Türk barış getirendir

Kıbrıs Barış Herakatı'nın 50. yıldönümü bugün kutlanacak. Yarım asır önce Ada'ya huzur ve adalet getiren Mehmetçik bugün de Karabağ'da, Libya'da, Suriye'de barışın teminatı.

HABER MERKEZİ

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı kutlama törenleri için devlet erkanı adaya çıkarma yapacak. Törenlere Başkan Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel, bakanlar ve çok sayıda vekil katılacak.

KKTC'de, Barış Harekatı'nın 50. yılını görkemli bir şekilde kutlanacak. Anma programlarının yanı sıra Barış Harekatı'nın 50. yılına özel bando ve mehteran birliği konserleri, spor müsabakaları, konferans, seminer, sempozyum, makale yarışması gibi etkinlikler düzenlenecek. Harekatın 50. yılı için KKTC'de yapılacak törene, Türkiye'nin ilk uçak gemisi da katılacak. 20 Temmuz kutlamalarında TCG Anadolu, 50 gemiyle Girne açıklarında geçit töreni düzenleyecek.

BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİM

Milli Savunma Bakanlığı, geçit törenine tüm Kıbrıslıların davet edildiğini bildirdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından, "Bu kadar yürekten çağırma beni, bir gece ansızın gelebilirim" dizeleriyle yapılan paylaşımda, "Mutlu Barış Harekatı'nın 50'nci yılında, Kıbrıs'taki Türk soydaşlarımızın yaşadığı zulme son veren kahraman ordumuzun kahraman şehit ve gazilerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Yarın 50 gemiyle gerçekleşecek geçit törenine tüm Kıbrıslı kardeşlerimizi bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'YELKENLER BİÇİLECEK'

Bakanlık paylaşımında İstanbul'un fethine de gönderme yaptı. Videoda, Arif Nihat Asya'nın 'Yelkenler Biçilecek' adlı şirinden bestelenen marş ile beraber Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait deniz ve hava araçlarının törenle geçişi yer aldı. Videonun sonunda 7'nci Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in at üzerinde İstanbul'a girişini resmeden İtalyan ressam Gentile Bellini'nin tablosuna da yer verildi. Ayrıca resmi geçidin yapılacağı Lefkoşa'daki tören alanında, AKINCI TİHA'ların yanı sıra 4 F-16 savaş uçağı geçiş yapacak. Türk Yıldızları gösteri uçakları ise, Lefkoşa ve Girne semalarında uçacak.

DEVLET ERKANI KKTC'DE

Kutlamalar kapsamında, Başkan Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve kabine üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda milletvekili de KKTC'de olacak. Kurtulmuş'a, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ve Grup Başkanvekilleri de eşlik edecek. Kutlamalara, Genel Başkanı Özgür Özel, 174 Kıbrıs Gazisi, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda milletvekiliyle katılacak. Erdoğan ile birlikte Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de KKTC'ye gidecek.

KKTC İÇİN ARTIK TANINMA ZAMANI

80 yaşındaki Kıbrıs TMT gazisi Çuvalcıoğlu: Taksim gerçekleşti, artık KKTC tanınmalı. Erdoğan bunun için gayretli.

Kıbrıs TMT gazisi Taner Çuvalcıoğlu, 31 Mart 1944 doğumlu. Rumların, Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak için kurduğu EOKA terör örgütüyle Türklere saldırması üzerine 1962 başında kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı'na katıldığında 18 yaşındaydı. Bugün TMT Mücahitler Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan Gazi, o günleri şöyle anlattı:

MENDERES, ERBAKAN, ECEVİT

"EOKA terör örgütünün ilk hedefi Ada'daki İngilizlerdi. Sonra 1958'de Türkleri de vurmaya başladılar. Köylerde silahsız kadınları çocukları şehit ettiler. Ama kendilerine de bir yanlış yaptılar ve Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak isteyen Makarios hükümetini devirdiler, yerineEOKA'nın liderlerinden (Nikos) Sampson adlı bir katili Cumhurbaşkanı yaptılar. Sampson 'Kıbrıs Helen Cumhuriyeti kurulacak' dedi. Türkiye sağolsun; rahmetli (Başbakan Adnan) Menderes zamanında alınan bir karar doğrultusunda, Kıbrıs'ta anayasa ihlal edilirse Türkiye'nin müdahale hakkı vardı. Nitekim bunlar anayasayı ihlal ettiği için Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan hükümeti çıkarma yaptı. Hatta 2. Harekatın durmaması için beyanatı var Erbakan'ın. Yani esas Erbakan'dır. İlk talimatı Erbakan vermiştir."

TÜRKİYE BARIŞ İÇİN GELDİ

"Türk uçakları bildiriler attı. Dedi ki 'Biz savaş için değil barış için çıkıyoruz, eğer askerlerimize ateş açılmazsa ateş açılmayacak.' Fakat bunlar ateş açtılar. Bizimkiler karşılık verince daha 3. gün ateşkes kararı alındı. Çünkü Birleşmiş Milletler Rum yanlısıydı. Avrupa Birliği de öyledir... Bugün de bakın, Gazze'de binlerce sivil, çoluk çocuk kadın öldürüldüğü halde ateşkes kararı alınmaz. Ama biz o zaman yasal müdahale hakkımız olmasına rağmen 3. Gün ateşkes aldık. Maalesef hala bizim bazı insanlar, AB ve BM kararları var falan filan diyerek propaganda yapıyorlar. BM ve AB kendi menfaatleri içindir."

'ZİR KAMPI'NDA EĞİTİM

"Ben TMT'ye girmeden yani 1962'den önce Türkiye'de bir 'Zir Kampı' vardı, Kıbrıslı Türkler oraya gidip eğitim yaparlardı. Ne zaman ki Menderes olayları (darbe) oldu, kapandı o kamp. Biz de Kıbrıs'ta Gönyeli'de silah eğitimi gördük."

"Bazıları yalan konuşup derler ki 'biz de EOKA gibi TMT kurduk, Kıbrıs'ı Türkiye'ye bağlayalım diye.' Öyle bir niyetle kurulmadı teşkilat. EOKA'nın emellerine ulaşmasını engellemek için kuruldu. Ne zaman İngilizler 'taksim' tezini öne sürdü, biz de 'madem ki öyledir ya taksim ya öldüm' dedik."

TEK ÇÖZÜM 'TANINMA'

"Ve nitekim de şimdi taksim oldu. Hudutlarda askerlerimiz bekler. Şimdi Rumlar rüya görür. Ortak devlet olmaz. Yeter ki Türkiye bu konuda bugünkü gibi tutarlı olsun. Kalan tek isteğimiz tanınmadır. KKTC tanındı mı da bu iş biter zaten."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yerde KKTC'nin tanınması için epey adım attı. Bizi de birçok yerlere geçici üye olsa bile tanıttı."

BAZI NANKÖRLER BİLMEZ!

"Ama benim görüşüm Rumlar gene akıllı durmayacaktır. Eğer Rum herhangi bir şey yaparsa, Türkiye Kıbrıs'ın tümünü kontrol altına alacak güçtedir zaten. 58'de olaylar başladığında biz aylarca olduğumuz bölgeden dışarı çıkmadık. Kim yedirdi bizi? Türk Kızılayı! Şeker, bulgur, pirinç, nohut... Ben gidip alırdım 14 yaşımdaydım. Bazı nankörler bilmez."

İSRAİL NEDEN SATIN ALIR?

"Bugün Gazimağusa'da, İskele'de her taraf İsrailli dükkanlarla dolu. Dünyanın her yerinde yasa vardır 'yabancı mülkiyeti yüzde 10'u geçemez' diye. Bizde öyle bir şey yok. Malın 100 bin liraysa, bu sana verir 500 bin. İsrail ne için veriyor bu paraları? Kara kaşımıza kara gözümüze mi veriyor? Filistinliler neredeydi, nereye geldi?" ◗ Muhammed Mustafa Türkmen

HAREKATI BAŞLATAN KARARNAME

Harekattan bir gün önce, 19 Temmuz 1974'te yayımlanan Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzaladığı kararname devletin arşivinde... Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında muhafaza edilen belgelerde Rumların, 1963-1974 yıllarındaki 11 yıllık süreçte Kıbrıslı Türklere uyguladıkları baskı, zulüm ve ambargonun yanı sıra barış harekatına giden sürecin detayları yer alıyor. Rumların, Kıbrıs Türklerine uyguladığı mezalime ilişkin detaylar, 11 Ağustos 1964'te dönemin başbakanına iletilen bir raporda ayrıntılarıyla aktarılıyor.

YAKTILAR, YIKTILAR

Raporda, adada yaşananlara ilişkin, "Rumların Türk köylerine ateş açtığı, Poli ve Baf köyünde yiyecek kalmadığı, erzak götüren tır şoförünün şehit edilerek engellendiği, Lefkoşa'nın Baf kapısında Rumların susturucu takılı silahlarla Türk mevzilerine ateş ettiği" gibi bilgiler öne çıkıyor. Raporda ayrıca Türklere ait iş yerlerinin Rumlarca yakılması, Kızılayın Türk köylerine gönderdiği yiyecek maddelerinin kullanılamaz hale getirilip geri çevrilmesi gibi adadaki kaosu anlatan diğer detaylar da yer alıyor.

YUNANİSTAN'A UYARI

20 Temmuz 1974'teki harekattan bir gün önce, 19 Temmuz 1974'te yayımlanan Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzaladığı kararnamede, şu ifadelere yer verildi: "...Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kıbrıs'a karşı fiili müdahalede bulunulmasına ve Yunanistan'ın bir tecavüzü halinde bu devlete karşı da harekata geçilmesine emir verme, konusunda Başbakanın yetkili kılınması Bakanlar Kurulunca 19 Temmuz 1974 günü kararlaştırılmıştır."

MEHMETÇİK ADAYA BARIŞ GETİRDİ

KIBRIS'IN Yunanistan'a bağlanmasını hedefleyen "Enosis" hayallerini 1821'den beri sürdüren Kıbrıslı Rumlar, 1954'te terör örgütü 'EOKA'yı kurdu.1 Nisan 1955'te kanlı eylemlerine başlayan ve 'Enosis'e karşı olan herkesi düşman ilan eden örgüt, 1958 sonuna kadar 400 Rum, 109 Türk ve 100 İngiliz'i öldürdü, 33 Türk köyü göçe zorlandı. Kıbrıslı Türkler ise güçlerini 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) çatısı altında birleştirdi. Adadaki kaos ortamı, Zürih ve Londra Antlaşmalarına kadar devam etti. 11 Şubat 1959'da imzalanan antlaşmalar neticesinde İngiltere, Türkiye ve Yunanistan devletlerinin garantörlüğünde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması kararlaştırıldı. Kıbrıs Türk toplumuna 1960 Anayasası ile sağlanan haklar, 1963'te Rum tarafının tek taraflı kararı sonrası kaldırıldı ve Türklere karşı saldırılar yeniden başladı.

'KANLI NOEL' KATLİAMI

EOKA'nın Lefkoşa'da 20 Aralık 1963 gecesi başlattığı "Kanlı Noel" saldırılarında, 364 kişi şehit düştü, 103 Türk köyü boşaltıldı, 25 bin insan evlerinden edildi. 24 Aralık 1963'te Lefkoşa'nın Kumsal bölgesinde Kıbrıs'taki Türk Alayı'nda doktor olan Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi Mürüvvet İlhan ile çocukları Murat, Kutsi ve Hakan banyo küvetinde öldürülmüş halde bulundu. Bu olay tarihe "Kumsal Katliamı" ya da "Banyo Katliamı" olarak geçti.

TÜRKİYE MÜDAHALE ETTİ

11 yıl kadar süren Rum mezaliminin ardından Türkiye, 20 Temmuz 1974'te garantör devlet olarak müdahale hakkını kullandı. 14 Ağustos 1974'teki "İkinci Kıbrıs Barış Harekatı" ile adaya barış ve huzur getirildi.