TBMM Başkanı Kurtulmuş: İki devletli çözümden başka bir yol kalmadı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, iki devletli çözümün tek çıkar yol olduğunu belirterek, “Bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar kargaşa sona ermeyecek” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyük Çamlıca Camii Konferans Salonu'nda düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası programına katıldı. Filistin'de 2 gündür devam gerilimi kaygıyla izlediklerini aktaran Numan Kurtulmuş, "Bugün maalesef Orta Doğu'da, Filistin topraklarında yapılan zulümler had safhaya ulaşmıştır. Her iki tarafa da bu anlamda sükunetle bu meselenin çözülmesi için bir şekilde sükuneti ve itidali tavsiye ediyoruz. Ancak bütün dünyaya şu soruyu sormak hakkımızdır: 'Ecdadın dört asır boyunca sulhu, selameti, barışı getirdiği Filistin toprakları bugün kan denizine döndü?'" sorusunu yöneltti.

KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Filistin'de yaşananların hukuksuz olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Mescid-i Aksa Müslümanların kırmızı çizgisidir. Aksa'ya yapılan saldırı asla ve asla kabul edilemez. Şu anda Mescid-i Aksa'nın uluslararası statüsünü Türkiye olarak koruyor ve bu uluslararası statünün sonuna kadar korunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Türkiye olarak başından itibaren iki devletli çözümün tek çıkar yol olduğunu söylediklerini kaydeden Kurtulmuş, "Tam manasıyla bağımsız, bütün kurum ve kuruluşlarıyla teşekkül etmiş bir Filistin devleti kurulana kadar Orta Doğu'daki bu kargaşa maalesef sona ermeyecektir. İki devletli bu çözümden başka bir yol olmadığı artık ayan beyan ortadadır. 1967'de BM tarafından kabul edilen sınırlara dönülünceye kadar, yani başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti tamamıyla müstakil hale gelinceye kadar Orta Doğu'daki bu kargaşa sona ermeyecek" şeklinde konuştu.