TRT’nin yeni oyun planı

Türk sinemasının gelişimi için TRT’den dev bir adım geliyor. TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren Eren, her sene 25-30 arasında TV filmi üretmek niyetinde olduklarını açıkladı. Ve global oyuncu olma yolundaki yeni oyun planlarını anlattı.

Türk dizileri dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor, yayınlandıkları ekranlarda reyting rekorları kırıyorlar. Türkiye TV yapımlarında kelimenin tam anlamıyla sınıf atlamış durumda. Ama Türk sineması için aynı şeyden söz etmek henüz mümkün değil. Bu yolda TRT’den dev bir adım geliyor. Takvim gazetesi yazarı Bülent Erendaç, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren ile yaptığı konuşmayı köşesine aktardı. İbrahim Eren, TRT olarak yaklaşık 40 milyon liralık bir kaynak ayırdıklarını, sürekli açık kalacak bu kaynakla her sene 25-30 arasında TV filmi üretmek niyetinde olduklarını açıkladı. Ve diğer önemli projelerle beraber küresel oyuncu olma yolunda TRT’nin yeni oyun planını anlattı. İşte Bülent Erendaç’ın çok ilgi çekecek o yazısından bir bölüm:

TRT'nin vizyoneri İbrahim Eren, heyecanla anlattı: "Bu maksatla biz bölgesel ve uluslararası ortak-yapım konusunda somut adımlar atıyoruz. Türk sinemasının bölgesel ve uluslararası olarak daha ileri bir noktaya taşınması bizim oyun planımızın parçalarından biri. TRT yapımcılık endüstrisinin TV alanında elde ettiği global başarının sinerjisini sinema alanına da taşımayı amaçlamaktadır. Türkiye, Türk 'pembe' dizisi ihraç eden bir ülke olmanın ötesine geçecek. İçeriklerimiz 100'ün üzerinde bölgede yayınlanmaktadır. Sinema filmi, TV filmi, mini-dizi, uzun metraj animasyon film ve uzun metraj belgesel film de ihraç eden bir Türkiye için, TRT dört koldan dünyaya yürümektedir."

 
TRT TV FİLMLERİ PROJESİ'NİN AMACI!
TRT’nin vizyoneri İbrahim Eren'i gururla dinliyorum: "TRT Neler Yapıyor? TRT TV Filmleri Projesi: TRT olarak bize yeni hikâyeler anlatacak, hikâyeleri yeni bir şekilde anlatacak bir potansiyeli harekete geçirmek üzere TRT TV Filmleri adı altında bir proje başlattık.

35 proje hayata geçti. Projeyle New York Film Academy ile işbirliği yaptık ve Die Hard 3, The X Files gibi büyük Hollywood yapımlarında çalışmış Tova Laiter, Paul Brown gibi isimlerle İstanbul'da proje geliştirme workshop'u yapıldı. Senaryo geliştirme atölyeleri çalıştırılıyor. Ocak 2016'da TRT1'de bir TV Filmi Kuşağı açmayı planlıyoruz. Proje kapsamında üretilen filmler burada değerlendirilecek. TV filmi olarak seçtiğimiz projeler gişeye çıkabiliyor, festivalleri dolaşabiliyor. Fonlar biraz zayıf.

 
"PROJELERE 40 MİLYON TL'Yİ AŞAN KAYNAK YARATTIK"
TRT bu anlamda kamu yayıncısı olarak sinema endüstrimizin sorunlarına yapısal çözümler sunacak. Projelere, 40 milyon TL'yi aşan finansal kaynak yarattık. Sürekli açık kalacak. Her sene 25-30 arası TV filmi üretme niyetindeyiz. TRT olarak yapım aşamasında filmlere ön-alım ya da ortak-yapımcı olma seçenekleri ile destek veriyoruz.
 
"MİNİ DİZİLERDE SES GETİREN PROJELER ÇIKTI"

TRT, sinema ve TV arasında bir köprü olacaktır. TRT olarak, Türk TV marketinin pek kullanmadığı mini-dizi'lere yatırım yapıyoruz. Ses getiren projeler çıktı. Mini-dizilerimizin sinema filmi versiyonlarını da çekmeyi ajandamıza koyduk."