Temaslılar pozitif vakaya dönüyor! Batı'dan Doğu'ya kırmızı alarm

Temaslıların pozitif vakaya dönüşme oranı mayıs ayına göre Türkiye genelinde yüzde 1.3, Diyarbakır'da yüzde 1.4, Şanlıurfa'da 1.7 oranında arttı. Batman'da 11 ev karantinada, İzmir kötüye gidiyor...

Türkiye’de korona vakalarında artışın yaşandığı illerin başından gelen Diyarbakır ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın uyarıları sürüyor. Kentte koronavirüs vakalarındaki artışları, önce yoğun bakımda yatan hasta sayısı, ardında temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranındaki artışlar izledi. Mayıs ayına kıyasla Türkiye genelinde yüzde 1.3 oranında artan temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranında, Diyarbakır’da yüzde 1.4, Şanlıurfa’da ise 1.7 oranında artış kaydedildi.

‘KALABALIK EV RİSK’

İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, son 2.5 aylık süreçte vaka sayılarının artmaya başladığına dikkati çekti. Artışın yaşanmasında şehirlerarası seyahat kısıtlamasının etkisinin büyük olduğunu ifade eden Çelen, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmamasının yanı sıra Diyarbakır’ın çok kalabalık bir aile yapısına sahip olmasının dezavantaj oluşturduğunu söyledi. Çelen, “Maalesef Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’daki vaka sayıları maske kullanımı, sosyal mesafe ve kişisel hijyenle ilişkili olarak, özellikle el yıkamayla ilişkili olarak artış göstermektedir” dedi. 

KARANTİNADALAR

Batman’da Gercüş’e bağlı bazı köylerde vakaların tespit edildiği 11 ev karantinaya alındı. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla karantinaya alınan evlere 14 gün boyunca giriş çıkışlar yasaklanırken, filyasyon ekipleri evlerde oturanlara test uygulamaya başladı. 

İZMİR VALİSİ: DURUM 1 AY ÖNCESİNE GÖRE KÖTÜ 

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Karataş’taki esnafı gezerek, korona tedbirlerine yönelik denetim yaptı. Vali Köşger, “Vaka sayıları maalesef hem ülkemizde hem de dünyada artma trendine girdi. İzmir’de de bir artış trendi olduğunu görüyoruz. İzmir için durum çok vahim olmamakla birlikte 1 ay öncesine göre daha kötü durumdayız. Rakamlar, istatistikler daha kötüye gidiyor. Bu aşamada durumu sıkı kontrol etmez ve kurallara uymazsak tekrar yaygınlaşma riski ortaya çıkabilir ve daha ağır yaptırımlar gerekebilir” dedi.