Başkan Erdoğan, "Türkiye Yüzyılını, dış politikada yeni hamle ve açılımların vasıtası haline getirmek istiyoruz. Körfez bunun adımıydı. Düşmanları azaltmak, dostları çoğaltmak siyasetimizin yol haritası" dedi.
Başkan Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı:
KÖRFEZ TURU: "Kazan kazan anlayışı içerisinde önemli ve kapsamlı işbirliği projeleri üzerinde durduk. Bu ülkelerle işbirliğimiz, önümüzdeki dönemde somut projelerle güçlenerek gelişecektir. Bunun ekonomimiz üzerindeki müspet etkilerini de inşallah en kısa zamanda göreceğiz. Özellikle savunma sanayii, enerji, turizm, müteahhitlik gibi alanlarda kararlaştırdığımız hususları hızla hayata geçireceğiz." "Suudi Arabistan ile ikili ilişkilerimizde yeni bir döneme girdiğimizi söylemiştim. İmzaladığımız beş anlaşmayla işbirliğimizi daha da ileriye taşıdık. Birleşik Arap Emirlikleri ile ticaret hacmimizi yüzde 25 artışla 10 milyar dolara çıkardık. Artmaya devam ediyor. Kabul ettiğimiz ortak mutabakatla, ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizması kurduk. Farklı alanlarda 13 anlaşmanın değeri 50,7 milyar dolardır. 2023 yılı da Birleşik Arap Emirlikleri ile de diplomatik ilişkilerimizin tesisisin 50'nci yıldönümü. Her üç ülke de DEİK öncülüğünde düzenlenen iş forumları yeni ticari ortaklıkların kurulmasına katkı sağlamıştır."
TOGG: "Türkiye'nin otomobili TOGG'un da muhataplarımız tarafından beğeniyle karşılandığını belirtmek isterim."
EKONOMİK ANLAŞMALAR: "Suudi Arabistan ve Katar'ın da BAE gibi attığı ve atacağı, iş insanlarımızla yaptıkları görüşmeler var. Liderler adımlar atılacağını bizzat kendileri ifade ettiler. BAE ile enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda büyük anlaşmalar imzalandı. Yatırımları Türkiye'de gerçekleştireceğimiz gibi bu ülkelerin yanı sıra üçüncü ülkelerde de ortaklıkları, işbirliklerini geliştirerek, çeşitlendirerek gerçekleştirebileceğiz."
DIŞ POLİTİKA: "28 Mayıs gecesi itibarıyla inşasına başladığımız Türkiye Yüzyılını, dış politikada yeni hamle ve açılımların vasıtası haline getirmek istiyoruz. Körfez ziyaretimiz bunun adımlarından biriydi. İnşallah diğer coğrafyalarda atacağımız adımlarla bunu daha da pekiştireceğiz."
NATO ZİRVESİ: "Düşmanları azaltmak, dostları ise çoğaltmak bizim siyasetimizin bir yol haritası. Türkiye, bir güç kazanıyorsa bu gücü bu politikalarıyla kazanıyor. Türkiye, bölgesel ve küresel arenada önemli bir aktör, oyun kurucu ülke. Küresel meselelerde kararsızlığın hâkim olduğu bir atmosferde, ülkemiz istikrarlı yönetimi ve politikalarıyla öne çıkıyor. Her meselede insanı merkeze alan, insan onurunu korumaya çalışan Türkiye, Batı, Ortadoğu, Uzakdoğu, Afrika ve Arap coğrafyasıyla aynı anda dostluk ilişkileri kurabilen yegâne ülkedir. İhtilaflı konuları çözüme kavuşturarak, ilişkileri güçlendirmeyi iktidara geldiğimiz ilk andan itibaren savunuyoruz. İlişkileri güçlendirme, yeni dostlar kazanma süreçlerini "restorasyon" olarak göremeyiz. Türk dış politikası her zaman millî çıkarlarını, menfaatlerini esas alan bir eksendedir. Dün böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Bizim dostluğumuzu kazanan ya da kazanacak diğer ülkeler için yeni bir dönemin başlangıcı diyebiliriz."
