Türkiye acıda birleşti! Kömür karası gözyaşları

Türkiye bir kez daha maden faciasıyla sarsıldı. 41 kişinin şehit olduğu Amasra'dan geriye yürek yakan hikayeler kaldı. Şehit madenciler annelerinin, eşlerinin, çocuklarının gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Türkiye bir kez daha acıda birleşti, Soma'dan sonra Amasra'daki maden faciası yürekleri dağladı. Faciada yaşamını yitiren maden şehitleri tek tek toprağa verilirken kimi geride yeni doğmuş bebeğini kimi ise gözü yaşlı anne, baba ve eşini bıraktı. Patlamada yaşamını yitiren işçilerden evli ve 2 çocuk babası 33 yaşındaki Selçuk Ayvaz'ın cenazesi Uğurlar köyündeki evine getirildi.

Cenaze törenine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da taziyeleri kabul eden Ayvaz'ın ailesine baş sağlığı diledi.

Törende, bir yakını tarafından Ayvaz'ın tabutunun başına getirilen 4 yaşındaki kızı Asel Meva bir süre babasının tabutuna dokundu. Ayvaz'ın cenazesi, köy mezarlığında toprağa verildi.

1 YIL ÖNCE EVLENMİŞ

Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden Aziz Köse'nin (33) cenazesi Bayıryüzü Köyü Camisi'ne götürüldü. Maden işçisinin yakınlarının yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, madenci arkadaşları ve vatandaşların katıldığı cenaze töreninde amca Necati Köse, yeğeninin tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. Aziz Köse'nin cenazesi, namazın ardından köydeki aile mezarlığında toprağa verildi. Amca Köse, 3 yıl önce kurayla işe giren yeğeninin bir yıl önce düğün yaptığını, 1 hafta önce de baba olduğunu söyledi.

23 yaşındaki işçi Berkay Pınaroğlu'nun cenazesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve çok sayıda kişi katıldı. Berkay Pınaroğlu'nun babası Nazif Pınaroğlu zor ayakta durdu. Şehit işçinin cenazesi Muratbey köyünde toprağa verildi.

KAVAL SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Patlamada hayatını kaybeden işçilerden evli 1 çocuk babası Emrah Kaval'ın cenazesi Aladağ Mahallesi Merkez Camisi'ne getirildi. Kaval için burada helallik alındı, dua edildi. Cenaze töreninde, Kaval'ın yakınlarının ayakta güçlükle durduğu ve gözyaşı döktüğü görüldü. Maden ocağında 3 yıl önce çalışmaya başladığı öğrenilen Kaval'ın cenazesi, kılınan namazın ardından aile mezarlığında toprağa verildi.

GÜNEŞ İÇİN KARANLIĞI KAZIYORUZ

Patlamada yaşamını yitiren Yasin Çelik'in, 5 Şubat 2021'de sosyal medyadan "Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz" paylaşımı yürekleri yaktı. 22 yaşındaki Çelik Derecik köyünde toprağa verildi.

1 GÜN ÖNCE OĞLUYLA PAYLAŞIM YAPMIŞ

Maden faciasında şehit düşen Rasim Bulut'un ölmeden bir gün önce 1 yaşındaki oğluyla yaptığı acı paylaşım yürek burktu. Bulut sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda oğluna sarılarak 'Paşam benim' notunu yazdı.

OĞLUM BELKİ BİR YERE SAKLANMIŞTIR

Oğlu maden ocağında kalan ve sonra acı haberi alarak yıkılan Nebile annenin sözleri yürek yaktı: "Oğlumu bekliyorum Mehmet Bulut'u. Evlat acısına dayanamam. Bebeğinin doğum günü var bir ay sonra. Oğlum bir yere saklanmıştır belki bir yerlerden çıkar."

EŞİNİ ÇİZMESİYLE BEKLEDİ

Bir kadın ise yoğun bakımda tedavi gören eşinin çizmesiyle hastane önünde üzüntü içinde bekledi. Acı haberin ulaştığı kimi madenci yakınları ise gözyaşlarını tutamadı.

