TSK'dan Cerablus'a harekat! DAEŞ hedefleri vuruldu

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla ''Fırat Kalkanı'' askeri harekatını başlatıldı.

Türk askerleri Suriye topraklarında... Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve kritik önemi olan Cerablus'un IŞİD'den kurtarılması için koalisyon güçlerinin katıldığı operasyon kapsamında TSK da Suriye'ye yönelik harekat düzenliyor. 

Türkiye'nin Suriye'ye başlattığı operasyonun adının 'Fırat Kalkanı' olduğu öğrenildi. Sınırın diğer tarafında IŞİD kontrolünde olan bölgelere, görünür hedeflere yönelik olarak çok yoğun topçu atışları yapılırken Bordo Berelilerin de sınırın diğer tarafında geçtiği bildiriliyor. Harekata Türk F-16'ları da katıldı. Harekat TSK unsurlarınca saat 04:00'da başladı. Suriye'ye yönelik ilk hava harekatı ise 06:08'de başlatıldı. F-16'lar Cerablus ile birlikte Keklice bölgesine de hava harekatı düzenliyor. TSK'nın Suriye harekatı nedeniyle Gaziantep'te bazı yerler, valilik kararıyla özel güvenlik bölgesi ilan edildi.Operasyonla ilgili olarak Rusya'ya da bilgi verildi. 

TANKLAR SINIRI GEÇTİ

Cerablus'a yönelik başlatılan Fıran Kalkanı harekatında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tanklar Suriye topraklarında DAEŞ'e ait hedefleri vuruyor. 

TÜRKİYE'YE HAVAN MERMİSİ ATILDI

Sınırda karadan atışla 70 hedef imha edildi. Havadan da 12 IŞİD hedefi imha edildi. Suriye'den atılan havan mermisi sınırda bir tarlaya düştü.

Askeri kaynaklardan sınırdaki tank hareketliliğine ilişkin yapılan açıklamada tankların hudut emniyeti için yer değiştirdiği belirtildi. Suriye'nin kuzeyine yönelik harekat kapsamında 05.45'te başlayan top ve çok namlulu roketatar atışlarıyla 63 hedefe 224 atım yapıldığı bildirildi.

CERABLUS'A BAŞLATILAN ASKERİ HAREKATTAN İLK GÖRÜNTÜLER - TIKLAYIN

>>> TÜRKİYE MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI KULLANIYOR - TIKLAYIN

>>> BAŞBAKANLIK'TAN OPERASYON AÇIKLAMASI - TIKLAYIN

>>> ELE GEÇİRİLEN BELGEDE ŞOK BİLGİLER! İŞTE DAEŞ'İN TÜRKİYE PLANI

>>> ABD'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ - TIKLAYIN

>>> İŞTE ASKERİ HAREKATA KATILAN BİRLİKLER

KOMUTA KADEMESİ KARARGAH'TAN TAKİP EDİYOR

Suriye harekatı başlangıcından itibaren Karargah'ta takip ediliyor. Karargah'taki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde tüm komuta kademesinin sevk ve idare için hazır bulunduğu belirtildi. 

12 HEDEFTEN 11'İ TAM İSABETLE VURULDU

Hava harekatında da belirlenen 12 hedeften 11'inin tam isabetle vurulduğu açıklandı. Yine kaynaklara göre Suriye'ye kara harekâtı başlamış değil, geçit açma çalışmaları sürüyor. 

Özgür Suriye Ordusu'nun da Cerablus'da IŞİD'le çatışmaya başladığı gelen bilgiler arasında.

BAŞBAKANLIK'TAN YAZILI AÇIKLAMA

TSK'nın sınır ötesi harekatına ilişkin Başbakanlık'tan da bir açıklama yapıldı. Açıklamada Cerablus'un DAEŞ'ten temizlenmesinin amaçlandığı belirtilirken TSK'nın koalisyon güçlerine katkı sağladığı ifade edildi.

GAZİANTEP'TE ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ İLAN EDİLEN YERLER

Son günlerde Cerablus'a yönelik operasyonlar gündeme gelmiş ve bir hazırlığın yapıldığı belirtilmişti. Dün de sınıra çok sayıda askeri araç sevk edilmiş ve bazı IŞİD mevzileri vurulmuştu.

Harekata TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri de katılıyor. Koalisyon Halep'e bağlı olan Cerablus bölgesindeki IŞİD'i hedef alıyor. Harekatın yanı sıra IŞİD'e karşı misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları da yapılıyor.

HAREKATIN AMAÇLARI

Suriye'ye yönelik bu harekat TSK unsurlarınca saat 04:00'da başlatıldı. Harekatın amacının sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve yine bu kapsamda sınır güvenliğinin artırılması, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve bunun desteklenmesi olarak açıklandı.

Harekatla amaçlanan konulardan önemli birisi de yeni göç dalgalarının önlenmesi ve Suriye'deki savaş bölgesine gerekli insani yardımların ulaşımının sağlanması için bölgenin teröristlerden temizlenmesi.

MAYINLAR TEMİZLENDİ TANKLAR KONUŞLANDI

Suriye'nin Cerablus bölgesindeki terör örgütü IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırısı ile topçu ve CNR'lerin yoğun atışları esnasında, tampon bölgedeki mayın temizleme çalışmaları Karkamış'ın Kıvırcık bölgesinin karşısında tamamlandı. Mayın temizleme çalışmaları başka bölgelere kaydırılırken, mayınların temizlendiği alanlara ise tanklar sevk edildi.

Öte yandan mayınların temizlendiği bölgeye çekilen tanklar bölgeye konuşlandırılarak, beklemeye başladı. Bir taraftan da iş makineleri ile askeri araçlar için geçiş tünelleri açılıyor. Kaynak: AA