1
HDP’lilerin oturduğu konforlu evlerin fiyatları bir yılda yüzde 50 arttı, normal ev fiyatlarında yüzde 70’e varan düşüş oldu. Villalar 400 binden 600 bin TL’ye çıktı, Sur’daki evlere ise bakan yok.
SUR'DAKİLER BATTI, HDP'LİLER COŞTU
PKK’nın terör eylemleri nedeniyle Diyarbakır’ın Sur ilçesinde evlerin pek çoğu harabeye döndü. Kalan evlerin fiyatları yüzde 70 değer kaybetti. HDP’li yöneticilerin yaşadığı yerlerdeki lüks konut ve villalar ise 6 ayda en az yüzde 50 değerlendi.
Terör örgütü PKK’nın yakıp yıktığı, yaşanılmaz hale getirdiği Diyarbakır’ın Sur ilçesi, adeta hayalet bir kente döndü. Bu nedenle ilçede yaşayan 24 bin kişiden 22 bini göç etmek zorunda kaldı. Evlerin çoğuna el koyan PKK’lı teröristler buraları üs olarak kullanmaya başladı, çatışmalardan sonra da patlayıcılarla binaları harabeye döndürdü.
Sur’da yaşanan terör tüm kenti etkiledi. Yoksul halkın yaşadığı Sur ve bitişik ilçelerdeki konutlar terör nedeniyle büyük değer kaybetti. Özellikle Sur’daki konutların fiyatları adeta çakıldı. Sur’da avlusu olan konutlar geçen sene 300 bin liradan satılırken, bu sene 50 bin liraya alıcı bulamıyor.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Milletvekili Leyla Zana gibi HDP’lilerin önde gelenlerinin yaşadığı Kayapınar’da villa ve konutlar adeta zirve yaptı.
Bölgede geçen yıl 500 bin lira olan villa fiyatları bu sene 600 ile 650 bin liraya çıktı. Yine geçen yıl 250 bin liraya satılan bir dairenin fiyatı şimdi 300-350 bin lira arasında. Terörün hiç uğramadığı, özel güvenlikle korunan lüks site ve villalarda, HDP’li yönetici ve milletvekillerinin uzun yıllardır yaşadıkları belirtildi.
HDP yöneticileri ve milletvekilleri Diyarbakır’ın güvenli bölgelerindeki lüks villa ve konutlarda yaşıyor.
BÖLGEDE EKONOMİ BATTI
Sur’daki çatışmalar, Diyarbakır’ın ekonomisini de vurdu. Halk temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelirken bölge esnafı da kepenk indirmek zorunda kaldı.
Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği Federasyonu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, tüm sektörlerde işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.
Diyarbakır ticaretinin önemli bir merkezi olan Suriçi’nde 300’den fazla esnafın Maliye’ye başvurarak kapatma dilekçesi verdiğini belirten Bedirhanoğlu, “Ayrıca 50 firma da başka bölgeye taşındı. Kalanların çoğu da kepenk kapatıp, dükkânını devretmeye çalışıyor” dedi. Bedirhanoğlu, devletin bölgedeki esnafa ve işadamlarına yardım etmesini istedi. (Bugün)