FACİADAN KURTULANLAR ANLATTI

3 ADIM İLE KURTULDUM

İşçi Aydın Kalaycı: "Amasra'da kimsenin tahmin etmeyeceği, istenmeyen bir şey yaşandı. Herhangi bir tehlikeli durum olduğunda amirlerimiz bizi ocağın içerisine sokmazlar. Burada kesinlikle ihmal yok. Ben eksi 300. kotta çalışıyordum. Belki iki dakika, belki 3 adımla kurtuldum."

ALTTA KELLE KOLTUKTAYIZ

İşçi Celal Kara: "Zaten biliyoruz biz yerin altında kelle koltukta. O yüzden yapacak bir şeyimiz yok. Bu olayın nasıl olduğunu kimse bilmiyor. 14 senedir buradayım. Bizim için bundan sonrası zor. Belki arkadaşlarımız rüyalarımıza girecek. Ekmeğimizi kömürden çıkartıyoruz."

VAGON DUVARA ÇARPMIŞ

İşçi Emrah Açıkgöz: "Patlama, rayların üzerindeki vagonları bile duvarlara çarpmış. Göz gözü görmüyor, yoğun bir duman var. El ele tutuşa tutuşa gittik, arkadaşlarımıza ulaştık. Yaşadığım en büyük acı, şehitlerden birinin 5 sene birlikte çalıştığımız çok yakın arkadaşım olmasıydı. Tabii hepsi acı ama o arkadaşımı görünce daha büyük acıya kapıldım. Maalesef bu patlamada çok yakın arkadaşımı da kaybettim."

MESAİYE KALABİLİRDİM

İşçi Öner Özmen: "Vardiyaya da kalabilirdim. Buradan saat 4 gibi çıktım hatta işe giden arkadaşlarımla vedalaştım. Mesaiye kalabilirdik."

EN ACI BEKLEYİŞ

Türkiye, Soma'daki faciadan sonra bir kez daha maden acısıyla sarsıldı. Aileler gece boyu madenin önünde çaresizce bekledi. Gelen haberle yıkılan da oldu, buruk bir şekilde sevinen de.

ARKADAŞININ YERİNE VARDİYAYA GİTMİŞ

Faciada hayatını kaybeden 42 yaşındaki Mehmet Kara'nın facianın olduğu gün izinli olduğu ancak arkadaşının yerine işe gittiği öğrenildi. Bu onun son vardiyası oldu. Geride çocukluk aşkı bir eş ve 2 evlat kaldı.

'NERDESİN' DİYE BAĞIRDIK

Yanındaki 3 arkadaşı ile birlikte kurtulan Kemal Berberoğlu, "Patlamayla oluşan basınç beni 20 metre sürükledi" dedi. Berberoğlu o anları şöyle anlattı: "Birbirimize 'Neredesin' diye bağırdık. Yakındık, birbirimizi bulduk, maskemizi taktık, çıktık. Tozdan önümüzü görme imkanı yoktu. O anda çok korktuk. İlk aklıma gelen çocuğumdu."

3 BİNDEN FAZLA MADENCİ ÖLDÜ

1941'den bugüne Türkiye'de maden ocaklarındaki kazalarda 3 binden fazla işçi hayatını kaybetti.

AMASYA/YENİ ÇELTİK 7 Mart 1990: 68 kişi öldü.

ZONGULDAK/KOZLU 3 Mart 1992: 263 işçi hayatını kaybetti.

ZONGULDAK/ARMUTÇUK 7 Mart 1983: 103 işçi hayatını kaybetti.

YOZGAT/SORGUN 26 Mart 1995: 37 madenci hayatını kaybetti.

KASTAMONU/KÜRE 8 Eylül 2004:19 kişi hayatını kaybetti.

BALIKESİR/DURSUNBEY 2 Haziran 2006: 17 işçi hayatını kaybetti.

BURSA/MUSTAFAKEMALPAŞA 10 Aralık 2009: 19 işçi öldü.

ZONGULDAK 17 Mayıs 2010: 30 işçi hayatını kaybetti.

ZONGULDAK/KOZLU 8 Ocak 2013: 8 madenci hayatını kaybetti.

MANİSA/SOMA 13 Mayıs 2014: 301 işçi hayatını kaybetti.

KARAMAN/ERMENEK 28 Ekim 2014:18 işçi öldü

SİİRT/ŞİRVAN 17 Kasım 2016: 16 işçi hayatını kaybetti.