Türk Eczacılar Birliği: Aşılar kanser yapmaz

Türk Eczacılar Birliği, aşı karşıtlığına karşı aşı rehberini güncelledi. Rehberde aşının kanser yapıp yapmayacağına yönelik soruya “Aşı kanser yapmaz. Aksine bazı aşılar kanserden korur” denildi.

OSMAN NURİ CERİT

AŞILAR GÜVENLİ Mİ: Aşılar son derece güvenilir biyolojik ürünlerdir. Kullanılan aşılar DSÖ ve Avrupa İlaç Ajansı gibi kurumlar tarafından onaylanır. Ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatlandırılır.

AŞI KANSER YAPAR MI: Aşının kanser yaptığına yönelik bir bilgi bulunmadığı aksine bazı aşıların kansere karşı korumak için kullanıldığı bilinmektedir.

AŞI OTİZME YOL AÇAR MI: Uluslararası sağlık otoriteleri geniş çaplı çalışmalarında aşı ile otizm arasında bir ilişkinin bulunmadığını ortaya koymuşlardır.

AŞILARIN DOZU EKSİK KALIRSA KORUR MU: İnaktif aşılar ilk dozda yeterince bağışıklık sağlamadığı için birden fazla doz uygulanması gerekir. Onun için minimal doz aralığı gözetilerek pekiştirme dozu yapılmalıdır.

AŞILARIN YAN ETKİLERİ NELERDİR: En sık görülen lokal reaksiyonlar; aşı uygulanan yerde ağrı, şişkinlik, kızarıklık. Sistematik yan etkiler ise ateş, halsizlik, baş ağrısı.