Tıp fakültesinde kadavra krizi... Türkiye'de bulunamıyor ithal edilecek

Tıp fakültesi öğrencileri, bağışın az olması nedeniyle en önemli eğitim materyalleri olan kadavra üzerinde el becerisi kazanamıyor. Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Servet Çelik,”İthal kadavralara ciddi bedeller ödemek zorunda kalıyoruz” dedi.

Akşam Gazetesi

Türkiye'de tıp fakültesi öğrencilerinin en önemli sorunları arasında kadavra ile eğitimin yetersiz olması bulunuyor. Uzmanlar, hekim adaylarının ilk hastasının kadavra olması gerektiğini belirtiyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Servet Çelik, 20 yıl önce bir kadavra üzerinde çalışabildiklerini vurgulayıp, "2010'dan sonraki yıllarda ufak ufak bağışlar artmaya başladı. 3-4 yılda bir kadavra gelirken, yılda 1-2'lere çıkmaya başladı. Son yıllarda da bağış konusunda biraz daha iyi duruma geldik. İzmir gibi büyükşehirlerdeki üniversitelerde bağış sayısı yılda 5-6 olabiliyor" dedi.

Batıdaki standartlara ulaşmak için sadece EÜ Tıp Fakültesi'ndeki 400 1'inci sınıf öğrencisinin yılda 40 tane kadavrayla çalışması gerektiğini ifade eden Prof. Çelik "Hekimin ilk hastası kadavra olmalı" diye konuştu. Kadavra bulunmadığında ithal etmek durumunda kalındığını vurgulayan Prof. Dr. Çelik, "İthal kadavralara ciddi bedeller ödemek zorunda kalıyoruz. İhtiyacı karşılayacak kadar ithalat da yapılamıyor. İşin doğrusu bir bedene fiyat biçilmesini de doğru bulmuyoruz ama çok sayıda fakültemiz, öğrencimiz var. Öğrenciler en azından bir kadavra görsün diye üniversitelerde alımlar yapılıyor" ifadelerini kullandı.