''Taşıyıcı sistemler binaları taşımadı''

Dicle Üniversitesi'nde 50'den fazla akademisyen, 6 Şubat depremlerinin enkazlarını inceledi. Raporda taşıyıcıların esnek olduğu, perde duvar ve kolonların artırılması gerektiği kaydedildi.

Akşam

ŞEYHMUS ÇAKAN

TÜBİTAK ve uluslararası kuruluşların destekleriyle Dicle Üniversitesi'nden 50'den fazla akademisyen 6 Şubat depremlerin vurduğu illerdeki 600'ü aşkın yapıyı inceledi. Yıkılan ve ayakta kalan yapılarda gerçekleştirilen çalışmalar rapor haline dönüştürüldü. Raporu hazırlayan Dicle Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, yıkılan binalarda taşıyıcı sistemlerin eksik olduğunun görüldüğü, bunun önlenmesi için direncin perde duvar ve kolon miktarlarının artırılması gerektiğini ifade ederek şöyle söyledi:

GÜVENLİK RİSKE ATILMAMALI

"Depreme çok az direnç gösteriyor. Bu direncin artırılması için binanın yükünü taşıyan perde duvar ve kolon miktarlarının çoğaltılması gerekiyor. Bazı yerlerde aralıkların çok daha büyük olması o kolonda göçmeye neden oluyor. Kancaların yapılmaması veya da kötü yapılması, yani küçücük bir bağ teli eksik yapılıyor, beton döküm sırasında kayıyor. Bu felaketleri yaşamamamız için statik detaylar, beton kalitesinden ödün verilmemeli."

Köy evlerine kavuştular

Malatya'da depremzedeler için 66 bin çok katlı afet konutu, 25 bin de kırsal konut inşa edilecek. Kuyulu Mahallesi'nde depremzedeler köy evlerine yerleşiyor. İlk konutların hak sahiplerine teslim edildiği Yeşilyurt'a bağlı mahallede, diğer evlerin tamamlanması için de çalışmalar sürüyor.

Evine yerleşen Kıbrıs gazisi depremzede Mehmet Karadaş, "İçinde her şey var, dört dörtlük. Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, kanepe, halı, yatağa kadar her şeyi verdiler. Evi teslim ettiklerinde çok duygulandım, ağlayacaktım. Çok perişanlık çektik. Allah razı olsun, devlet bize bu evi verdi" diye konuştu.