Terörden temizlenen köyde ayin

Şırnak'tan Avrupa'ya göç eden Hıristiyan aileler, terörden temizlenen Cevizağacı Köyü'ne geri döndü. Tahrip olan bin 800 yıllık Mor Yuhanon Kilisesi, kalıntılarından yeniden yapıldı; ibadete açıldı.

AA

Şırnak Beytüşşebap'ta 1990'lı yıllarda terör nedeniyle terk edilen Keldanilerin yaşadığı Cevizağacı Köyü, 2001'de başlatılan 'Köye Dönüş Projesi'yle yeniden yaşamla buluştu. Avrupa ülkelerine göç eden ailelerden 8'i, devlet desteğiyle doğduğu topraklara döndü. Zamanla tahrip olan 1800 yıllık Mor Yuhanon Kilisesi, devletin ve vatandaşların desteğiyle kalıntılarından yeniden yapıldı.

4 YILDA KÜLLERİNDEN DOĞDU

Resmi makamlardan alınan izin sonrası inşaat çalışmaları 4 yıl sürdü; kilisenin açılışı gerçekleşti. Törene katılan Beytüşşebap Belediye Başkanı Habip Aşan, "Din, kültür, dil, ırk farkına rağmen bir arada yaşayabiliyoruz" dedi. Fransa'dan memleketine dönen Hülya Yaramış, "Köyümüze huzur geldi. Hristiyanlarla Müslümanlar bir arada yaşıyor" diye konuştu.

PAPAZDAN BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Mardin Midyat'tan gelen papaz İshak Ergün, yeniden inşa edilen kilisede ayin yaptı. "Allah güvenlik güçlerimizden razı olsun, bize çok kolaylıklar sağladılar. Bugün onlar sayesinde rahatça gelebiliyoruz" diyen Ergün, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve bu kilisenin açılışında katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.

Kilisenin inşaatında Müslüman işçiler çalışmıştı.