Hükümet, bir yandan terörün bitirilmesine yönelik yatırımlar yaparken, diğer yandan gençlerin kandırılıp PKK’nın kirli emellerine alet olmaktan kurtaracak adımlar atıyor.
Bölgeye 5 yılda 35 milyar liralık yatırım yapılması planlayan hükümet, bölgedeki genç ve çocukları terörden uzak tutacak, başta spor olmak üzere sosyal ve kültürel aktiviteleri artırıyor. Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm mevcut spor tesisleri elden geçirilerek, yeni futbol, basketbol, voleybol ve tenis sahaları inşa edilecek. Gençlik merkezleri oluşturulacak.
YENİ TESİSLER
Diyarbakır Valiliği Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle 19 halı saha, 10 tane basketbol ve voleybol sahasını yaptı. Valiliğe yeni spor tesislerinin yapımı ve spor tesislerinin bakım onarımı için 16,5 milyon liralık kaynak aktarıldı. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre bölgedeki tüm il ve ilçelerdeki sosyal tesislerin elden geçirilmesinin yanı sıra çocuklara ve gençlere spor, sanat ve bilinçlendirme eğitimleri verilecek. Öncelikli olarak Diyarbakır Sur’un yanı sıra Silopi, Cizre, Nusaybin, İdil, Derik gibi terörden büyük hasar gören ilçelere yönelik projeler ön plana çıkacak
TURNUVALAR
Bölge halkı ile devlet arasındaki bağı güçlendirmek amacıyla şehrin yoksul semtlerinde yaşayan çocuklara yönelik yeni projeler de hayata geçirilecek. Örneğin emniyet güçleri ile çocuklar arasında piknik ve halı saha organizasyonları düzenlenecek. Kadınlara yönelik istihdam çalışmaları hız kazanacak. Gençler ve kadınların sinema, kütüphane, gençlik merkezlerinden daha fazla yararlanmalarının yanı sıra, iş hayatında da aktif olarak yer almalarını sağlayacak projelerin daha fazla desteklenecek.
SODES KAYNAKLARI
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan terörü bölgeden tamamıyla silme planı kapsamında 2008 yılında GAP Eylem Planı ile başlatılan Sosyal Destek Projesi’ne (SODES) yönelik projelerin artması bekleniyor. Bugüne kadar 975 milyon TL tutar ile 7 bin 977 projenin desteklendiği SODES için, geçen yıl yaklaşık 100 milyon liralık harcama yapıldı. Bu yıl da yaklaşık 247 milyon TL’lik bir kaynağın aktarılması planlanıyor.
TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞME
SODES ile yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunların giderilmesi, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık verilmesi, toplumsal dayanışma ve bütünleşmenin güçlendirilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarının sağlanması amaçlanıyor.
YETENEKLER ORTAYA ÇIKACAK
Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarda sosyal desteklerin dezavantajlı gruplara yönelik yapılacağına dikkati çeken Başbakanlık kaynakları, “Sosyal destekler ve benzeri yatırımlar ile çocuklar ve gençleri spora yönlendirerek hem onların spor alanındaki yetenekleri ortaya çıkmış olacak hem de bu çocuklar ve gençlerin olumsuz bir takım ortamlardan etkilenmelerini önlemiş olacağız” dedi.STAR