‘Terör’ propagandasına rekor ceza

Adana’da sosyal medya üzerinden terör örgütü PKK ve örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan lehine paylaşımlarda bulunup, ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı tespit edilen 52 yaşındaki Haydar Çengel, yargılandığı davada en üst sınırdan ve artırım uygulanarak, tam 6 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar, suç kastının yoğunluğu gözetilerek, bugüne kadar benzer suçlara verilen en yüksek ceza olduğu ve ‘emsal karar’ olarak kabul edileceği belirtildi.

SONER KAN - ADANA

Adana’da 52 yaşındaki Haydar Çengel, sosyal medya üzerinden terör örgütü PKK ve örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan’ı övücü paylaşımlarda bulunca polis tarafından gözaltına alındı. Hakim karşısına çıkan Çengel, ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçundan yargılandığı davada en üst sınırdan ve artırım uygulanarak 6 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Bu ceza, benzer suçlardan bugüne kadar verilen en yüksek ceza olurken, ‘emsal karar’ olarak kabul edileceği bildirildi.

‘TERÖR’ PROPAGANDASI

Her şey, bir vatandaşın, internet üzerinden Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yaptığı bir ihbarla ortaya çıktı. Söz konusu ihbarda; Haydar Çengel adlı bir kişinin, sosyal paylaşım sitesi ‘Facebook’taki profilinden; terör örgütü PKK ve örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan’ı övücü içerikte paylaşımlarda bulunduğu ifade edildi. Söz konusu ihbar üzerine harekete geçen polis, Çengel’in terör örgütü PKK’yı öven ve propagandasını yaptığı paylaşımlara ulaştı. 

5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve emniyetteki sorgusunun ardından sevk edildiği adliyede nöbetçi mahkemece tutuklanan Haydar Çengel hakkında da Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla hakkında bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenen Çengel, yargılandığı davanın ilk duruşmasına çıktı.

PAYLAŞIMLARI BEN YAPTIM

Duruşmada; söz konusu sosyal medya hesabının kendisine ait olduğunu ve yine kendisinin kullandığını itiraf eden Çengel, “Paylaşımları ben yaptım. Ancak suç olduğunu bilmiyordum. Terör örgütü propagandası yapmak amacıyla yapmadım. O zamanki psikoloji ile Güneydoğu ve Suriye'deki DEAŞ olaylarından dolayı söz konusu iletileri paylaştım” savunmasını yaptı. Bu savunma üzerine mahkeme heyeti de son sözünü söyledi.

BUGÜNE KADAR Kİ EN YÜKSEK CEZA

Mahkeme heyeti, Haydan Çengel’i; ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 3 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme, daha sonra suçun ‘basın-yayın yolu ile’ işlendiği ve zincirleme olarak gerçekleştiği gerekçesiyle de sanığın cezasını 6 yıl 9aya yükseltti. Mahkemenin vermiş olduğu bu karar, aynı zamanda da bugüne kadar benzer suçlardan verilen en yüksek ceza oldu. Kararın, aynı zamanda da ‘emsal’ teşkil ettiği bildirildi.