Teleferik faciasında tutuklanan CHP'li başkanın ifadesi ortaya çıktı... ''Tek sorumlu ben değilim, 4 yetkili daha var''

Antalya'da yaşanan teleferik kazası soruşturmasında tutuklanan 5 kişi arasındaki Kepez Belediye Başkanı Kocagöz ifadesinde “Aday olunca istifa ettim. Benim sorumluluğum bulunuyorsa 4 kişi daha var” dedi.

Antalya'da meydana gelen teleferik kazasıyla ilgili 14 şüpheliden 5'i tutuklandı. Tutuklananlar arasında yer alan dönemin ANET Genel Müdürü ve 31 Mart'ta CHP'den Kepez Belediye Başkanı olarak seçilen Mesut Kocagöz ifadesinde genel müdürlüğü döneminde bakımların eksiksiz yapıldığını, buna ilişkin de ellerinde rapor olduğunu belirtti. Aday adaylığı için istifa ettikten sonraki son bakımlara ilişkin bir bilgisi olmadığını bildiren Kocagöz, hazırlanan bilirkişi raporunun da hatalı olduğunu iddia etti:

BAKIMLA İLGİLİ BİLGİM YOK

"28 Kasım 2023'te belediye başkanlığına aday adaylığına başvuru yapmak amacıyla ANET yönetim kurulu başkanlığından ve genel müdürlüğünden istifa ettim. Yaklaşık 6.5 yıl teleferikle ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kazadan önce yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlarla ilgili hiçbir bilgim bulunmamaktadır. Teleferik benden önceki genel müdür döneminde faaliyete alınmıştı. Benim herhangi bir sorumluluğum var ise benim haricimde sorumluluğa gidecek 4 kişi daha bulunmaktadır. Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi. Ayrıca bilirkişi raporunun da hatalı olduğunu söylemek isterim. Söz konusu teleferikle ilgili bakımlar ve cıvatalar, direklerin bakımı ve buna benzer tadilat onarımın yapıldığına dair bilgi ve belgeleri avukatım sundu. Görev yaptığım süre zarfında rutin bakımlar ile ağır bakımların eksiksiz yapıldığı, ANET A.Ş. Yönetim Kurulu'na Mega Tower isimli şirket tarafından sunulmaktadır. Raporlar düzenli olarak çift heyet tarafından kontrol edilmektedir, suçsuzum."

BİR DAHA AYAĞIMI YERDEN KESMEM!

Antalya'da mahsur kaldıkları teleferikten 5.5 saat sonra kurtarılan anne Rabia Küçük, "Bir daha ayağımı yerden kesen hiçbir şeye binmem" derken, kızı Nur Çeken ise kabinin birden sarsılmaya başladığını ve çok korktuklarını söyledi.

Teleferik faciasında havaad asılı kalan 174 kişi ise 23 saat süren operasyonla kurtarıldı. Serik Devlet Hastanesi'nde hemşire olan Rabia Küçük, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde okuyan kızı Nur Çeken ve yeğeni Eda Dağlaraşar (20) da 5.5 saatin sonunda kurtarılabildi. Teleferik kazasının yaşandığı anları cep telefonuyla kaydeden Nur Çeken ile annesi Rabia Küçük, korku dolu anları anlattı:

Rabia Küçük: "Başlarda biraz korkmuştum. Bir süre sonra teleferik 1 dakika kadar durdu. Daha sonra tekrar çalıştı ve durdu. O sırada sallanmaya başladık. Hemen önümüzde parçalanan kabin vardı. Onu görünce hemen 112'yi aradık, bilgi verdik. Sonra herkes müdahale için gelmeye başladı. Aşağıda da AFAD ve kurtarma ekipleri vardı. Makara sistemini hazırlayıp, bizi tek tek güvenli şekilde halatlarla kayalık yamaca indirdiler. Ölümle burun burunaydık. Bildiğimiz bütün duaları okuduk. Bir daha ayağımı yerden kesen hiçbir şeye binmem."

Nur Çeken: "Anı olsun diye video çekiyordum.Sarsılmaya başladık. O anda 'Ölüyoruz' diye düşündüm."

10 SORTİDE 97 KURTARMA

174 kişinin tahliye operasyonunda, 607'si arama-kurtarma olmak üzere 2 bin 202 personel görev aldı. 304 araç, 11 ambulans, 10 helikopter, gece görüş kabiliyetine sahip dronlar, keşif ve askeri kargo uçağı kullanıldı. AFAD'ın yanı sıra itfaiye, JAK, UMKE, 112 Acil Servis ve STK üyelerinin gö- rev aldığı kurtarma operasyonunda Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteriyle 7 sortide 73, Hava Kuvvetleri Komutanlığı helikopteriyle de 3 sortide 24 kişi olmak üzere toplam 97 kazazede havadan kurtarıldı.

EKİPLERİMİZ TELLERİN ÜZERİNDEN KAYARAK MÜDAHALE ETTİ

AFAD Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Kartal Muhcı, Antalya'daki teleferik kazasında 22.5 saat süren kurtarma operasyonunun detaylarını anlattı. Personelin özel eğitimli ve gerekli ekipmanlarla donatımlı olduğunu belirten Muhcı, AFAD'ın arazi şartları ve yüksekliği nedeniyle müdahalenin zor olduğu teleferiklerde meydana gelebilecek kazalara karşı gerekli ekipmanları envanterinde bulundurduğunu kaydederek şu bilgileri verdi: "Herhangi bir dağcılık ekibi ya da dağcılık eğitimi almış birinin gerçekleştiremeyeceği bir kurtarmaydı. Biz personelimizi teleferik kazalarında müdahale için yetiştirip gerekli ekipmanlarla donattık. Bu sayede 174 vatandaşımızın 97'si hava, 77'si kara unsurlarıyla alındı. Hattın ucundan giren bir personelimiz kayarak kabinlerde faaliyeti gerçekleştiriyor, oradaki vatandaşlarımızı tahliye ediyor ve sonraki kabine hareket ediyor. Sonraki ekip de ondan bir sonrakine geçerek, bu şekilde zincirleme olarak, dağcılık metotlarını kullanarak, iplerle kurtarabileceğimiz bütün kabinlerde bulunan vatandaşları kısa bir zaman içinde tahliye etti."