Türk demokrasisi 27 Mayıs'ta yaralandı

27 Mayıs 1960 darbesiyle görevden alınan merhum başbakan Adnan Menderes'in mezarını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk demokrasisinin 27 Mayıs'ta aldığı yarayla sendelediğini söyledi.

AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs 1960 darbesinin 63. yılında merhum başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın naaşlarının bulunduğu İstanbul Topkapı'daki Anıt Mezar'da düzenlenen törene katıldı.

"KALKINMAYI ENGELLEDİLER"

Cumhuriyet tarihinin en kara günlerinden birinin yıl dönümü vesilesiyle bir arada olduklarını aktaran Erdoğan, bundan 63 yıl önce, bir 27 Mayıs günü Türkiye'nin çok partili siyasi hayata geçtikten sonraki ilk askeri darbesine maruz kaldığına işaret etti. Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grubun gerçekleştirdiği bu darbenin, demokrasi ve kalkınma hamlesini engellemekle kalmadığını, yüreklerde derin yaralar açtığını dile getirerek, "Demokrat Parti'nin Genel Başkanı ve Başbakanı olarak ülkemize verdiği hizmetlerle milletimizin gönlünde özel bir yeri olan Menderes, darbe yönetimi tarafından kurulan uyduruk mahkemenin kararıyla idam edildi. Menderes, hayırla Fatiha'yla dua ile yad edilecektir. Menderes'i devirenler, yargılayanlar, idam edenler ve bu süreci destekleyenler ise milletimiz tarafından hep nefretle anılmıştır, öyle de anılmaya devam edecektir" dedi.

"MENDERES'İ KÖTÜLEDİLER"

Menderes'in "Bu milletin adamı" olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkalarının adamı olanlar ise ne Menderes ne de onun gibi ülkenin demokrasi ve kalkınma atılımlarının altında imzası bulunanlardan asla haz etmediler. Sadece bununla kalmayıp, her fırsatta onlarla milletin arasını açmak, onu da başaramazlarsa vücutlarını ortadan kaldırmak için uğraştılar, didindiler" ifadelerini kullandı.

"AYNI ZİHNİYETLE SAVAŞTIK"

Erdoğan, hemen yakındaki anıt mezarda ebedi istirahatgahında olan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da benzer saldırılara maruz kaldığını anlatarak, kendilerinin de belediye başkanlığından itibaren aynı mücadelelerden geçtiğini vurguladı. Ancak Türkiye'yle ilgili karanlık heveslerin hiçbir zaman başarıya ulaşamadığını belirten Erdoğan, "Türk demokrasisi 27 Mayıs'ta aldığı yarayla sendelemiştir" dedi.

ERBAKAN VE ÖZAL'IN KABİRLERİNE ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Anıt Mezar'da bulunan kabrini de ziyaret etti. Özal'ın kabrine karanfil bırakan Erdoğan, burada dua etti. Erdoğan daha sonra, eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın Merkezefendi'de bulunan m ezarına da gitti. İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş, Erbakan ailesinin mezarı başında dua okurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Erbakan'ın mezarındaki çiçekleri suladı.

ESKİ KOMŞUYLA ÇAY SOHBETİ

Başkan Erdoğan, Beykoz'da eski komşularından 85 yaşındaki Binnaz Baloğlu'nu evinde ziyaret etti. Erdoğan, Baloğlu'nun oturduğu Tokatköy Mahallesi'ne gelişinde vatandalar tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı.