Turizmde yeni milat

Yarını ‘turizmin yılbaşı' olarak değerlendiren Türk turizmciler, geçen yılki rakamları ikiye katlamayı hedefliyor. Aşılanmanın hızlanması ve Rusların geri dönmesiyle moral bulan turimciler, bu sezon uçuşa geçmeye hazır...

SERDAR SAĞLAM

Turizm sektöründe yarın yeni bir dönem başlıyor. İç turizmin canlanması ve merakla beklenen Rus turistlere yeniden Türkiye kapılarının açılmasıyla rahat bir nefes alan turizm sektörü, yarın itibarıyla tam normalleşmeye geçilmesiyle bayram edecek. İçeride hızlanan aşılamayla kısıtlamaların kalkması ve yaklaşan bayram tatili, dışarıda ise Ruslar sonrası beklenen Alman ve İngiliz turist umuduyla sektör, 1 Temmuz'u 'yılbaşı' olarak değerlendiriyor. "Türk turizmciler olarak 1 Temmuz'u bir milat olarak görüyoruz" diyen IC Hotels Residence Genel Müdürü İsmail Çağlar, pandemiyle geçen 1.5 yıllık zorlu günlerin sonuna geldikleri için mutlu olduklarını söyledi.

RUSLAR CANLANDIRACAK

İsmail Çağlar, "Turizmin tekrar güç kazanması; sadece seyahat acentelerinin, otellerin veya büyük tesislerin maddi gelir sağlaması değil, turistik şehirlerde yaşayan binlerce esnafın, turizm çalışanının ve ailelerinin yüzünün gülmesi demek. Bu nedenle yeni dönem eski iyi günlere kavuşma değil, daha iyi günlere ulaşma dönemi olacak. Kısıtlamaların kalkması ve özellikle Rusya pazarının açılması ivme kazandıracak. Avrupalı turistlere yönelik öngörülerimiz de gerçekleşirse büyük bir potansiyele kavuşacağız" değerlendirmesini yaptı.

DEĞERİMİZ ANLAŞILDI

Kısıtlamalarda Türk turizminin değerinin daha iyi anlaşıldığını kaydeden Çağlar, şunları söyledi: "Özellikle tarihi ve turistik mekanlarıyla ünlü şehirlerimizde iş yapan insanlarımız bu 'yalnızlığın' bedelini ağır ekonomik kayıplarla ödedi. Ama bu yıl karşılığını alacaklar. Turizmde fiyat ve kalitede Türkiye'nin alternatifi yok. Sektör desteklerle ayakta kaldı ama bu sezon uçuşa geçmeye hazırız ve turizmde take-off zamanı. Özellikle aşılanma hızıyla pandeminin etkisinin azalması ve sağlık sisteminin güçlü olması hem yerli hem yabancı turiste güven veriyor."

OTELLER DOLUYOR, SEZON UZAYACAK

Halihazırda Ege ve Akdeniz'de yüzde 60 ila yüzde 80 dolu olan otellerin yarından itibaren tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. Türkiye Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu da, Almanların son dakikacı olmadığı için eski rakamlara bu yıl ulaşılmasının zor olduğunu ancak geçen yıl ki 500-600 binlerin yakalanacağını söyledi. Mümkün olduğu kadar son dakikacıları toplayacaklarını ifade eden Polatoğlu, bu yıl sezonun uzayacağını da ifade etti. Sektörün tanınan isimlerinden, Selam Tur'un sahibi Hasan Erdem ise, iki yıldır pandemi nedeniyle sektörün büyük zorluk yaşadığını ifade ederek, "Pandemi öncesinde 35 milyon turist geliyordu. Geçen yıl 12 milyona indi. Şimdi turist gelen ülkelerden tarifeli seferlerin ve koltuk sayısının artmasıyla canlanma bekliyoruz. Ekim ve kasım gibi 22 milyonluk turist yoğunluğuna ulaşacağımızı tahmin ediyorum" dedi.

'İSTANBUL' SEFERDE AVRUPA'DA 2. OLDU

Turizmde başlayan canlılık havalimanlarına da yansıdı. İstanbul Havalimanı, 818 seferle Avrupa'da en çok uçuş gerçekleştirilen 2. havalimanı oldu. EUROCONTROL'ün 27 Haziran tarihli verilerine göre, Amsterdam Havalimanı 830 uçuşla Avrupa'da en fazla uçuş gerçekleştirilen havalimanı oldu. Sabiha Gökçen Havalimanı 580 uçuşla 7. sırada, Antalya 577 uçuşla 9. sırada yer alırken, böylece Türkiye'den 3 havalimanı ilk 10'da yer buldu. Raporda, İstanbul Havalimanı uçuşlarının 2 hafta önceye kıyasla yüzde 15 arttığı belirtildi.