TEOG kalkıyor mu sorusu ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 15.00'te Beylerbeyi Sarayı'nda Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG konusunda Başbakan'a bilgi sundu.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan son dakika TEOG açıklaması geldi. Erdoğan’ın yaptığı son dakika TEOG açıklamasına göre, TEOG kalkacak mı sorusu gündeme oturdu. Tartışmalara konu olan TEOG sınavı hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. TEOG hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan; “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin.” diye konuştu.
TEOG'UN YERİNE HANGİ SINAV GELECEK-TIKLA ÖĞREN
E-OKUL SİSTEMİNE GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN...
İşte yeni sistem
Artık merkezi sınav olmayacak. Öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu elde edilecek. Yani öğrencinin başarısında okulda kendi öğretmenlerinin yaptığı sınavlar esas olarak değerlendirilecek. Öğrencilerin performans notlarına katıldıkları sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de etki edecek. İzledikleri tiyatro oyunları, opera, bale gibi aktiviteler, çaldıkları enstrumanlar, katıldıkları spor aktiviteleri, devam ettikleri sanat ve spor kursları da belli bir katsayı hesabına göre öğrencilere ek puan getirecek. 8 yıllık eğitimin sonunda ortaya çıkan puanlarla öğrenci, gitmek istediği liseye göre tercih yapacak. Liseler ise kendi puanlarını kendileri belirleyip ilan edecek.
Bakanlık yetkilileri insanların kafasındaki “bütün okullarda aynı notlandırmanın yapılmayacağına yönelik inancın” ise doğru olmadığını, bu tip bir problemin istisna olabileceğini kaydediyor.
AL, LGS, OKS, SBS, TEOG
Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi.
TEOG SON DAKİKA HABERLERİ
Bakan'dan Başbakan'a rapor. Gelen son dakika haberlerine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 15.00'te Beylerbeyi Sarayı'nda Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG konusunda Başbakan'a bilgi sundu.
Eğitim sistemiyle de ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan şu şekilde konuştu:
Burada kimse kitabını defterini böyle uygun şartlarda alamıyor ikinci el eskiden ve fiyatlara milyonlar. Biz geldik ilk nereden başladık 6 sıfır attık 10 milyon 10 liraya düştü. Bunu da aştık dedik ki ikinci el kitap niye olsun. Onu biz yaşadık, abilerimizden teksir kağıdı ile çekilmiş kitap alıyorduk. Abilerimizden belli bir ücret karşılığı alırdık. Fakat biz dedik ki bu çileyi çektirmeyeceğiz. Onun için okullar başlarken bizler kitapları sıraların üzerine 0 kilometre ve ücretsiz koyduk ve kuşe kağıt, birinci hamur kağıt alabiliyorlar.
Acaba şu anda genç nesil bizim yaşadıklarımızı annelerine babalarına sorsalar. Şimdi böyle bir şey yok. Ülke her yönü ile refaha kavuştu. Okullarımızın kalitesi fiziki olarak her şeyi ile biz 70 bin derslik 15 seneye sığdırdık. Şu anda Türkiye'de 20 kişilik sınıflar var. Biz eğitimi birinci sıraya çıkardık. Yatırımlar gerekiyordu ona başladık, en fazla kadroyu eğitime öğretmenlerimize ayırdık ve ciddi anlamda alımlar yaptık. Okullarımızda asla boş ders olmasın. Bunun çalışmalarını da Milli Eğitim Bakanlıklarımız sürekli yapıyor ama az önce yaşadığımız şu ikinci el falan bunları hamdolsun ortadan kaldırdık.
TEOG NEDİR?
TEOG yeni eğitim sistemine göre temel eğitimden orta öğretime geçiş için yapılan sınavın adıdır. Yani, önceden SBS olarak bilinen sınavdır. Gerek eğitim sisteminde, gerek sınav sisteminde yapılan değişiklerin bir sonucudur TEOG. Bu sisteme göre, 6. sınıf, 7. sınıf ve 8. sınıf öğrencileri, 6 farklı dersten sınavlara girecek ve bu 6 dersin 6 sınav sonucunun ortalaması ile orta öğretim eğitimlerine başarı puanlarına göre seçebilecekleri bir okul tercihi yapmaktalar.
7 yaşında ilköğretimden başlayarak ortaöğretim ve liseyi de kapsayan üniversiteye kadar devam eden 12 yıllık zorunlu bir eğitim sistemi vardır. Önceden 5 yıl ilköğretim, 3 yıl ortaöğretim ve 4 yıl lise olarak 5+3+4 olarak belirlenen bir eğitim sistemi mevcuttu. Ancak 2012-2013 yılında eğitimde yapılan bir reform ile bu sistem 4+4+4 eğitim sistemi olarak dönüştürülmüştür. Bu yeni eğitim sisteminin temeli 4 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretim ve 4 yıl lise eğitimini kapsar. Meslek eğitiminin arttırılması, kapatılan imam hatip ortaokullarının yeniden gelmesi ve 12 yıllık zorunlu eğitimin olması yeni eğitim sisteminin oluşturulmasındaki temel nedenlerdir.