Trakya Üniversitesi Roket Takımı TEKNOFEST finalinde

Trakya Üniversitesi öğrencilerinden oluşan “Meriç Roket Takımı” Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Arda danışmanlığında hazırladıkları tasarım ile TEKNOFEST'te finale kalma başarısı gösterdi.

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2023 için heyecan sürerken Trakya Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Meriç Roket Takımı, bu yıl ikinci kez düzenlenecek "Dikey İnişli Roket" kategorisinde ön eleme aşamaları sonucunda ikinci olarak finale kaldı. TEKNOFEST'te birincilik hedefleyen Meriç Roket Takımı, final öncesi Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile bir araya geldi.

Ankara'daki TÜBİTAK SAGE Merkezi'nde, 3-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirecekleri deneme atışı öncesi danışmanları Doç. Dr. Mustafa Arda ve Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu ile birlikte Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu ziyaret eden öğrenciler, hedefleri hakkında bilgi verdi.

"HEDEFİMİZ, TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİDE DAHA DA İLERİYE GİTMESİNİ SAĞLAMAK"

Meriç Roket Takımı Kaptanı Makine Mühendisliği öğrencisi Ahmet Bekir Karakoç, beş ay gibi kısa bir sürede yarışmaya hazırlandıklarını belirterek Ön Tasarım Raporu (ÖTR), Kritik Tasarım Raporu (KTR) ve Atışa Hazırlık Raporu (AHR) aşamalarını başarı ile tamamladıklarını söyledi.

Dikey inişli roket çalışmalarının son yıllarda önem kazandığını belirten Ahmet Bekir Karakoç, "Bu çalışmalar, günümüze kadar tek kullanımlık tasarlanan uzay mekiği fırlatma roketlerinin tekrar kullanılabilmesi amacıyla geliştirilen bir teknoloji. Dünya'da ilk kez TEKNOFEST kapsamında 2022 yılında düzenlenen Dikey İnişli Roket yarışması ile ülkemizin bu alandaki çalışmalarına katkıda bulunmak istiyoruz. Hedefimiz, Türkiye'nin teknolojide daha da ileriye gitmesini sağlamak." dedi.

Meriç Roket Takımı'na iki yıldır danışmanlık yapan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Arda yaptığı açıklamada "Üniversitemizin ve fakültemizin farklı bölümlerinden öğrencilerin yer aldığı Meriç Roket Takımı, büyük bir azim göstererek beş ay gibi kısa bir sürede tasarım ve üretim dâhil olmak üzere tüm aşamaları tamamladılar. Takımımız, birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinden oluşuyor. Yani oldukça gençler ve önleri açık. Bu yarışmada da başarılı olup Üniversitemizin adını zirveye taşımak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Aydoğdu da roketin çalışma prensibinden bahsederek ilk günden bu yana gösterdikleri destekten ötürü Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tahir Altınbalık ve Doç. Dr. Mustafa Arda'ya teşekkür etti.

"TEKNOFEST'İN KAYBEDENİ YOK; KAZANANI GENÇLERİMİZ VE ÜLKEMİZ"

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da TEKNOFEST'in Türk gençleri için büyük heyecanlar oluşturduğunu ve yeni ufuklar açtığını söyleyerek "Trakya Üniversitesi olarak her sene farklı kategorilerde daha fazla takımımızla TEKNOFEST'te yer alıyoruz. Bu yıl Meriç Roket Takımımız, dünyada ilk defa TEKNOFEST çatısı altında düzenlenen Dikey İnişli Roket kategorisinde 56 takım içerisinde ikinci olarak finale kalmayı başardılar. İnanıyorum ki finallerde de bizleri ve ülkemizi mutlu edecek bir başarıya imza atacaklar. TEKNOFEST'in kaybedeni yok ama kazananı gençlerimiz ve ülkemiz." dedi.

"ÜNİVERSİTEMİZ, 15 TAKIMLA TEKNOFEST'E HAZIRLANDI"

Trakya Üniversitesinde TEKNOFEST 2023'e 7 farklı kategoriden toplam 15 takımın başvuru yaptığını ve çıtayı her yıl daha ileriye taşımak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Takımlarımız bu yıl roket, insansız hava ve su altı araçları, biyoteknoloji ve inovasyon, çevre ve enerji teknolojileri gibi pek çok farklı kategoride yarışma için hazırlık yaptı. 250 kadar öğrencimizin bir araya gelerek takım ve yarışma için proje oluşturduklarını görüyoruz. Öğrencilerimizin bu ilgisinden büyük mutluluk duyduk. Kendi ve ülke gelecekleri için önemli işlere imza atıyorlar. Peyderpey takımlarımızdan gelecek neticeleri bekliyoruz. Hedefimiz, başarımızı her yıl daha ileriye taşımak. Üniversite olarak öğrencilerimizin her zaman yanındayız. Her birini gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Sayın Valimize, Mühendislik Fakültesi Dekanımıza, danışman hocalarımıza destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Farklı disiplinlerden öğrencilerin ortak bir amaç etrafında bir araya gelerek gelecek adına umut vadeden bir eser ortaya koyduklarını söyleyen Rektör Tabakoğlu, başarılarından ötürü Meriç Roket Takımı öğrencilerini, Doç. Dr. Mustafa Arda'yı ve Prof. Dr. Metin Aydoğdu'yu tebrik ederek başarılar diledi.

T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde bu yıl İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleşecek TEKNOFEST 2023'e Doç. Dr. Mustafa Arda danışmanlığında katılacak öğrencilerimiz Ahmet Bekir Karakoç, Varol Kahya, Zeynep Kum, Ali Kemal Turgut, Aleyna Elmaskaya, Didem Gündoğan, Esmanur Çalıkoğlu, Atahan Güne, Tunahan İnal, Erhan Turan Bilir ve Ali Göksu'ya başarılar dileriz.