Türk yüz güldürendir

Türk Kızılayı, İsrail'in soykırım uyguladığı Gazze'de bir parça da olsa yüzleri güldürdü. Türkiye'nin yardım kolisi küçük Renad'ı mutlu etti.

BÜLENT ŞANLIKAN

Gazze'de ateşkes için yoğun diplomatik çalışma yürüten Türkiye, bölgeye ulaştırdığı insani yardımlarla da mazlumlara umut oluyor. Türk Kızılay'ın gönderdiği yardım kolisini paylaşan Filistinli Renad'ın yaşadığı mutluluk yürekleri ısıttı.

İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne en çok insani yardım ulaştıran ikinci ülke olan Türkiye, Türk Kızılayı ve AFAD işbirliğinde yürütülen çalışmalarla bugüne kadar yaklaşık 40 bin ton insani yardım malzemesini bölgeye ulaştırdı. Bombaların, açlığın ve salgın hastalıkların altında sıkışıp kalan mazlumlara el uzatan Türkiye, gönderdiği yardımlarla sivillerin acısını bir nebze olsun hafifletiyor.

ÇOCUKLARA UMUT OLDULAR

Türk Kızılay, Gazze'ye gönderilen yardım gemisindeki gıda kolisinin ulaştığı Filistinli Renad'ın sevincini paylaştı. Gazzeli kız çocuğu Renad'ın yardım kolisini açtığı anlara ilişkin paylaşımları sosyal medyada büyük beğeni aldı. Kızılay'dan yapılan paylaşıma, "Gazze'den sıra dışı bir kutu açılış videosu. Gazze için 7'nci yardım gemimizle sevk edilen gıda kolilerinden biri sevgili Renad'ın evine ulaşmış. Gazze için daha çok yardım, daha çok umut" notu düşüldü.

Renad'ın yardım kolisinde yer alan malzemeler ise şöyle: Nohutlu bulgur pilavı, yeşil mercimek, ezogelin çorbası, sebzeler ile sote edilmiş tavuk, Meksika fasülyesi, şehriyeli pirinç pilavı, yeniden nohutlu bulgur pilavı, nohutlu bulgur, kuru fasülye yemeği, sebzeli bulgur, mantarlı bulgur pilavı.

'ORUÇLUYUM, TADAMADIM'

Videoda, yardım kolisini açan Renad, koli içindeki gıda malzemelerini tek tek sayarken, yaşadığı mutluluğu da dile getiriyor. Renad, "Mantara aşığım, garnitürlü pilav. Denemek için heyecanlandığım iki şey var. Garnitürlü pirinç pilavı ve mantarlı bulgur pilavı. Bu son hali ama oruçlu olduğum için tadım yapamıyorum" dedi.

1.1 MİLYON KİŞİ AÇLIKLA SAVAŞIYOR

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından 21 Aralık 2023'te yayınlanan rapora göre, Gazze'de 1,1 milyon kişi felaket düzeyinde, 854 binden fazla kişi ise acil düzeyde açlıkla karşı karşıya. Nüfusu 2,3 milyon olan Gazze'ye 21 Ekim'den itibaren girmesine izin verilen yardım malzemeleri, nüfusun gıda ihtiyacının ancak çok küçük bir kısmını karşılamaya yetiyor.

10 BİN KİŞİYE SICAK YEMEK

Kızılay, Refah'taki aşevi aracılığıyla günlük 10 bin kişilik sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. Gazze'de 5, Mısır'da 5, Batı Şeria ve Kudüs'te 2, Ürdün'de 1 Kızılay personeli devamlı hazır bulunuyor. Günlük 7 ton içme suyunun Gazze'ye geçişi sağlanıyor.

YENİ YARDIM GEMİSİ YOLA ÇIKIYOR

Gazzeliler için çadır kuran Kızılay ile AFAD Türkiye'nin Gazze'ye yönelik insani yardım operasyonunu birlikte yürütüyor. İki kurumun işbirliği ile bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemi ile toplamda 39 bin 607 ton çeşitli insani yardım malzemesi Gazze'ye ulaştırıldı. 3 bin tonluk 9'uncu insani yardım gemisinin de Ramazan Bayramı'ndan hemen sonra yola çıkması planlanıyor.