Tek çözüm Filistin'i tanımak

Başkan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Sanchez, Gazze'deki soykırımın önlenmesi için Avrupa ülkelerine ortak çağrıda bulundu.

Başkan Erdoğan, Gazze'de ateşkes çağrılarına kan dökerek karşılık veren şımarıklıkla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Vicdan sahibi hiçbir ülke bu tabloyu kabullenemez" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük İspanya ziyaretinin son gününde Türkiye-İspanya İş Forumu'na katıldı. Madrid'deki Moncloa Sarayı'nda resmi törenle karşılanan Başkan Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile görüşerek, Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirve'ne katıldı, iki ülke arasındaki anlaşmalara imza attı.

KÂĞITTA KALMASIN

Gazze'de yaşanan katliamlara dikkat çeken Başkan Erdoğan, "Gazze'de ve işgal edilmiş Filistin topraklarında 250 gündür yaşanan soykırım, vicdan sahibi herkesin yüreğini kanatıyor. Gazze'de 16 bini çocuk olmak üzere 37 binden fazla insan göz göre göre katledildi, 85 bin sivil yaralandı. Ateşkes çağrılarına dahi kan dökerek karşılık veren bir şımarıklıkla karşı karşıya bulunuyoruz. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir BMGK'nın aldığı ateşkes kararında önemli olan uygulamaya geçmesi, kağıtta kalmamasıdır" dedi.

SANCHEZ'E TEŞEKKÜR

İspanya'nın Filistin'i tanıma kararının çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, "İspanya'nın bu tutumunun diğer ülkelere örnek teşkil etmesini istiyoruz. BMGK üyelerinin İsrail'e baskı yapmalıdır. Adil ve kalıcı barışı sağlayacak her adımı destekleriz. Daha adil bir dünya mümkün. Şu anda maalesef dünyanın kaderi 5 ülkenin elinde. ABD'nin duruşu bizleri ciddi manada üzmektedir" ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı Sanchez'in İsrail'e karşı aldığı tavrı tebrik eden takındığı tavrı tebrik eden Erdoğan, "İspanya'nın İsrail mezalimi karşısında izlediği tutumu takdirle karşıladığımızı burada hassaten vurgulamak istiyorum. Sayın Sanchez, ilk günden bu yana gerçekten ilkeli, tutarlı ve dirayetli bir politika benimseyerek hem İspanya halkının hem Filistinli kardeşlerimizin hem de Türk milletinin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir" şeklinde konuştu.

Dost ve NATO müttefiki İspanya ile her alanda mükemmel ilişkilere sahip olduklarını söyleyen Başkan Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin 2021'den itibaren "kapsamlı ortaklık" olarak tanımlanmasında değerli iş insanlarının katkısının büyük olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Mevcut meydan okumalar karşısında dayanışma ve işbirliğimiz hayati önemdedir. Çok çeşitli ilişkileri beraberinde getiren böylesi bir ortamda ekonomik ve ticari ilişkilerimizi kazan- kazan ilkesiyle daha da geliştirmek arzusundayız" diye konuştu.

YATIRIMCILARA DAVET

2002 öncesinde 2 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacminin geçen sene yaklaşık 10 kat artışla 19,2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Erdoğan, şu mesajı verdi: "20 milyar dolar hedefimizi neredeyse yakalamış olduk. Bir sonraki hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde 25 milyar avroya ulaşmak. Bölgesinin cazibe merkezi olan Türkiye, İspanya'dan çok daha fazla yatırımcıyı özellikle ev sahipliği yapmak üzere ülkemize davet ediyoruz. Ticaret ve yatırım işbirliklerimizi, cesur ve yenilikçi bir bakış açısıyla yeniden kurgulamamız, yeni fırsat pencerelerinin açılmasına vesile olacaktır. Farklı sektörlerdeki çalışmalarımızı teknoloji ve inovasyonun gücüyle harmanlayarak yeni ortaklıklara da fırsat tanımalıyız. Hükümetler olarak iş dünyamızın bu bağlamda atacağı adımları destekleyeceğiz. Yanınızda olacağız."

TÜRKİYE BÖLGESİNDE ÖNEMLİ BİR OYUNCU

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Türkiye'den 150'ye yakın iş insanının katıldığı forumda önemli mesajlar verdi. Başbakan Sanchez, "İspanya ve Türkiye her alanda en muhteşem ilişkilere sahip iki ülke. Bu zirvelerin düzenli yapılması da bunun çok güzel bir örneği. Türkiye, İspanya için anahtar bir ekonomik ortak ve bölgesinde önemli bir oyuncu" ifadelerini kullandı. Diğer Avrupa ülkelerine de Filistin'i tanımaları çağrısında bulunan Sanchez, "Tek çıkış yolu bu. Kan dökülmesini durdurmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Sayın Erdoğan ile aynı yönde hareket ediyoruz" dedi.

G7 ZİRVESİ İÇİN İTALYA'DA

Başkan Erdoğan, İspanya ziyaretinin ardından G7 zirvesine katılmak için İtalya'nın Puglia bölgesinde bulunan Sorgo Egnazia'ya geçti. Zirvede, Gazze soykırımı, Ukrayna savaşı, iklim krizi, göç ve enerji gibi çözüm bekleyen konular ele alınacak.

DAHA BÜYÜK UÇAK GEMİSİ YAPACAĞIZ

Türkiye ile İspanya arasında ekonomi, enerji, eğitim, savunma sanayii alanlarında 11 anlaşmaya imza atıldı. Başkan Erdoğan, "İnsansız hava araçlarında birlikte yapılabilecek bazı adımları atıyoruz. İnsansız denizaltılara varıncaya kadar bu adımları atacağız. Bu çalışmaları Savunma Bakanlığımız hızla yürütüyor ve bizler de takipçisiyiz. İspanya ile bu konuda işbirliğimiz olacak" dedi.

BİZ HUKUK DEVLETİYİZ

Erdoğan, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk kararını soran İspanyol bir gazeteciye şu cevabı verdi: "Türkiye bir hukuk devletidir. Bu isimlerden birisi 100 kişiden fazlasının ölümüne neden olmuştur. Sizlerin bu soruları bizleri düşündürüyor. Başını sallama, ben sallamıyorum. Dimdik çalışmama devam ediyorum. Hukuk ne gerektiriyorsa biz onu yaparız."