Türk SİHA'larına çözüm için darboğaza girmişlerdi: Yunanistan, stratejik kurumu İsrail'e kaptırdı

Ekonomik krizin eşiğindeki Yunanistan en stratejik ve en büyük askeri araç firmasını İsrailli şirkete sattı. Yunan medyası, Yunan Hava Kuvvetleri'nin Türk SİHA'ları karşısında F-16'ları havalandırmak zorunda kaldığını, bunun da pahalıya mal olduğunu yazmıştı. Kısıtlı bütçesinin büyük bölümünü savunma sanayiine yönlendirmek zorunda kalan Yunanistan, Fransa'dan bir dizi savaş uçağı satın alacağını açıklamıştı.

DHA

Ekonomik krizin eşiğindeki Yunanistan'ın en büyük Askeri Araç Sanayi (ELVO) yeni sahipleri olan İsrailli Plasan kooperatifine Şubat ayında devredilecek. İsrailli şirketin 1 milyon euroluk ilk taksidini de ödediği ifade edildi. 

DHA'nın haberine göre, merkezi Selanik’te Sindos Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Yunanistan’ın en büyüklerinden olan Askeri Araç Sanayii (ELVO), Eylül ayında yapılan açık arttırma sonucunda 3 milyon Euro İsrail’in Plasan kooperatifine satıldı. Yunan medyası, İsrailli şirketin ELVO'yu Şubat ayında devrelacağını aktarırken, ilk taksit bedeli olan 1 milyon euro'nun dün ödendiği ifade edildi. İsrailli kooperatif, şirket için 95-135 milyon euro arası bir yatırım planı sunarken, yatırımın 5 yıllık zaman zarfında gerçekleşeceği ifade edildi.

ELVO’NUN TARİHSEL SÜRECİ

Yunanistan Araç Endüstrisi SA, 1972 yılında Stagier Hellas SA olarak kamyon, traktör ve motor üretmek amacıyla kuruldu. Avusturya iştirakinin Yunan Devleti’ne devredilmesinin ardından şirket, 1986 yılında, Yunanistan Araç Endüstrisi adını aldı. Ağustos 2000’de, uluslararası bir ihaleden sonra, hisselerinin ve yönetiminin yüzde 43’ü 'Mytilineos'a geçti. ELVO 2014 yılında özel bir tasfiye rejimine alındı.

ARKA PLAN

Türkiye'nin savunma sanayii alanında son yıllarda parlayan yıldızı, hâlihazırda ekonomik sıkıntılar çeken Yunanistan'ın elini kolunu bağlamıştı.

Silahlı/silahsız insansız hava araçlarını ve akıllı mühimmatlarını pek çok cephede başarıyla kullanan Türkiye'nin bu atılımı, Yunanistan'ı bunlara karşı koyma mecburiyetinde bırakmıştı.

Kısıtlı bütçesinin büyük bölümünü savunma sanayiine yönlendirmek zorunda kalan Yunanistan, Fransa'dan bir dizi savaş uçağı satın alacağını açıklamıştı.

Çabaları yetersiz kalan Yunanistan, uzun vadeli yatırımlara yöneleceğinin sinyalini vermişti.