Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, aşılamada belli bir yere gelindiğini ancak bunun salgını durduracak düzeyde olmadığını belirtti. "Toplum bağışıklığının güçlenmesi için aşılama 2023'e kadar kaçınılmaz" diyen Gündüz şunları kaydetti: "Türkiye'de tek doz oranı yüzde 81.6, 2 doz uygulanma oranı yüzde ise yüzde 63.3'e ulaştı. Aşı haritasında da kırmızı renkte il kalmadı. Ancak toplumun en azından yüzde 10-15'i daha tam olarak aşılanmalı."
BAĞIŞIKLIK TOPLU AŞIYLA OLUR
"Bu olmadıkça salgın, hız kesse de devam edecek. 2022 belki 2023'te yine toplumun bağışıklığının güçlendirilmesi için bu aşıların yapılması şu an için kaçınılmaz gibi görünüyor. Pandemi ortadan kalkana kadar 6 ayda bir aynı disiplinle toplumun belli periyotlarda aşı yaptırması gerektiğini düşünüyorum."
EĞİTİMİN SÜRMESİ İÇİN 12 YAŞ ÜSTÜNÜ AŞILAYIN
Yeni varyantlarla beraber vakalara çocuklar da eklendi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal, yeni eğitim döneminde 12-16 yaş arası altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve 16 yaş üstü herkesin aşılanması gerektiğini belirtti. Ünal, "BioNTech'in 12 yaşından itibaren güvenli ve etkili olduğuna dair yayınlanmış üçüncü faz çalışmaları var. Sinovac aşısının üç yaştan on sekiz yaşa kadar güvenli ve etkili olduğunu gösteren ikinci faz çalışmaları da bitti. Eğitimin sürekliliği için çocuklarınızı aşılayın" dedi.
ZORUNLU PCR TESTİNDE 10 EĞİTİMCİ POZİTİF ÇIKTI
Trabzon Sağlık Müdürü Hakan Usta, aşısını olmayan öğretmen ve diğer okul çalışanlarına yönelik PCR testi uygulaması kapsamında 10 kişinin testinin pozitif çıktığını açıkladı. Usta, "Bu 10 kişi, aşı olmayan, belki de aşıya direnen kişiler. Şimdi şoför, öğretmen ve temizlik personeli işini başkasına devretmek zorunda kaldı. Sağlık personelinden de her gün 15 civarında pozitif çıkıyor. Oradan da bir iş kaybımız oluşuyor. Ayrıca PCR ile ilgili bir iş gücü oluşturmak bizi zorluyor. Vatandaşımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor" dedi.