MISIR: "Körfez liderleriyle özel görüşmede gördüm ki Mısır konusunda attığımız adım onları ciddi manada memnun etmiş. Bakan arkadaşlarımız ve iş insanlarımız Mısır ile ilişkilerini geliştiriyorlar. Mısır ile ilişkilerin geliştirilmesi özellikle ekonomik potansiyelimizi de ciddi manada artıracaktır. Bir de Libya ile doğal gaz noktasında attığımız adımlar, aldığımız mesafeler var. Bu da birilerini rahatsız etmişti. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye'nin Mısır ile ilişkileri çok daha farklı bir şekilde gelişecektir. Önümüzde Libya'ya ve Kuzey Afrika'da bazı ülkelere inşallah bir ziyaretim olacak."
GABAR PETROLÜNÜN VATANDAŞA YANSIMASI 2024 SONUNDA
YENİ PETROL KEŞİFLERİ: "Gabar'daki petrol henüz halkın cebine girmeye başlamadı. Şu anda çıkarma safhasındayız. Karadeniz gazı evlerimizde kullanmaya başlandı. Nasıl Nisan ayında konutlarda doğalgazı 1 ay bedava, 1 yıl boyunca da 25 metreküp doğalgazı ücretsiz yaptıysak Gabar petrolü de sistemimize entegre edildiğinde vatandaşımıza bir yansıması olacaktır. Gabar petrolünün ekonomiye olumlu yansıması 2024 sonu başlar. Şu anda günde 12-13 bin varil üretiyoruz. İnşallah 100 bin varile çıkacak. Dağlarda kilometrelerce yol yapılıyor. Çok hummalı bir çalışma var. Öte taraftan Aile ve Gençlik Bankasının kaynağı bu Gabar petrolü ve Karadeniz doğalgazı olacak. Bu konuda Norveç modelini önemsiyorum. Orada belli bir rezervi tutacağız. Bu rezervden aileler, gençler istifade edecekler. Bu da vatandaşlarımıza başka bir yansıması olacaktır."
AKARYAKITTA ÖTV ARTIŞI: "Çok uzun zamandır enflasyon güncellemesi yapılmamıştı. Akaryakıtta zaten bir otomatik fiyatlandırma mekanizması var. Dünyadaki fiyatlar çerçevesinde belirleniyor. Özellikle 6 Şubat depremlerinin getirdiği yoğun mali yük, bu anlamda bütçenin ihtiyaçları kapsamında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Tüm bunlara rağmen akaryakıt fi yatlarında Türkiye, Avrupa'nın en ucuz ülkelerinden biri."
EMEKLİ MAAŞLARI: "Emekliler noktasında da yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu. Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair söz verdik ve şu ana kadar da ezdirmedik. Bazı fırsatçı, açgözlüler de elini vatandaşın cebine uzatıyor. Bu fırsatçılara izin vermeyeceğiz. Ticaret Bakanlığımız denetimlerini sıklaştırdı, cezai işlemleri artırıyoruz."
FAHİŞ KİRALAR: (Boş duran evlerden yüksek vergi alınması) "Bakanlığımızın konuyla ilgili çalışması var. Fahiş kira artışını ve konut fi yatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz. Vatandaşlarımızı açgözlü bir avuç azınlığın kar hırsına kurban edemeyiz."
CHP İÇİNDEKİ TARTIŞMALAR: "Bizim CHP gibi bir derdimiz, sıkıntımız yok. Biz şu anda Cumhur İttifakı olarak hedefe kilitlendik ve nerede, nasıl isimler bulacağız buna çalışıyoruz. Yerel seçimlerde sadece parti iş görmüyor, adaylar büyük önem arz ediyor. 30 büyükşehir, 51 il ve ilçe belediyelerinde gayet güzel bir çalışma ve isabetli isimler bulmak suretiyle inşallah hazırlıklarımızı sürdüreceğiz."
YAZICI'NIN ANNESİNE SON GÖREV
Başkan Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın annesi Fatma Yazıcı'nın Eyüp Sultan Camisi'ndeki cenazesine katıldı. Başkan Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün omuz verdiği cenaze Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verildi.
ZEHİR TACİRLERİNE TÜRKİYE'Yİ DAR EDİYORUZ
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE: "Eski İçişleri Bakanımız Süleyman Bey dönemi de dahil başarılı adımlar atıldı. Biz bu konuda çok kararlıyız. Gençlerimizi uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan korumak için devletimizin tüm imkânlarını kullanıyoruz. Türk güvenlik güçleri uyuşturucu ticareti yapanlara göz açtırmıyor. Sokak satıcılarından uyuşturucu baronlarına kadar zehir tacirlerine Türkiye'yi dar ediyoruz, edeceğiz. Diğer taraftan yerli, milli ve insani değerlerle donatılmış bir değerler eğitimini önemsiyoruz. Bu konuda atılması gereken adımları da tereddüt etmeden atacağız."
