AA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, "yolsuzluk" soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Resul Emrah Şahan'ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli hakkında "PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek" suçundan başlatılan soruşturma sürüyor.
Özdemir, firari şüpheli eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış'ı tanıyıp tanımadığının sorulması üzerine ise Barış'ı tanıdığını söyledi.
Kendisinin 2016 yılında, Şişli HDP ilçe yönetiminde yer aldığını belirten Özdemir, Barış'ın da HDP Genel Merkez Parti Meclis üyesi olduğunu ifade etti.
Özdemir, 2017-2019 yılları arasında HDP İstanbul il yönetimine girdiğini aktardığı ifadesinde, şunları kaydetti:
Soruşturmanın firari şüphelisi Hunav Altun'a ilişkin ise Özdemir, "Şahsı tanıyorum. Kendisi HDP Şişli ilçe yönetiminde bulunmaktaydı, bu vasıtayla kendisini tanırım. Kendisi çalışkan bir arkadaştır ve negatif bir duyumum olmamıştır. Altun isimli şahıs aktif olarak 'Des Grup' şirketinde SGK'lı çalışanımdır. Araştırma raporlarının dizaynını (grafik tasarım) yapmaktadır." ifadelerini kullandı.
Sorgusunda Özdemir'e, "Kent uzlaşısı ne anlama gelmektedir, ne zaman, ne amaçla kuruldu?" sorusu yöneltildi.
Bunun üzerine Özdemir, şunları anlattı:
"Kent uzlaşısı hakkında direkt olarak herhangi bir bilgim yoktur. Yalnızca medyadan duyduğum kadarıyla CHP ve HDP'nin belediye meclis üyelikleri hususunda gerçekleştirmiş oldukları ittifaktır. Ancak benim direkt olarak bildiğim husus İstanbul ittifakıdır. Burada da zaten CHP Genel Merkezi yetkilidir. Bu 'kent uzlaşısı' ittifakı ile belediye meclis üyesi olmadım. Zira ben Şişli'de doğdum. Gitmiş olduğum okullar, almış olduğum eğitim Şişli profiline uygundur. Özgeçmişler arasından seçilmiş, siyaset aklı olan iyi bir profil olmam sebebiyle belediye meclis üyesi adayı yapıldım ve Şişli Belediye Başkanı seçilen Resul Emrah Şahan'ın teveccühüyle kültür sanat, uluslararası ilişkiler ve muhtarlıklardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı olarak seçildim. Şahan ile de 2019 ya da 2020 yıllarından itibaren tanışırım. Bu tanışıklığımın sebebi Şahan'ın İstanbul Planlama Ajansı (İPA) başkanı olmasıdır. Zira biz Azad Barış'la Specturum House'u kurduktan sonra İPA'yla da çeşitli araştırmalar yapmak üzere görüştük."
Specturum House'u kurmayı 2019 yılından itibaren düşündüklerini ancak 2021'de tescil ettirdiklerini söyleyen Özdemir, şirketi Azad Barış'la birlikte kurduklarını ifade etti.
Özdemir, şirketin amacının siyasal, sosyal araştırmalar yapmak, demokratikleşmeye ilişkin araştırma raporlarını açıklamak ve bu hususta bilgi notları hazırlamak olduğunu anlatarak, "Burada yalnızca siyasi parti olarak DEM Parti ile çalıştık. Başkaca bir siyasi parti ile çalıştığımızı hatırlamıyorum." dedi.
Sorguda, MASAK'ın Azad Barış'la ilgili yaptığı incelemede, Özdemir'in, Barış'ın 2 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla yüzde 100 hissesine sahip olduğu Medworx International Danışmanlık ve İnsan Kaynakları Limited Şirketi'nin 18 Ekim 2023 ila 1 Ağustos 2024 tarihleri arasında sahibi olduğuna ilişkin tespitler aktarıldı.
Buna karşın Barış ile arasında şirket devrine yönelik herhangi bir para transferine rastlanmadığının sorulması üzerine Özdemir, "Des Grup isimli şirketin faaliyet alanı genişlettiğimizde Barış'ın yapmış olduğu harcamalar dolayısıyla Medworx isimli şirket devrinde kendisinden herhangi bir ücret talep etmedim." diye konuştu.
