Türkçe için 70 not şartı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkçe'nin doğru kullanımı için yeni düzenleme yapacaklarını söyledi: 70 ortalamayı tutturamayan sınıfı geçemeyecek.

AKŞAM

Neslihan Keskin

Milli Eğitim Bakanı Tekin, yeni dönemde 50 başarı puanının sınıf geçmede yeterli olmayacağını belirterek "Temel eğitim yönetmeliğimizde Türkçeden 70 alma zorunluluğu getirdik. 70 ortalamayı tutturamayan geçemeyecek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ülke TV'de temel eğitim yönetmeliğiyle ilgili konuştu, sınıf geçmede yeni düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı. "Çocukların daha hareketli, daha fazla kelimeyle konuşması, Türkçeyi doğru kullanmasını odağa alan bir başka yönetmeliği bu hafta yayınlayacağız" diyen Bakan Tekin, şunları kaydetti: "Öyle bir dönem başlasın ki anadil eğitiminin güçlü olduğu, geleneksel değerlerimizi okul bahçelerinde yaşayabildiğimiz bir ortam olsun istiyoruz. Bu dönemin ana ruhunu burada aramak gerekiyor. Onun dışında konuştuğumuz mevzuat düzenlemeleri bunun aparatları. Mevcut durumda bir öğrenci, birkaç dersten yüksek alarak 50 ortalamayı tutturduğunda diğer dersleri 50 altında bile olsa geçiyordu. Bir kısmından sorumlu geçiyordu, bir kısmından da ortalamadan geçiyordu. Biz bunu sınırlandırdık, belli derslerin ortalamanın üstünde olması gerekiyor. Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan temel eğitim yönetmeliğimizde Türkçeden 70 alma zorunluluğu getirdik. 70 ortalamayı tutturamayan sınıfı geçemeyecek."

TESTİ KALDIRMAYI İSTİYORUZ

"Herkesin çok eleştirdiği çocuklarımız 'Test, tost' oldu eleştirisini ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz. Yeni dönemde test sınavı sisteminin kaldırılmasını arzu ediyoruz. Bu tedbirleri alırken bakanlığına başladığım tarihten itibaren 30-40 tane öğretmenler odası toplantısı yaptık. Bu toplantılarda rutin değil."

AÇIK LİSE SINAVLARI YÜZ YÜZE

"Açık lise ile ilgili uygulamaya baktık. An itibariyle bizim tanımladığımız meşru gerekçelerle açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı çok azalmış durumda. Yaklaşık 10 bin kayıt yaptıran öğrenci var. Aldığımız tedbirin kamuoyunda pozitif karşılık bulduğunu ve doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. Bu yıl açık lise sınavları da yüz yüze olacak. Okul kantinlerine de iki şekilde bakmak lazım. Özel okul ve devlet okulu kantinleri şeklinde. Özel okullarla ilgili şikayetleri değerlendiriyoruz. Bize bu konuda çok şikayet geliyor. Bu da gündemlerimizden birisi."

KARİYER SINAVINA YENİ DÜZENLEME: 10 YILLIK ÖĞRETMENİ TESTLE ÖLÇMEK İYİ BİR YÖNTEM DEĞİL

Milli Eğitim Bakanı Tekin, öğretmenlik kariyer basamakları sürecine ilişkin, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçesini beklediklerini belirtti. Bakan Tekin, "Eğer daha önceki gibi test sınavı yaparsak, bu sınavın bir mali yükü var. Ayrıca en az 10 yıllık bir öğretmenin bir test sınavı ile değerlendirilmesini de doğru bulmuyorum. O yüzden bu konuda hazırladığımız bir formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız. Hem kanundaki sınav zorunluluğunu aşacak, hem sınav ücreti sıkıntısını ortadan kaldıracak hem de genel politikalarımızla uyumlu hızlı çözüm üretmiş olacağız. Böylece öğretmenler odası sohbetlerimizden bir talebi daha hayata geçirmiş olacağız" dedi.

PANDEMİDE DAĞILAN SİSTEMİ TOPLAYACAK

Eğitim uzmanları, Türkçeye 70 puan şartını AKŞAM'a değerlendirdi: "Pandemide kaybedilen aidiyet duygusu gelişecek. Sistem sayısal başarıyı da artıracak."

BİLFEN İlköğretim Okulları Ölçme ve Değerlendirme Başkanı İbrahim Eser: "Pandemi öğrencileri okuldan uzaklaştırdı. Eğitimin online yapılması özellikle lise öğrencilerinin açık liseye yönlenmesine neden oldu. Bu sistem ülke genelinde tüm öğrencilerin okulu önemsemelerini sağlayacaktır. Türkçe dersini öne çıkararak anadilde eğitimin odak olması gerekiyor. Burada amaç; öğrencileri sadece test çözerek değil, okuyarak, yazarak, dinleyerek, anladığını ifade edebilecek duruma getirmek. Bu anlamda Türkçe eğitimine ağırlık verilecek. Ve sonuçta da Türkçe dersinin ölçmesi önem kazanacak."

BAŞARIYI ARTIRACAK

Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı Derya Kargılı: "Türkçe, ana dilini iyi bilen bir bireyin hayatın tüm aşamalarında daha başarılı olduğunu gösteren bir derstir. Türkçe dersi sayesinde okuma, anlama, anlatım yeteneği gelişiyor. Yani anlama yeteneği gelişmiş bir öğrenci, sayısal derslerini de daha iyi anlar. Türkçe dersinde başarılı bir öğrenci toplum karşısında konuşarak özgüven sahibi olur. Dolayısıyla bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkçeden 70 alma zorunluluğunu getirmesi yerinde bir karar. Bu anlamda Türkçe baraj ve en kritik ders oldu. Sınıf geçme ve kalmada en kritik derslerden biri artık Türkçe olmuştur. Bu olay öğrenciler zorlamaz. Yeni nesil sorularda LGS ve YKS sınavları okuduğunu anlama ve anladığından çıkarım yapmaya dayalıdır. Bu sayede öğrencilerin başarısı daha artacaktır."