Turizm okulları koleje dönüştü

Bakan Mahmut Özer, “Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokolle turizm meslek okulları koleje dönüştü. İngilizce ve Rusça hazırlık sınıfları var. 9'uncu sınıfta 4 bin TL alan öğrenciler, iş sahibi olarak mezun oluyor” dedi.

Akşam

Bakan Mahmut Özer, AKŞAM'ın Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı'ya konuştu.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, medya temsilcileriyle bir araya geldi. Göreve geldiği tarihten itibaren belli konulara odaklandığını kaydeden Özer, "Önüme koyduğum tüm hedefleri gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim" dedi. Özer, "Mesleki eğitim ile ilgili yaptığımız kanun değişikliği ile mesleki eğitimde çırak kalfa sayısı bir yıl önce 159 bindi, şu anda 1 milyon 400 bini geçti. 159 binin 39 bini kadın iken şu anda kadın sayısı 443 bin ve bu kadınlarımız 18 yaş üzeri" dedi. Telafi eğitimi kapsamında 538 bin kişinin mesleki eğitim programına katıldığını belirten Özer, "6 aylık eğitim alıyorlar, usta olarak çıkarak teknisyen unvanı ile işyeri açma belgelerine kavuşuyorlar" dedi. Turizm alanında faaliyet gösteren meslek liselerinde sektörün nitelikli iş gücü kaynağını yetiştirmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını hatırlatan Özer, şunları söyledi:

İLK ETAPTA 4 BİN TL ÜCRET

"Aslında okulları koleje dönüştürdük. Bu okullarımızda İngilizce ve Rusça hazırlık sınıfları var ve öğrencilerimiz 9'uncu sınıftan itibaren 4 bin lira ücretle başlıyorlar. 4'üncü sınıfa geldiği zaman asgari ücretin üzerine çıkıyor, mezun olduğunda da direkt işte çalışıyor. Bu liseler, özellikle turizm ve sağlıkta sektörle en uyumlu meslek liselerimiz... Mesleki eğitim merkezleri, meslek lisesinden farklı olarak özellikle hem cari olan küçük orta ölçekli işletmeler için hem de özellikle kaybolan zanaatlarla ilgili çırak bulamayan sektörün ihtiyacını tamamen karşıladı. Mesleki eğitim merkezlerinde şöyle bir avantaj var; yaş sınırlaması yok, ortaokul mezunu olması yeterli. Mesleki eğitime kayıtlı öğrenci burada eğitme başladığı anda asgari ücretin 3'te 1'i oranında ücret alıyor, kalfalar ise asgari ücretin yüzde 50'si kadar ücret alıyorlar."

'3 YIL LİSE' RASYONEL DEĞİL

"Muhalefet liseyi 3 yıla düşüreceğiz diyor. Üç yıla düşürdüğün zaman 85 bin öğretmen norm fazlası oluyor, boşa düşüyor. Şimdi 100 bin öğretmen atayacağım diyorsun bir yandan diğer yandan 85 bin öğretmeni norm fazlası yapıyorsun. Kısacası yaptıkları politikaların tutarlılığı yok."

BUGÜNKÜ ATAMANIN YÜZDE 52'Sİ AFET BÖLGESİNE

"Bugün yapılacak 45 bin öğretmen atamasının yüzde 52'si deprem bölgesine olacak. Bu da son yıllardaki tek seferdeki en yüksek öğretmen ataması. Afet bölgesine tersine göç başla- dı. Deprem nedeniyle başka illere naklini aldıran 70 bine yakın öğrencimiz, geri döndü."

KÖY OKULLARINI 2022'DE AÇTIK

Okul öncesi eğitimin önemine dikkat çeken Özer, "Son 1.5 yıl içinde tamamen okul öncesi eğitime odaklandık. Göreve geldiğimde Türkiye'de 2 bin 782 tane anaokulu vardı. Biz 3 bin tane anaokulu yapmak için yola çıktık ve gelinen noktada 6 bin 700 tane anaokulu yaptık" dedi. Özer, ülke genelinde 5 yaşta okul öncesinde okullaşma oranlarını son bir yılda yüzde 65'ten yüzde 99.9'a ulaştırdıklarını belirterek şunları söyledi: "Muhalefet köy okullarını açacağız diyor, oysa köy okullarını biz 2022'de açtık. 2 bin 671 tane köy okulu, köy yaşam merkezlerine dönüştürdük. İçlerine de halk eğitim merkezi kurduk. 2023 yılının sonunda tüm köy okullarını açacağız. Muhalefettin vurguladığı şey 5 yaş, o konu tamamlanmış bitmiş. Köy okulları ise zaten açık."

5 MİLYON ÖĞRENCİYE ÜCRETSİZ YEMEK

"Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için çok sayıda eğitimde sosyal politikayı yürürlüğe koyduk" diyen Özer, "Ücretsiz kitap, ücretsiz yardımcı kaynak, ücretsiz taşımalı eğitim, ücretsiz sıcak yemek. Ücretsiz yemek ki şu anda bu imkandan faydalanan öğrencilerimizin sayısını 5 milyona çıkarttık. Burs, pansiyon, şartlı eğitim yardımları... Bütün bunları yirmi yıl boyunca istikrarlı bir şekilde uyguluyoruz. Bu sosyal politikaların bugünkü maliyeti 525 milyar lira" diye konuştu.