TÜRKİYE AB'YE GÜÇ KATAR
NATO UYELİĞİ: "İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili düzenleme Meclis'e sevk edildiğinde, süreç TBMM çalışma takvimine göre şekil alacak. Görüşmelerimizde İsveç tarafının verdiği sözlerin, garantilerin takipçisi olacağız. İsveç'in atacağı adımlara göre de biz harekete geçeriz. NATO'un en güçlü ikinci ordusuna sahip, NATO'nun âdeta lokomotifi Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği de Birliğe canlılık ve güç katacaktır. İsveç'in, ülkemizin üzerinde hassasiyetle durduğu terör örgütleriyle mücadele ve teröristlerin iadeleri konusunda somut adım atması kendi lehine olacaktır. Verilen sözlerin, garantilerin yerine getirilmesini bekliyoruz."
RUSYA'NIN BAZI BEKLENTİLERİ VAR
GIDA KORİDORU: "Biz Rusya ile ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Çok yakın bir zamanda Sayın Putin ile ama telefon ama aramızda daha önce konuştuğumuz Türkiye ziyareti ile inşallah bu işi belli bir yere bağlayacağız. Rusya'nın da bazı beklentileri var. Bunların aşılması halinde Rusya bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana. Karadeniz Tahıl Girişiminin sonlandırılmasının küresel gıda fi yatlarını artırmasının yanı sıra bazı bölgelerde kıtlık ve ardından yeni göç dalgalarına kadar uzanan bir dizi etkisi olacaktır. Bunun önüne geçmek için inisiyatif almaktan geri durmayız. Sayın Putin ile konuyu etraflıca konuşarak, bu insani hareketin devamını temin edeceğimize inanıyorum. Kendisinin de Batılı ülkelerden bazı beklentileri olduğunu biliyoruz. Bu konuda da Batılı ülkelerin harekete geçmesi gerekmektedir. Sonuçları itibariyle bu kadar hayati olan bir girişimin devam etmesi insanlığın hayrınadır
İSRAİL İLE DOĞALGAZ ANLAŞMASI MASADA
FİLİSTİN: Gelecek hafta 25 Temmuz Salı günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, ardından da 28 Temmuz Cuma günü İsrail Başbakanı Netanyahu'yu ülkemizde misafir edeceğiz. Bu ziyaretlerle de bazı adımları atacağız ve süreç daha da hızlanmış olacak.
İSRAİL'DEN GAZ BORU HATTI: "Zaten en sağlıklı proje, Türkiye üzerimizden doğal gazın Avrupa'ya ulaşmasıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Bey'in döneminde böyle bir adım atılmıştı. O adım kesintiye uğradı. Şimdi ise bu atacağımız adımla ilk defa Netanyahu ile bir temas kuruyoruz. Temennim odur ki bu gelişme, Türkiye - İsrail ilişkilerinde çok daha sıcak bir dönemin başlangıcı olsun."
MİÇOTAKİS'LE AÇIK VE NET KONUŞTUK
YUNANİSTAN: "Sayın Başbakan Miçotakis ile çok açık, net konuştuk adaların silahlandırılması meselesini. Tabii bu iş sadece Yunanistan'dan kaynaklanmıyor, malum Beyaz Saray'daki dostları ve lobi, sürekli olarak bunları tahrik ediyor. Dışişleri Bakanımız Hakan Bey kendi muhatabıyla görüşüyor, Danışmanım Çağatay Kılıç'ın Miçotakis'in özel temsilcisiyle olan münasebetleri bu süreci çok daha farklı kılacaktır. Bunu da süratle aşacağımıza inanıyorum."
KALICI VE ADİL BARIŞ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
KKTC: "Her zaman Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olduk, oluyoruz, olmaya da devam edeceğiz. Kıbrıs meselesinin çözümüne dair duruşumuzu ve önerilerimizi tüm dünya ile paylaştık. Kıbrıs Türk Halkı'nın güvenlik, refah ve esenliği için çalışırken, Ada'nın kalıcı ve adil bir barışa kavuşması için de diplomatik gayretlerimizi sürdüreceğiz. KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üye olarak yerini aldı. İkili görüşmelerle Batı'ya da bunları söylüyoruz."