TÜBİTAK ışık oldu

6 yıl önce geçirdiği kaza sonucu görme yetisini büyük ölçüde yitiren İbrahim Kösem, ilk kez uygulanan tedavi sonucu bebeğiyle ‘kavuştu.'

Lavabo açıcının sıçraması sonucu bir gözünü tamamen yitiren, diğer gözünde de kısmi görme kaybı olan İbrahim Kösem, babasının gözünden alınan dokudan elde edilen kök hücre sayesinde 3 ay önce doğan evladını ilk kez görmenin sevincini yaşadı.

Manisa'daki evinde 2017 yılında tıkanan lavaboyu açmak isteyen İbrahim Kösem (37), kimyasal tozun kaynar suyla temas etmesi sırasında oluşan tepkime sonucu yaralandı. Yüzünde kimyasal yanıklar oluşan Kösem, sağ gözünü yitirdi. Sol gözünde ise görme yetisi büyük ölçüde kaybolan Kösem'e Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kornea nakli uygulandı. Kimyasal yanık sonrası gözündeki limbal kök hücrelerin kaybolması nedeniyle nakil operasyonuna rağmen sonuç alınamadı. İbrahim Kösem'in görme yetisini yeniden kazanması için Ege Üniversitesi Teknoparkı'nda TÜBİTAK desteğiyle kurulan Limbustem şirketi tarafından geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi uygulandı. Doç. Dr. Özlem Barut Selver ve Dr. Mehmet Gürdal, hastanın babasının gözünden alınan dokuyla limbal kök hücre geliştirdi. Kök hücrenin hastanın gözüne nakledilmesi sonrası kornea nakli uygulanan hasta, yıllar sonra görme yetisini yeniden kazandı ve 3 ay önce doğan evladını ilk kez görmenin sevincini yaşadı.

KARANLIK GÜNLER BİTTİ

Selver, İbrahim Kösem'in Türkiye'de ilk kez uygulanan bir tedavi yöntemiyle görme yetisini kazandığını belirtti. İbrahim Kösem, "Üç ay önce bir evladım dünyaya geldi. Gözüm açıldığında mucizeyi yaşadım. Evladımı, eşimi ve ailemi görme şansına sahip oldum. Bu benim için hayatımın en önemli noktalarından bir tanesiydi. Özlem hocam ve ekibi sayesinde tekrar görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Karanlık günler sona erdi. Umarım ihtiyacı bulunan herkes bu ileri tedavi şansına ulaşabilir ve tekrar görebilir" diye konuştu.

TÜBiTAK PROJESİ IŞIK OLDU

Limbustem şirketinin ortakları EÜ Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver ve Biyomühendis Dr. Mehmet Gürdal, üniversite bünyesinde kurulan Oküler Yüzey Araştırma Laboratuvarı'nda yürüttükleri çalışma sonucu hastanın görmesini sağladı. Doç. Dr. Selver, "Uyguladığımız tedavi, Türkiye'de ilk kez allojenik kaynaklı yani başkasından alınmış limbal dokunun laboratuvar şartlarında kültüre edilerek, büyütülerek hastanın gözüne nakledilmesi işlemidir. Türkiye'de limbal kök hücre yetmezliği bulunan 40-45 bin civarında hasta olduğu tahmin ediliyor. Buna her yıl kimyasal yaralanmalar sonucu 300-400 kişinin daha ekleniyor. Bu hastalar için artık tedavi imkanı var" dedi.