Türk firmalardan Katar’a çıkarma

112 Türk firmasının adeta çıkarma yaptığı 2. Expo Turkey by Qatar’ın ilk gününde 60 milyon $’lık ihracat anlaşması imzalandı.

Şenay Büyükköşdere - Miray Çimen

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) ana partnerliğini üstlendiği, Medya City tarafından Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen ticaret fuarı Expo Turkey by Qatar’a 112 Türk firmasının katıldı. Fuarın ilk gününde 1600’den fazla iş görüşmesi gerçekleştirilirken, 60 milyon dolarlık ihracat anlaşmasına imza atıldı. Doha Exhibition and Convention Center’da (DECC) düzenlenen fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar’a Türk şirketlerinin adeta çıkarma yaptığını kaydederek, Katar’da Türk mallarına ve şirketlerine karşı büyük ilgi olduğunu aktardı.

GELİNEN NOKTA MÜKEMMEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin bugün geldiği noktanın mükemmel olduğunu anlatan Tüfenkci, bu siyasi iklimin de değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Tüfenkci, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası organizasyonu kapsamında bu ülkede alt yapı ve üst yapı projelerinden mobilya sektörüne kadar çok ciddi fırsatlar olduğunu vurguladı. Katar’a ambargo uygulandığı dönemde Türkiye’nin hızlı bir şekilde hareket ederek bu ülkeye gıda maddeleri gönderdiğini hatırlatan Tüfenkci, bunun sürdürülebilir olmasını istediklerini söyledi.

DÜNYA KUPASI İÇİN TÜRKLERE ÖNCELİK

Bakan Tüfenkci, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası organizasyonu için Türk şirketlerine öncelik tanınacağını belirterek, “Bununla ilgili zaten Doğuş, TAV, Tekfen gibi firmalarımız görüşüyorlar ve önemli projeler gerçekleştiriyor” dedi.

KAPIMIZ SİZLERE HER ZAMAN AÇIK

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani de, şunları söyledi: “Katar’ın kapısı Türk şirketlerine her zaman açık. En az 6-7 sektörde ilerleyeceğiz. Türk şirketlerine ayrıcalık tanıyoruz.”