Temelden çatıya ihmaller zinciri! 25 kişiye mezar olmuştu

Gaziantep'te 6 Şubat'taki 7.7'lik ilk depremde çöken binadaki ihmaller, bilirkişi raporunda tek tek sıralandı; 1 Temel derinliği yetersiz. 2 Projeye aykırı inşaa edilmiş. 3 Taşıyıcı kolanların içinden elektrik tesisatı geçirmişler. 4Beton, demir, işçilik kalitesiz. 4 Etriye aralığı uygun değil.

AA

Akşam

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma yol açtığı Gaziantep'te Pamukkale Sitesi'nin A Blok'u çöktü; 25 kişi yaşamını yitirirken 16 kişi de enkazdan yaralı kurtuldu. Sitenin statik proje müellifi ve teknik uygulama sorumlusu Atilla G. ile müteahhit Sadık D. ve Yusuf A. tutuklandı. Enkazdan alınan karot, donatı ve kayaç örnekleri incelendi; ihmaller tek tek tespit edildi.

İLK 3 KATTA DÜZ DEMİR

Bilirkişi raporuna göre Sadık D. tarafından yapılan binanın ilk 3 katı tamamen çöktü, Yusuf A. inşaa ettiği üst katlar ayakta kaldı. Alt katlarda düz demir, üst katlarda ise nervürlü (çıkıntılı) demir kullanıldı saptandı.

TUĞLA YERİNE BRİKET

İddianamede, "Demirlerde korozyon gözlemlendiği, beton kalitesinin iyi olmadığı, demir ve beton işçiliğinin bütün katlarda kötü olduğu görülmüştür" ifadesine yer verildi. Yapı ruhsatında dolgu malzemesi olarak tuğla kullanılacağı belirtilmesine rağmen briket kullanıldığı da ortaya çıktı. Tutuklu sanıklar Atilla G, Sadık D. ve Yusuf A. hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

1975 YÖNETMELİĞİNE BİLE AYKIRI

Binanın yapımına ruhsat alınmadan önce başlandığı da belirtilen iddianamede, "Etriye aralıklarının ve etriye kancalarında uygulanması gereken açının, hem 1975 hem de 1998 yönetmeliklerine aykırı olduğu görülmüştür. Binada ruhsata aykırı olarak yapılmış asmolen tavan bulunduğu anlaşılmıştır" denildi.

BETONA TAŞ KOYMUŞLAR

Soruşturmada binanın taşıyıcı elemanlarından elektrik tesisat boruları geçirildiği de belirlendi. Ayrıca ihmalin temelden itibaren başladığına vurgu yapılarak, "Statik projede yazan temel derinliklerine uyulmadığı, temel işçiliğinin kötü olduğu anlaşılmıştır" denildi. Beton numunelerinin içinde büyük taşlar bulunduğu da kaydedildi.