Tek itfaiye raporu 18 yıl önce verilmiş

Beşiktaş'ta 29 kişiye mezar olan gece kulübü için sadece 2006'da yangın raporu alındığı; belediyenin daha sonra 5 kez eksik itfaiye raporuna rağmen mevzuata aykırı ruhsat verdiği belirlendi.

BÜLENT ŞANLIKAN

İstanbul Gayrettepe'de 29 kişiye mezar olan Masquerade adlı gece kulübüne defalarca mevzuata aykırı ruhsat verildiği ortaya çıktı. Bina projesinde sinema salonu gözüken bodrumdaki bin metrekarelik alana 1987'de Beşiktaş Belediyesi tarafından diskotek ruhsatı verildiği öğrenildi.

5 KEZ DENETİMSİZ RUHSAT

Yangın bakımından inceleme raporunun sadece 2006'da 750 metrekarelik içkili lokantaya göre verildiği saptandı. 2007 yılından sonra yapılan mevzuat değişiklikleriyle işyeri ruhsatlarında kritik öneme sahip olan itfaiye raporunun ise hiç alınmadığı anlaşıldı. Aynı yıl içkili lokanta alanının 900 metrekareye çıkarıldığı anlaşıldı. CHP'li Beşiktaş Belediyesi'nin söz konusu mekana, 2007 yılından itibaren verdiği 5 ayrı ruhsatın hiçbirinde de güncel itfaiye raporu olmadığı öğrenildi.

BELEDİYE GÖZ YUMDU

Beşiktaş Belediyesi'nin mekana 2011 ila 2018 yıllarında bin 525 metrekare diskotek ruhsatı verdiği; 2020'de de 500 metrekare ek ruhsat çıkarıldığı tespit edildi. İtfaiye muayene raporunun her ruhsat değişikliğinden sonra tekrar oluşturulması gerekirken belediyenin her defasında bu zorunluluğu göz ardı ettiği ortaya çıktı. Öte yandan belediye tarafından gece kulübüne yönelik denetim yapılmadığı da öne sürüldü. Bölgenin en büyük eğlence mekanında izinsiz yapılan tadilat sırasında kaynak yapılırken kıvılcım sıçrayan elyaf malzeme alev almış; 29 kişi dumandan zehirlenerek hayatını kaybetmişti.

Yangına ait yeni görüntüler ortaya çıktı. İşçilerin alevlere müdahale ettiği görüldü.

Gözaltındaki 9 kişinin işlemleri sürerken işletme ortağı Şazi Şekergümüş sağlık kontrolüne götürüldü.

KURTULAN İŞÇİ: YANGIN TÜPÜ ÇALIŞMADI

Yangın sırasında arka çıkıştaki yolu bulup kurtulan marangoz işçisi Ercan E.'nin ifadesi ortaya çıktı. "Mekanda locaları ve duvarları mobilya ile kaplı- yorduk. 10 metre ileride bir anda alev çıktı" diyen Ercan E., 17 yaşındaki Efe Demir'in yangın tüpüyle alevlere doğru koştuğunu belirterek şöyle konuştu: "Söndürme tüpünü elinden aldım; yanımdakilere 'uzaklaşın' dedim. Yangın tüpünü ateşin üzerine sıkarak ateşi söndürdüm. Başka bir yangın tüpünü aldım, mandalına basmama rağmen çalışmadı. Yangın hafiflediği için insanlar kaçmayı bıraktı. DJ kabininin arkasında şiddetli duman yükseldi, elektrikler kesildi. Göz gözü görmüyordu. Kaos yaşandı, bağrışmalar oldu. Koşarak koridora girdim, yerde sürünerek dışarı çıktım."

SÖNDÜRME SİSTEMİ SADECE KAĞIT ÜSTÜNDE

İtfaiye'nin 2006 raporunda işletmede 10 adet 6 kiloluk yangın söndürme tüpü, acil aydınlatma, ışıklı yangın çıkış levhaları, otomatik söndürme sistemi ve duman detektörlerinin olduğu belirtiliyor; ancak son yangında bahsi geçen sistemlerden hiç biri devreye girmedi.

Mekana 2006'dan sonra 5 ayrı ruhsat düzenlendi; hiç birisinde metrekareler uyuşmuyor.

VARANK'TAN ÖZEL'E: BEŞİKTAŞ'A DA BİR HEYET GÖNDER

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Beşiktaş Belediyesi'nin ihmalleri üzerinden CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e şöyle tepki gösterdi: "Vatandaşa hizmet edilsin diye sağlanan imkânları dağa harcayanları savunmak için Van'a heyet gönderen Özgür Özel; İstanbul'un göbeğinde 29 canımız gitti. Bir heyeti de, bu facianın başsorumlusu olan Beşiktaş Belediyenizin ihmallerini araştırmak için gönderseydiniz ya!"

SAYIŞTAY'IN 2022 RAPORU: İLÇEDEKİ MEKANLARIN YÜZDE 85'İ KAÇAK

Sayıştay'ın 2022 raporuna göre Beşiktaş'taki 20 bin 135 işyerinden yaklaşık 3 bin tanesinin ruhsatı var. Bu mekanların apartman kat maliki izni, itfaiye raporu, baca kriterlerine uygunluğu, emniyet görüşü veya iskanı bulunmuyor.

'DENETLEMEMEK DE İHMALDİR'

DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Müdürü Tevfik Güneş, 2007'de Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı 'Binaların Yangından Korunması'na yönelik yönetmeliğe dikkat çekerek ihmaller zincirini anlattı: "Yangının çıktığı yerin bir bölümünde ev, bir bölümünde ofisler var. 1500 kişi kapasiteli mekanın bulunduğu yer tamamen yanlış. Büyük ölçekli bu yerde en az 4 acil çıkış kapısı olması gerekiyordu. Ancak bir giriş bir de çıkış var. Acil durum planı, ilk yardım ekipleri, kaçış yolları, duman önleyici sistem gibi tedbirlerin de olmadığını görüyoruz. Bunları denetlememek de ihmaldir."