Torba Yasa mesaisi başladı! KYK borcuna 3 yıl erteleme imkanı

Af niteliğindeki düzenlemeleri içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri başladı.

Af niteliğindeki düzenlemeleri içeren torba kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri dün başladı. Yasa teklifinin gelecek hafta Genel Kurul gündemine alınarak hızla kanunlaştırılması planlanıyor. Teklif 10 milyon kişiye sicil affı ile 27.6 milyar lirayı bulan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının geri ödenmesine ilişkin düzenlemeyi de içeriyor.

Yasa teklifiyle ilgili bir sunum yapan AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan öğrenci ne kadar kredi aldıysa o kadar borçlanacağını belirterek "Kredi borçları mezun olunduktan 2 yıl sonra ödenmeye başlanacak, eğer öğrenci işe girememişse durumu belgeleyerek erteleme talep edebilecek. Erteleme işlemi en fazla 3 yıl yapılacak. İlk defa yapılan ertelemelerde borçlar yine sabit kalacak. İkinci ve üçüncü ertelemede ise yıllık yüzde 10'u aşmayan bir endeksleme yapılacak. Borçlu öğrencinin vatani görevini yaptığı süre için ise hiçbir endeks uygulanmayacak" bilgisini verdi.

Tan "Düzenlemeden halen öğrenim kredisi almakta olan 566 bin 226 öğrenci, öğrenim kredisinden borçlu 1 milyon 392 bin 629 kişi, katkı kredisinden borçlu 25 bin 886 kişi, vergi dairelerine takip için intikal ettirilmiş olan alacaklardan borçlu 1 milyon 403 bin 392 kişi yararlanacak" diye konuştu.