Taşron işçilere Bakan Sarıeroğlu'dan müjde Taşerona kadroda son dakika haberleri

Taşeron işçilerin merakla beklediği taşerona kadroda sona gelindi. Taşerona kadro çalışması tamamlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilere kadro açıklaması yaptı ve taşeron çalışanların merakla takip ettiği konuda önemli açıklamalar yaptı. Son dakika taşerona kadro haberleri sayfamızda yer alıyor. Sarıeroğlu, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yakaladığı yüzde 11,1'lik büyüme ile Çin ve Hindistan'ı geride bırakarak dünya birincisi ekonomi haline geldiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşerona kadro düzenlemesine ilişkin çalışmanın detaylarını, kamuoyunun bir iki gün içerisinde öğreneceğini bildirdi.

Taşerona kadro çalışmalarında artık sona gelindi. Taşeron işçi haberleri taşeron çalışanların merakla araştırdığı haberlerin başıdna geliyor. Taşerona kadroda son dakika gelişmesi yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşerona kadro düzenlemesine ilişkin çalışmanın detaylarını, kamuoyunun bir iki gün içerisinde öğreneceğini bildirdi. Taşerona kadro çalışmasında sona gelinmesi taşeron işçilerin sevindirdi. İşte, Sarıeroğlu’nun açıklamasından satır başları.

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA GEÇERKEN NEREYE BAŞVURACAK- TIKLA ÖĞREN 

Taşeron işçiler kadroya geçerken sözleşme imzalayacak mı - TIKLA ÖĞREN 

TAŞERON İŞÇİLER MEMUR OLACAK MI? YAŞ VE EĞİTİM ŞARTI VAR MI? - TIKLA ÖĞREN 

TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ

BAKAN’DAN MÜJDE

Yıl sonu itibarıyla büyümenin yüzde 7 olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Sarıeroğlu, Türkiye'nin geçen yıl hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını, tüm uluslararası kuruluşların kriz senaryoları ürettiğini, böyle bir ortamda Türkiye'nin büyümede böylesine tarihi seviyeler yakalamasının başarı hikayesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sarıeroğlu, yüzde 10,6 olarak açıklanan işsizlik oranında düşüş seyri yaşandığını vurguladı.

Türkiye'nin son 10 yılda yaklaşık 6 milyon 445 bin kişiye istihdam yarattığını, bunun 3 milyonunu kadınların oluşturduğunu dile getiren Sarıeroğlu, istihdamı artırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Bakan Sarıeroğlu, 2003 yılında sadece 65 bin 398 kişiyi işe yerleştiren İŞKUR'un, kasım ayı itibarıyla 982 bin 758 kişiyi istihdamla buluşturduğunu belirterek İŞKUR'un yıl sonuna kadar 1 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediğini kaydetti.

İmalat ve bilişim sektöründe asgari ücret üzerinden sağlanan teşvikleri prime esas kazanç üzerinden vermeye başlayacaklarını dile getiren Sarıeroğlu, "Bir Senden Bir Benden" teşvikiyle de 1 ila 3 çalışanı olan imalat iş yerlerinin, 18-25 yaş grubundaki gençleri ek olarak istihdam ettiğinde ücret ve sosyal güvenlik primleri ile vergilerinin 1 ay işveren tarafından 1 ay devlet tarafından ödeneceğini söyledi.

Sarıeroğlu, 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara mesleki eğitim kursları veya işbaşı eğitim programlarına katılmaları halinde 400 liralık bakım desteği vereceklerini ifade ederek gençlerin ihtiyaçları doğrultusunda dizayn edebilecekleri 10 bin liraya kadar katkı sağlanacak yeni bir modeli de hayata geçireceklerini belirtti. 2018'in ilk ve son çeyreğinde 5 bin engelli ataması gerçekleştireceklerini dile getiren Sarıeroğlu, ilk atamanın mart ayında yapılacağını kaydetti.

Muhalefetin, taşeronlara kadro düzenlemesine ilişkin çalışmayı sorması üzerine Sarıeroğlu, "Çok yakın zamanda, bir iki gün içerisinde bütün detayları herkes, tüm kamuoyu öğrenmiş olacak." dedi.

