İHA
Kocaeli'de 1 Nisan'da 648 kişi yedikleri tavuk dönerden zehirlenmesinin ardından, gıda güvenliği ve alınması gereken önlemler gündeme geldi.
SOĞUK ZİNCİR AKSATILIYOR
Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, tavuk döner üretiminde genellikle etin yeterince pişirilmediğini, soğuk zincirin aksadığını ve hijyen standartlarının ihmal edildiğini belirterek, "Tavuk döner, özellikle salmonella ve campylobacter gibi patojenlerin üremesine elverişli bir ortam sunuyor. Üretim sırasında etin 75 dereceye kadar ısıtılmaması, bakterilerin hayatta kalmasına ve çoğalmasına neden oluyor. Bu da tüketicilerimizin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi.
ÇAPRAZ BULAŞIYA DİKKAT!
Toplu tüketim merkezlerinde gıda güvenliği açısından en riskli gıdaların kanatlı etleri olduğunu dile getiren Ercoşkun, şöyle devam etti: "Bunun sebebi kanatlı etlerin yüksek PH'sıdır ve diğer etlere göre daha gevşek et yapısına sahip olmasıdır. Yüksek PH'larda insanlarda zehirlenmelere yol açan mikroorganizmalar gelişebilmektedir. Kanatlı etlerin pişirilmesinde tüm aşamalara dikkat edilmelidir. Döner 20 santimetreden kalın olmamalıdır, kalın olursa çiğ kalma ve bakteri üretme riski artar. Ekipman kullanımı ve çapraz bulaşmanın önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Kanatlı etleri pişirildikten sonra tüketilmelidir, muhafaza edilmeye uygun değildir."
SEKTÖRE LEZZET GETİRMİŞ
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde 648 kişinin zehirlendiği tavuk döner işletmesinin tutuklanan sahiplerinden K.Y. ve E.T.'nin ifadesi ortaya çıktı. K.Y., hastaneye kaldırılan kişilerin neden zehirlendiklerini bilmediğini söyledi. Ortağı E.T.'nin ise "Tavuk bozuk olsaydı zaten yapılış aşamasından kendini belli ederdi, bozuk olduğunu anlardım. Zehirlenen kişilerin uzun zamandır katık döner yememesinden kaynaklı sağlık sorunu yaşayabileceğini düşünüyorum. Uzun yıllardır bu sektördeyim. Ben bugüne kadar kimsenin sağlığıyla oynamadım. Benim Hatay usulü sosum, bu sektöre farklı bir tat ve lezzet getirmiştir" şeklinde kendini savunduğu öğrenildi.