TSK modeli üzerine kurulan muzaffer ordumuz

Reşad Memmedov / Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi

Bağımsız Azerbaycan devletinin en büyük tarihi başarılarından biri Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin kurulmasıdır. Mevcudiyeti sadece 23 ay süren Azerbaycan Halk Cumhuriyeti kurulduğunda Azerbaycan'da milli ordu kavramı yoktu. 26 Haziran 1918'de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti hükümetinin kararıyla, ilk askeri birlik - ayrı bir kolordu - kuruldu ve bu karar, Müslüman Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyetinin ordusunun kurulması için yasal temel oldu.

Ne yazık ki, genç bağımsız Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Nisan 1920'de dış saldırı sonucu çöktü. Bundan sonra Sovyet hükümeti milli Azerbaycan ordusunu feshetti ve ordunun 15 generali kurşuna dizildi.

70 yıl sonra Azerbaycan bağımsızlığını geri kazanabildi. Ancak yeni kurulan devletimizde yaşanan iç karışıklıklar, örgütlü bir ordunun olmayışı nedeniyle Ermenistan, saldırgan niyetlerini yeniden gerçekleştirme fırsatı buldu ve topraklarımızın yaklaşık yüzde 20'si işgal edildi. Düzenli ordu kavramı olmayan ülkenin toprak bütünlüğünü korumak mümkün olmadı.

Ancak Azerbaycan halkının Ümummilli lideri Haydar Aliyev'in halkın isteği üzerine 15 Haziran 1993'te Azerbaycan'da dönmesinden sonra ordu kuruculuğ alanında önemli faaliyetler yapıldı. Güçlü bir ordu kurmak için gerekli ekonomik reformlar gerçekleştirildi. Askeri eğitim sistemini daha da geliştirmek ve milli askeri personel yetiştirmek amacıyla Askeri Akademi kuruldu. Ümummilli liderin 22 Mayıs 1998 tarihli kararına göre 26 Haziran Silahlı Kuvvetler Günü ilan edildi.

Ümummilli liderin ileri görüşlü politikasını sürdüren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in iktidara gelmesinden sonra dikkat yetirilen en önemli alanlardan biri Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin geliştirilmesi oldu. 2003 yılından itibaren her alanda olduğu gibi ordu kuruculuğu alanında da önemli çalışmalar yapıldı. En modern silah ve mühimmatlar satın alındı. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri modeli üzerine inşa edilen Azerbaycan ordusu, Güney Kafkasya'nın en güçlü ordusu olduğu kadar dünyanın da en güçlü ordularından biridir. Ordu kuruculuğnun yanı sıra askeri sanayimiz de hızla gelişiyor.

Kahraman Azerbaycan ordusu, 27 Eylül 2020'de başlayan Vatan Savaşı sırasında gücünü dünyaya göstermiş ve Muzaffer Ali Başkomutan İlham Aliyev'in önderliğinde Azerbaycan topraklarını işgalden kurtarmıştır. Cesur ordumuzun yiğit askerleri, Vatanımızın toprak bütünlüğü için canlarını feda etmekten çekinmemişler.

Topraklarımızı düşman işgalinden kurtararak bize düşen en önemli görevi onurlu bir şekilde yerine getiren Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, iki yıl üst üste bu şanlı tarihi muzaffer bir ordu olarak büyük gururla kutluyor. Muzaffer ordumuz Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ve sınırlarının dokunulmazlığını bundan sonra da kararlılıkla savunmaya devam edecektir. Muzaffer Ali Başkomutan İlham Aliyev'in önderliğinde, kardeş Türkiye ile yakın işbirliği içinde Azerbaycan çağdaş ordu kuruculuğu, en iyi askeri eğitim sisteminin geliştirilmesi ve modern teknik donanımın inşa edilmesi sürecini devam etdirecektir.