Tunç Soyer'in “İzmir'e özel para-bayrak” çıkışı… Ayasofya'ya “karşı hamle” mi?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in “İzmir'e özel bayrak-para” çıkışı zamanlaması nedeniyle yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyebilir. Çünkü Soyer tepki çeken açıklamasını, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının en yoğun olarak konuşulduğu 6 Haziran'da yapmış… İşte bu durum “Soyer'in çıkışı zaman ayarlı mı” sorusunu akıllara getiriyor.

aksam.com.tr analiz

İzmir’in CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer’in skandal açıklamaları tartışılıyor. Soyer’in İzmir’e özel bayrak ve para düşündüğünü açıkladığı ortaya çıkınca tepkilerin ardı arkası kesilmedi.

KRİTİK TARİH 6 HAZİRAN…

Açıklamanın kendisi kadar zamanlaması da dikkat çekici… Zira Tunç Soyer “İzmir’i Türkiye’den koparmak istiyor” eleştirilerine meydan açan skandal sözleri Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin 6 Haziran’daki “Yeni Normalleşme Sürecinde İzmir Turizmi” konulu toplantısında sarf etmiş. Bu tarihte Türkiye gündeminin birinci sırasında Ayasofya var.

TÜRKİYE’NİN EGEMENLİK HAKLARI

Hatırlanacağı üzere 3 Haziran’da Ak Parti MYK Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanmış ve 5 Haziran’da Hürriyet Gazetesi’nde Gizem Karakış imzasıyla yayınlanan haberde Başkan Erdoğan’ın "Ayasofya’da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Ayasofya cami olarak turistler tarafından ziyaret edilmeye devam edilebilir, tıpkı Sultanahmet’te olduğu gibi. Buna ancak ve ancak aziz milletimiz karar verir” dediği aktarılmıştı. Fetih Şöleni’nde Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim okunması üzerine ortalığı ayağa kaldıran Yunan Medyasının yayınları bu süreçte Türkiye’nin egemenlik haklarına saygısızlık olarak değerlendirilmişti.

AYASOFYA’YA KARŞI “ZAMAN AYARLI ÇIKIŞ” MI?

İşte tam da bu tartışmaların yoğunlaştığı bir gün olan 6 Haziran’da CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “İzmir’i Türkiye’den koparma hevesi” olarak algılanabilecek sözler sarf etmesi “acaba zaman ayarlı mı” sorusunu da akıllara getirmiş oldu.

KIBRIS AÇIKLAMASI DA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Soyer daha önce de Rum tezlerini savunan bir açıklama yaparak “Kıbrıs’ı Kıbrıslılara bırakalım” demişti. Kıbrıs Haberci Gazetesi’nde yayınlanan röportajına gelen tepkiler üzerine “2 yıl önce söylediğim sözler” diyerek kendisini savunan Soyer’in doğruyu söylemediği ortaya çıkmıştı. Kıbrıs Haberci Gazetesi Soyer’in ses kaydını yayınlamış ve röportajın 10 Ekim 2019 tarihinde yapıldığını ortaya koymuştu.