Temyiz süreci kısalıyor... Yargıda yapay zeka dönemi

Emsal kararlara daha rahat ulaşılması ve temyiz sürecinin hızlanması için yapay zeka devreye girecek. Yeni sistem 2023'te hayata geçirilecek.

Eğitimci, şair ve yazar Mehmet Akif İnan'ın 22'nci ölüm yılı dolayısıyla 3'üncü Mehmet Akif İnan Ödül Töreni düzenlendi. Mehmet Akif İnan Vakfı ile Memur-Sen tarafından, düzenlenen törene Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de katıldı. Türkiye'de, temel insan hakları bağlamında atılan adımların ötesinde yapılması gerekenlerin olduğunu kaydeden Gül, "Kimsenin kılık kıyafetine, düşüncesine, yaşam tarzına karışılmadığı ve bunun anayasal teminat altına alındığı yeni ve sivil bir anayasaya Türkiye'nin acilen ihtiyacı vardır" dedi.

TURKOVAC ÖDÜLÜ

Törende Kovid-19'a karşı yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'ye "Başarı ve Teşvik Ödülü"nü Bakan Gül verdi. Diğer kategorilerde ödül alan isimler ise şöyle: "Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü: Mesut Uçakan (Yönetmen), Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü: Özgür Şimşek (Orman işçisi), Uluslararası Değer Ödülü: İHH Yetim Projesi, Üstün Hizmete Vefa Ödülü: Rasim Özdenören, Jüri Özel Ödülü: İclal Dağcı (Kartal Anadolu İHL öğrencisi)."

YARGITAY'DA YAPAY ZEKA 2023'TE DEVREDE

Yargıtay'da emsal nitelikteki kararlara daha kolay erişilebilmesi ve içtihat tutarlılığını sağlama amacıyla geliştirilen yapay zeka sisteminin 2023'te hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargıtayın Kurumsal Kapasitesi'nin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapay zeka tabanlı geliştirilen sistemle, güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor.

6 MİLYON KARAR

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği 2015'ten bu yana Yargıtay'ın tüm kararları kamunun erişimine açıldı. Bu süreçte ilan edilen 6 milyondan fazla karar, güncel ve yol gösterici değeri yüksek kararların tespit edilmesinde zorluklar yaşanmasına sebep oldu. Yargıtay, bunun önüne geçebilmek için yapay zeka tabanlı sistem geliştirerek kullanıcıların bireysel özelliklerine göre en güncel kararlara önem sırasına göre kolayca ulaşmasını hedefliyor.

ZİRVE YAYINEVİ KUMPASINDA 4 KİŞİYE CEZA

Malatya'daki, Zirve Yayınevi kumpas davasında yargılanan 4 sanık için karar verildi. İftira, hürriyetten yoksun kılma ve örgüt adına suç işleme suçlarından 1 sanık 18 yıl 4 ay, 3 sanık ise 11'er yıl 5'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin soruşturma sırasında FETÖ'nün çıkarları doğrultusunda hareket edildiğini belirledi.