşı uygulanan Sinovac ve BioNTech aşılarının hastaneye etkisini ortaya çıkarmak için araştırma başlatıldı. Uzmanlar, hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacının azaldığını bilimsel veriyle de açıklamış olacak.

Ankara'daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çin'in Sinovac aşısı ile Alman BioNTech aşısının hastanelere yansımasını ortaya çıkarmak için çalışma başlattı. Çalışmayı yürüten Doç. Dr. Ümit Savaşçı, araştırmanın detaylarını anlattı. Doç. Dr. Savaşçı, Sinovac aşısına ilişkin Şili'de yapılan araştırmada aşının hastaneye yatış oranlarını yüzde 87, yoğun bakıma yatma oranlarını yüzde 90 azalttığının belirlendiğini söyledi.

Aşı sayısı bakımından dünyada 9. sırada olan Türkiye'de bugüne kadar 27 milyon 860 bin 302 doz Kovid-19 aşısı yapıldı. 15 milyon 945 bin 71 679 ilk doz, 11 milyon 912 bin 423 kişiye de ikinci doz aşı uygulandı.

BİLİMSEL VERİ OLACAK

Savaşçı, "Kesin sonuçlarını kısa sürede açıklayacağız. 'Aşı bizi ne kadar koruyor?' bunu ispatlamış olacağız. Sahada biz aşının çok etkili şekilde hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığını tespit etmiş durumdayız, bunu bilimsel veri tabanımızda da açıklamış olacağız" dedi. Ümit Savaşçı, çalışmayı hastaneye başvuran vakalar üzerinden yürüttüklerini belirterek, şöyle devam etti: "Bizim polikliniğimize başvuran vaka sayısı üzerinden değerlendiriyoruz. Kliniğe gelenlere aşı olup olmadığı beyan ettiriliyor, hangi tür aşıyı yaptırdığı, bunun kliniğe olan etkileri, yatışa, yoğun bakıma etkileri, ölüme etkileri gibi bu konuları inceliyoruz. Zaten aşının olumlu olarak etkileri var, bunları sayısal anlamda da ortaya koyacağız."

Savaşçı, aşı yaptırmayan ve obezite, hipertansiyon, akciğer hastalıkları olan vatandaşların virüse yakalandıktan sonra yoğun bakıma yatma ihtiyaç duyduklarını hatta hayatlarını kaybettiklerini belirtti.