Transit yolcu ‘eğlenerek' İstanbul'a döviz bırakacak

İsfanbul Tema Park, İstanbul Havalimanı'ndan transit uçan yolcuların 3-4 saatini eğlenerek geçirmesi için THY ve İGA'yla görüşüyor. Hedef, turist başına 650 dolar olan geliri 850-1000 dolara çıkarmak...

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İçinde 30 ayrı eğlence ünitesi bulunan Eyüpsultan’daki İsfanbul Tema Park, hayata geçireceği bir projeyle yabancı turisti İstanbul’da hem eğlendirecek hem de ülkeye döviz kazandıracak. İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’yi dünyanın en büyük transit merkezlerinden biri haline getireceğini hatırlatan İsfanbul Tema Park Direktörü Tankut Tonger, “İstanbul’dan transit uçan yolcuların havalimanında 3-4 saat boş vakti oluyor. Biz transit yolcuların bu süreyi bizim eğlence ve alışveriş merkezimizde geçirmesi için THY ve İGA yönetimiyle görüşüyoruz. Koronavirüs nedeniyle şu anda proje beklese de pandemi biter bitmez yabancı turisti tesisimize çekmek ve kişi başı 650 dolar olan turist harcamasını 850-1000 dolar seviyesine çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

İŞ MODELİNİ İHRAÇ EDECEK

Dünyada ve Türkiye’de bir Tema Park’ı, AVM, otel ve gösteri merkeziyle birleştiren ilk proje olan İsfanbul, yılda 2 milyon yabancı olmak üzere 20 milyon kişiyi ağırlıyor. Geçen yıl sadece Tema Park’a 1 milyon kişinin geldiğini anlatan Tonger, “Bunun 300 bini Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Kuveyt, Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden geldi. Yeni havalimanından buraya yıl içerisinde yapılacak metro bağlantısıyla önümüzdeki yıllarda bu sayıyı çok daha yükseğe çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Projelerinin yurtdışından gelen yatırımcılardan da büyük ilgi gördüğünü anlatan Tonger, “Türki Cumhuriyetler ve Arap ülkelerinden ‘Bu projeyi gelip bizim ülkeye de yapın’ diyenler var. Şu süreci atlatıp yurtdışına bu modeli ihraç etmeye hazırlanıyoruz” diye konuştu.  

Eyüpsultan’daki 120 bin metrekarelik alan üzerine kurulu İsfanbul Tema Park’ta; 3 saniyede 110 km hıza ulaşan dünyanın en iyi 4’üncü roller coaster’ı, 50 metreden adrenalin dolu bir iniş yaşatan “Adalet Kulesi” ve İstanbul’un fethini insansı robotlarla anlatan“Fatih’in Rüyası” gibi birbirinden renkli 30 eğlence birimi bulunuyor. 

QR kodla giriş, temassız ödeme  

Koronavirüs nedeniyle yaklaşık 3 aydır kapalı durumda olan İsfanbul Tema Park, Valilik izniyle pazartesi günü kapılarını açtı. Sosyal mesafe kuralları gereği tüm birimlerini yüzde 50 kapasiteyle çalıştıran Tema Park yönetimi aldığı hijyen tedbirleriyle de ailelerin tercihi olmayı hedefliyor. Tonger alınan önlemlerle ilgili şunları söyledi: “Maskesiz misafirler içeri alınmayacak. Gişelerde kuyruk oluşmaması için misafirlerimizi web sitesi üzerinden online bilet almaya teşvik ediyoruz. Online bilet alan misafirlerimiz yüzde 60 indirimle bilet alırken, cep telefonlarına gönderilen QR kodla turnikelerden geçebilecekler.” 

50 milyar $’lık eğlence pazarı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde Haliç’in çamurunun döküldüğü eski taşocağı olan İsfanbul arazisi, Gürsoy Grup tarafından 10 yıl önce eğlence ve yaşam merkezine dönüştürüldü. Tonger “ABD’deki Disneyland, Avrupa’daki Eurodisney gibi bölgenin eğlence merkezi olup 50 milyar dolarlık pazardan pay almak istiyoruz” dedi.