"Bütün para transferlerinin açıklamasını şu anda hatırlamıyorum. Ancak 'Barın yarısı benden' açıklamasının şirket içerisinde yapılan barın yarısının ödemesini yapması nedeniyledir. D.S. şirket çalışanıdır. Bahse konu para transferleri kendisiyle ticari ilişkim olması ve şirket kaynaklı yurt dışı masrafları için gönderilen para olduğunu hatırlıyorum."
VEDOP verilerine göre, "Des Grup İthalat İhracat Çeviri ve Danışmanlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi'nin en çok para transferini HDP Genel Merkezi'nden aldığı, yapılan incelemelerde HDP Genel Merkezi ve DEM Parti için düzenlenmiş 6 e-fatura kaydının bulunduğu, bu faturaların toplamının 4 milyon 254 bin 808 lira olduğu"na ilişkin tespitlerin sorulması üzerine Özdemir, "Yoğunluklu seçim dönemlerinde bahse konu partiyle seçmen eğilimleri ve kamuoyu araştırmaları yapmışızdır. Bu verilen hizmet karşılığında kesilen faturalar neticesinde ödenen tutarladır. Nitekim bahse konu HDP ve DEM Parti, Sayıştay denetiminden geçmektedirler. Dolayısıyla bu ödemelerin nedeni Sayıştay denetiminde de açıkça görüleceği üzere yapılan araştırmalara ilişkin faturalardır." cevabını verdi.
Özdemir, "Des Grup'ta SGK kaydı ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan kaydı bulunan, firari şüpheli Hunav Altun'un aynı zamanda Medworx'te bankacılık yetkilisi olduğu ve vekaleten para çektiği"ne dair tespitlerle ilgili şunları söyledi:
"Şu an kendisinin nerede olduğunu ilişkin bir bilgim yoktur ve bahse konu şahsın adli kayıtlarını bilmem de mümkün değildir. (Adli sicil kayıtlarını şirkette işe aldığımız zaman istiyoruz ancak diğer türlü kayıtlarını bilmem mümkün değildir.) Medworx isimli şirketi Barış'a devrettiğim için Altun isimli şahsın burada ne görev yaptığını bilmiyorum. Altun'u siyasi parti faaliyetleri sebebiyle tanırım ve bundan dolayı kendisini işe almıştım. Bu kişiyi herhangi bir kimse tavsiye etmedi."
HTS kayıtlarında, terör suçlarından adli kaydı olan 198 farklı kişiyle görüşmesinin tespit edilmesine ilişkin Özdemir, "Telefonla görüştüğüm kişilerin adli sicil kayıtlarını bilmem mümkün değildir. Ayrıca yıllardır siyaset yaptığım için birçok kişiyle irtibatım söz konusudur. Nitekim son yerel seçimden itibaren belediye başkan yardımcısı olmam hususu da göz önüne alındığında tanımadığım birçok kişiyle de telefonda irtibat kurmam normaldir. Bu hususların dikkate alınmasını istiyorum." dedi.
Özdemir, "HDP 1. bölge il ve ilçeler" adlı WhatsApp grubunda bulunması ve grupta terör örgütü PKK'yla ilgili bazı yazışmalara ilişkin tespitlerle ilgili soruya "Grubu hiç hatırlamıyorum, bu gruba alınmışsam da uzun süre durmamışımdır. Tarafıma okumuş olduğunuz hiçbir eyleme katılmadım, zaten benim katılacağım türden şeyler de değildir." yanıtını verdi.
Özdemir, kendi hür iradesiyle savcılığa intikal ettiğini belirterek, hakkındaki suçlamaları reddetti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İBB'ye yönelik yürütülen terör soruşturması kapsamında, Ekrem İmamoğlu serbest bırakılmış, Mahir Polat ve Resul Emrah Şahan ile Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan tutuklanmıştı.
Soruşturma kapsamında İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, Ebru Özdemir, Azad Barış ve Hunav Altun hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.
Özdemir, hakkında yakalama kararı çıkarıldıktan sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na giderek teslim olmuş ve sonrasında gözaltına alınmıştı.