Trafik magandaları için ‘ihbar hattı’ geliyor

Trafikte tanık olduğumuz ihlallerin, vatandaş tarafından görüntülü, sesli veya yazılı yolla anında şikayet edileceği “mobil” iletişim hattı kurulması planlanıyor.

YELDA GÖKDAĞ

TBMM Trafik Alt Komisyonu, kural ihlali yaparak yayaların, diğer sürücülerin ve kendilerinin hayatlarını tehlikeye atan trafik magandalarına “dur” diyecek yeni bir sistem önerdi. Komisyon’un hazırladığı raporda yer alan uygulama, trafikte seyir halindeyken sıkça karşılaştığımız, makas atan, ışık ve hız ihlali yapan trafik magandalarının vatandaş tarafından anında şikayet edilmesinin yolunu açacak. AKŞAM’ın ulaştığı TBMM Trafik Alt Komisyonu taslak raporunda yer alan tespit ve öneriler özetle şöyle:

WHATSAPP İHBAR HATTI 

Trafik magandalarının kural ihlali yaptığı anda şikayet edilerek ceza işlemi uygulanmasını sağlayacak sistem, vatandaş ve polisin işbirliği ile yürütülecek. Bu kapsamda WhatsApp benzeri mobil bir sistem oluşturulacak. Kural ihlalleri cep telefonları aracılığı ile mobil sistem üzerinden şikayet edebilecek. İhlale tanık olan vatandaş, bu durumu görüntülemişse, şikayette bulunurken görüntüyü de gönderecek. Böylece magandalar anında tespit edilecek ve ceza uygulanacak. Şikayet yazılı veya sözlü mesaj yoluyla yapılmışsa, bölgedeki mobese kameraları izlenerek kural ihlalini yapan sürücü belirlenecek ve ceza işlemi uygulanacak.