1
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) yer alan tek tip kıyafet uygulamasını 'cezanın üstüne ceza vermeye çalışmak' diyerek eleştirdi. Ancak tek tip uygulaması dünyanın bir çok ülkesinde uygulanmakta hatta cezaevlerinde dahi uygulanan ülkeler var. Türkiye'de ise sadece duruşmalara katılacak olan darbeye teşebbüs eden ve terör suçluları için uygulanacak. HDP'nin eleştirdiği bu madde ile yargılanan PKK'lılar duruşmalara 'gri tulum' ile getirilecek.
Dünyada uygulanan tek tip Türkiye'de olunca rahatsız etti
HDP'yi rahatsız eden "gri tulum"
Bazı ülkelerde hapishanelerde uygulanan tek tip kıyafet düzenlemeleri şöyle:
İngiltere: Hapishanelerde zengin ile yoksul arasındaki ayrımı ortadan kaldırıp daha eşit bir ortam oluşturmak amacıyla 19'uncu yüzyılda tek tip kıyafet uygulamasına geçildi.
Almanya: Hapishanelerin önemli bir kısmında tek tip kıyafet uygulaması bulunmuyor. Ancak bu uygulamanın yapıldığı ve mahkumların üniforma giymesinin zorunlu olduğu az sayıda cezaevi bulunuyor. Ayrıca, maddi olanaksızlıklardan dolayı kıyafet alamayan mahkumlara da üniforma veriliyor.
Çin: Tek tip kıyafet uygulaması yapılıyor. Hapse giren mahkumlara bez ayakkabı ve cezaevinin yapısına uygun kıyafetler veriliyor. 2005 yılında ise hapishane koşullarının iyileştirilmesi için meslek eğitimi, psikolojik destek ve toplum hizmetleri gibi bir dizi yenilik getirilmiş olmasına karşın üniforma uygulaması kaldırılmadı.
Kazakistan: 2011 yılında işlenen suçların ağırlığına göre düzenlenen renkli tulum uygulaması başlatıldı. Uygulamanın gerekçesi hem mahkumların işledikleri suçlara göre ayrıştırılması hem de hapishaneden kaçmaları halinde yakalanmalarının daha kolay olması olarak açıklandı.
İsveç: Yüzde 40'lık yeniden suç işleme oranı ile dünyada birçok ülkenin altında yer alıyor. Yapılan reformlar sonucunda üniforma giyme zorunluluğu kaldırılırken, mahkumlar da üniversite yurtlarına benzer bir yapı içerisinde kalmaya başladı. (Yeni Şafak)