Akşam - SERDAR SAĞLAM
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) 10'uncu Kurultayı, Türk Devletler Teşkilatı asil ve gözlemci üye devletlerinin ekonomi, ticaretten sorumlu bakanları ile Türk iş dünyası ve diasporadan 5 bine yakın katılımcıyla dün İstanbul'da başladı. İki gün sürecek kurultayın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın yeni bir çağa girdiğini ve Türk dünyasının yeniliğe ve gelişmeye açık birikimiyle bu dönemde yeni bir şahlanış içinde olduğunu söyledi.
ÇAĞIN LİDER ÜLKESİ
Son asırlarda insanlığın kadim birikiminin ve teknolojideki ilerlemenin etkisiyle adeta hayatın akış hızının arttığı bir sürece girildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batılıların yazdığı tarih kitaplarındaki İlk Çağ neredeyse 4 bin yılı, Orta Çağ 1000 yılı, Yeni Çağ 336 yılı, Yakın Çağ ise 234 yılı ifade ediyor. Fransız İhtilali'ni milat alan Yakın Çağı asıl şekillendiren 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı oldu. Bu savaşlarda kurulan statüko artık dünyayı taşıyamıyor. Dolayısıyla yeni bir çağın ayak sesleri giderek daha güçlü bir şekilde duyulmaya başlandı. Biz Türkiye olarak tüm hesaplarımızı dünyanın önündeki bu müstakbel çağın lider ülkeleri arasında yer alma üzerine kuruyoruz. 'Türkiye Yüzyılı' derken ifade ettiğimiz vizyon tam da budur. Bu vizyonu soydaşlarımızla paylaştık. Ancak birleşirsek, bir olursak arzu ettiğimiz yere hiç şüphesiz ulaşabiliriz" dedi.
ÇOK BÜYÜK BİR GÜÇ
Türk dünyasının gücünün herkesin farkında olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Sadece 'Türkiye diasporası' denildiğinde diğer ülkelerde yaşayan, çalışan, eğitim gören Türkiye kökenli insanlarımızın sayısının 8 milyonu buluğunu düşünürsek, üzerinde yükseldiğimiz zeminin önemini daha iyi anlayabiliriz. Buna Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Türkmenistan, Macaristan gibi Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemcileri de dahil etmeliyiz. Tabii Batı Trakya, Kafkaslar, Balkanlar gibi soydaşlarımız ile İslam Dünyası diasporasını da bu fotoğraftan ayrı tutamayız. Anavatanları ve diasporası ile birlikte bu tabloda temsil edilen gücün büyüklüğünü sadece biz bilmiyoruz. Bu tabloyu kendi çıkarlarına tehdit olarak görenler de aynı gerçeğin farkındalar. Türk dünyası gerisindeki gelişmeye ve yeniliğe açık muhteşem medeniyet birikimi, güçlü devlet geleneği, sağlam sosyal yapısı, vizyoner sivil toplum kuruluşlarıyla adeta yeni bir uyanış, yeni bir şahlanış içindedir."
DEPREM BÖLGESİNE YATIRIM DAVETİ
Kurultayda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, diasporada olanlara özellikle deprem bölgesine yönelik yatırım yapma çağrısında bulundu. Bolat, diasporanın olduğu ülkelerde yapacakları işbirliğinin kendilerini daha güçlü kılacağını söyledi. Kurultaya 131 ülkeden katılım olduğunu belirten DEİK/DTİK Başkanı Nail Olpak da "Diasporamız, bulundukları şartlara uyumlu ve yenilenmeye açık yapılarıyla, yaşadıkları topluma güç ve anlam katıyor. Bu sebeple, ben diasporamızı, bir 'beyin göçü' olarak değil, 'beyin gücü' olarak görüyorum. 2 önemli hedefimiz var. Birincisi, yurtdışında yaşayan Türk toplumunun; ekonomik, siyasi ve sosyal gücünü artırmak, ikincisi ise ülkemizin tanıtımına destek olmak" dedi.
SIKINTILAR AŞILIYOR
Türk diasporasının tüm dünyada yazdıkları destanı gururla takip ettiklerini belirten Erdo- ğan, "Türk ekonomisinde küresel ekonomik dalgalanmaların etkisiyle yaşanan sıkıntıları adım adım geride bıraktığımız bir dönemden geçiyoruz. Yatırım, üretim, ihracat ve büyü- meyle katettiğimiz her masefe, iş dünyamız için bir nefestir. En azılı Türkiye düşmanları bile artık ülkemizi görmezden gelemiyor. Ekonomimiz üzerinde kara bulutlar toplama çabalarında başarılı olamıyor" dedi.
TURAN SANAYİ BÖLGESİ GELİYOR
'Türk Devletleri Teşkilatı: 5 Devlet Tek Diaspora' başlıklı panelde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Türkiye'nin nüfusuna oranla dünyada en fazla diasporaya sahip ülke olduğuna dikkat çekti. Tuzcu, "Bugün ihracatımızın yüzde 60'ını diasporamınızın en yoğun yaşadığı 7 ülkeye gerçekleştiriyoruz. Biz çok büyük bir aileyiz. 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğümüz var. Siyaseten de son dönemde güçlü mesajlar verme imkanımız oldu" dedi. Türk Devletleri Teşkilatı'nın üye 5 ülke, gözlemci üyeleriyle birlikte 8 ülke olduğunu ve kendi aralarında 33 milyar dolar ticaret hacmi bulunduğunu belirten Tuczu, Turan Sanayi Bölgesi projesinin liderlerin gerçekleştireceği toplantıda ilan edileceğini söyledi.
1,1 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİ OLACAĞIZ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı'nın gala yemeğinde konuştu: "Türkiye'yi tekrar yüksek, sürdürülebilir, dengeli bir büyüme patikasına sokmak için enflasyonla mücadelede kararlıyız. Daha önce başardık, tekrar başaracağız. (Bu yıl) yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık bir ekonomi haline geleceğiz. Türkiye, 2026'da Dünya Bankasının tanımıyla yüksek gelirli gelişmiş ülkeler kategorisine girmiş olacak. Bu çok önemli bir eşik. İnanıyorum ki biz bunu başaracağız."