2021 Ramazan ayı son teravih ne zaman? Teravih namazı bugün mü sona eriyor?

2021 Ramazan ayının son teravih namazı için geri sayım başladı. Koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle bu yıl Ramazan ayında teravih namazları camilerde değil evlerde kılınması Diyanet İşleri Başkanlığı'nca uygun görülmüştü. Söz konusu yaklaşan arefe ve bayram dolayısıyla vatandaşlar; ''teravih namazı ne zaman bitiyor? 2021 Ramazan ayı son teravih namazı ne zaman kılınacak?'' sorularına yanıt arıyor.

Teravih namazı kılınışı ile birlikte Ramazan ayı boyunca evlerinde ibadetlerini yerine getiren kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. 2021 Ramazan ayının sona ermesine sayılı günler kala son teravih namazının ne zaman kılınacağı merak konusu oldu. İşte teravih namazının kılınışı ve detayları...

Teravih namazı, Ramazan ayı içinde arife gününde başlayıp Ramazan'ın son gününün gecesine kadar devam eden ve 20 rekat olarak kılınan nafile bir namazdır. Müslümanlar bu yıl evlerinde 12 Nisan gecesi ilk teravih namazını kılmaya başladı.

TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN BİTİYOR?

Teravih namazı 2021 yılında 11 Mayıs günü yatsı namazının ardından eda edilecek. Ramazan ayı arife günü sonrası Ramazan Bayramı başlayacak.

Teravih namazının kılınışı uzun bir aranın verilmesi nedeniyle dönem dönem unutulabiliyor.

Yatsı namazı ile vitr namazı arasında her iki rekatta selam verilerek kılınan teravih namazı, koronavirüs tedbirleri kapmasında alınan yeni karar ile bu yıl evlerde kılındı.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL KILINIR?

Hz. Peygamber (s.a.s.)'in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer'in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer'in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır.

Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇA KADAR KILINABİLİR?

Teravih namazı yatsı namazına tâbî bir sünnettir. Bu nedenle yatsı namazı kılındıktan sonra kılınır. Teravih namazı saati İstanbul için 21:13'te okunacak olan akşam ezanının ardından başlamaktadır. Bu saat itibariyle yatsı namazını kıldıktan sonra teravih kılınabilir. Teravih namazı ne zamana kadar kılınabilir sorusuna ise, Diyanet "imsak vaktine ve fecrin doğuşuna kadar" yanıtını vermektedir.

TERAVİH NAMAZI GECE 12'DEN SONRA KILINIR MI?

Bir sebeple teravih namazını yatsıdan hemen sonra kılamayan bir Müslüman, teravih namazını gece 12'den sonra kılabilir. Teravih namazı fecr vaktine kadar kılınabilir.