TÜBiTAK, 9 bin yıllık kentin sırlarını ortaya çıkardı! Amida Höyük'ü 3 kez yakmışlar

Diyarbakır'daki 9 bin yıllık Amida Höyük'te yapılan arkeolojik kazılarda 3 farklı katmanda yanık izlerine rastlandı. Numuneleri inceleyen TÜBİTAK, 7 bin ila 5 bin yıl önce tarihi kentin üç kez ateşe verildiğini belirledi.

HABER MERKEZİ

Diyarbakır'ın kalbi olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda bugüne kadar bin 800 yıllık su kanalları ve kalorifer sistemi, bin 700 yıllık mezar odaları, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 782 el bombası ve 800 yıllık mermer parçaları keşfedildi.

Artuklu Sarayı'nın da bulunduğu alandaki kazılarda 3 farklı katmanda yangın izine rastlandı; numuneler TÜBİTAK'ta incelendi. Analiz sonucu, Amida Höyük'ün 3 kez yakıldığı tespit edildi.

EN ESKİ İKİNCİ ŞEHİR

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, en erken tarihli yanık tabakasının milattan önce 6 bin 764, ikinci yanık tabakasının milattan önce 5 bin 721, üçüncü yanık tabakasının ise milattan önce 5 binler olduğunu kaydetti. Yıldız, şöyle devam etti: "Eskiden Amida diye anılan; günümüzde ise adı Diyarbakır olan bu şehir, yerleşimin kesintisiz olarak devam ettiği dünyanın ikinci kentidir. Burada milattan önce 7 bin yılında yerleşimin başladığı, 7 bin ila 5 bin yılları arasında, Neolitik ve Kalkolitik dönem dediğimiz dönemlerde şehrin 3 farklı dönemde yakıldığını net bir şekilde belgelemiş olduk."