Tunus'ta, devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karışmış kişilere mallarının iadesini ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesini öngören Mali Barış Kanunu teklifi protesto edildi.
Başkentin merkezindeki Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan iki binin üzerinde gösterici, eski rejim döneminde adı yolsuzluklara karışmış kişilerin affedilmesini öngören Mali Barış Kanunu teklifini protesto etti.
"Affetmiyorum Hareketi" isimli platformun gösteri çağrısına cevap veren Tunuslular, "Tunus halkı, özgür halktır ve bu yolsuzluk böyle gitmez", "Dün veya bugün affetmiyorum", "Vefa, vefa, şehitlerin kanlarına vefa" sloganları atarak, "Affetmiyorum", "Yolsuzluğu aklama yasasına, hayır", "Hesaplaşmadan, barışma yok" yazılı pankartlar taşıdı.
Güvenlik güçleri, gösterilerin yapıldığı alan çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Affetmiyorum Hareketi'nin çağrısıyla gerçekleştirilen gösteriye, parlamentoda 15 milletvekiline sahip Halkçı Cephe, 12 milletvekili bulunan Demokratik Blok, Tunus'un 2011 devriminde hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları da katıldı.
Demokratik Blok Başkanı Salim el-Ebyad, protesto sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu tasarı anayasanın maddeleri ile çelişiyor. Bu, yolsuzluğun aklanması. Biz bu tasarının 2015'te ilk teklif edildiği günden geri çekilmesini talep ettik." diye konuştu.
"Affetmiyorum" Hareketi Temsilcisi Sabra Şerife de, "Bu gösteriyi sivil toplumun tüm kesimlerinden gruplarla beraber gerçekleştiriyoruz. Çünkü, devrimi korumak için yolsuzluğun bitirilmesi gerekiyor." dedi.
TARTIŞMALI KANUN TEKLİFİ
Mali Barış Kanunu tasarısı, devrik lider Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karıştığı, kamu malına zarar verdiği ve haksız kazanç elde ettiği ifade edilen kişilere mallarının iadesi ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesi konularını içeriyor.
Kanun teklifi, halen meclis komisyonunda görüşülüyor. Teklif mevcut haliyle Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali ile ilişkili, adı yolsuzluğa karışmış dört yüz kadar iş adamının affedilmesini öngörüyor.
Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin girişimiyle 2015 ortalarında "Mali Barış Kanunu" çıkarılması teklif edilmişti. Parlamentoya bir kaç kez getirilen kanun tasarısı, üzerinde değişiklikler yapılacağı gerekçesiyle geri çekilmişti ancak en son geçen ayın sonlarında üzerinde bazı değişikliklerle yeniden parlamentoda görüşülmeye sunulan kanun tasarısı kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.
Sibsi, yakın zamandaki konuşmasında söz konusu teklifi mevcut ekonomik krizi aşmak ve yatırımı artırmak için verdiğini savunmuştu.