Geçici mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerini 4 ay kadar daha uzatacaklarını, 4/C'lerin 4/B'ye geçişlerinin sağlanacağını anlatan Sarıeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda 900 bin emekçimiz, yapacağımız çalışmaların kapsamında. Asgari ücretle ilgili de dün iki farklı toplantı gerçekleştirdik. Net asgari ücrette, reel olarak yüzde 111 artış yapmış bir iktidarız. Asgari ücreti, hiçbir zaman siyasi popülizm malzemesi yapmadık. Asgari ücret ülkemiz açısından önemli denge ücretidir.

Asgari ücret üçlü yapıda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen bir ücret. İşçilerimizle, işverenlerimizle hükümet olarak ikinci görüşmemizi yaptık. İnşallah, mutabakatla, tüm kesimler için faydalı olacak, her kesimin beklentisini karşılayacak bir ücreti de yine AK Parti iktidarı olarak biz belirleyeceğiz. Emekçilerimiz, işverenlerimiz, çiftçilerimiz, emeklilerimiz, inşallah yakın zamanda onlarla ilgili de güzel çalışmalarımız da olacak."

TAŞERONA KADRODA GÜVENLİK SORUŞTURMASI 

15 Temmuz'da yaşanan kanlı darbe girişimi sonrasında aynı olayların bir daha tekrarlanmaması için güvenlik soruşturması yapılacak. Güvenlik soruşturmasından geçen kadroya dahil edilecek. 

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA GEÇERKEN YAŞ SINIRLAMASI VAR MI?

Taşeron işçilerin kadroya geçerken herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Fakat memur statüsünde olacakları için emekliliği gelen taşeron işçiler kadroya geçemecek. 

Hükümetin taşeron mesaisi sürüyor

Kamudaki yaklaşık 850 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesine son şeklinin verilebilmesi için Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında cuma günü toplantı yapıldı. Toplantıda düzenlemenin ayrıntıları ile sendikaların görüş ve önerileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta taşeron işçilere verilen kadro müjdesiyle ilgili hükümetin mesaisi sürüyor.

Sendikaların görüş ve önerileri de masaya yatırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarıyla ayrıntıları ortaya çıkan düzenlemeye son şeklinin verilmesi için cuma günü Başbakan Yıldırım başkanlığında Maliye Bakanı Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu'nun katılımıyla toplantı yapıldığı öğrenildi. Düzenlemenin ayrıntılarının ele alındığı toplantıda, sendikaların görüş ve önerileri de masaya yatırıldı.

Düzenlemenin en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilmesi planlanırken, ilgili bakanların Başbakan Yıldırım başkanlığında bu hafta tekrar bir araya gelmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

Yaş ve eğitim seviyesi şartı aranmıyor

Düzenlemenin kamuoyuyla paylaşılan ayrıntılarına göre, söz konusu kadro fırsatı, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen kurum ve kuruluşlardaki tüm taşeron işçileri ilgilendiriyor. Yaş ve eğitim seviyesi şartının aranmadığı düzenlemeden yararlanmak isteyen taşeron işçilerin, öncelikle çalıştıkları kurumlara başvurmaları gerekecek.

Başvuruların ardından yapacakları işle ilgili bir sınava tabi tutulacak işçilerden sınavda başarılı olanlar, güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları iş yerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak.

Kaç Kişi Yararlanacak

Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeli idareler, üniversiteler, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/D maddesi kapsamına (işçi kadrosuna) alınacak. Belediyelerde çalışan 400 bin kişi belediyelerin kuracağı yeni iktisadi teşekküllerde işçi olarak istihdam edilecek. 4C kapsamındaki 24 bin kişi 4B kadrosuna alınacak, Mevsimlik çalışan 25 bin dolayındaki işçinin çalışma süresi uzatılacak.

KİT İşçileri Ne Olacak?

KİT’lerde taşerona bağlı olarak çalışan işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu işçilerin durumu, bu çalışma sonucu belirlenecek.

Mevsimlik İşçiler Yararlanacak mı?

ÇAY-KUR, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda dönemsel olarak çalışan işçiler yararlanacak. Halen 5 ay 29 güne kadar istihdam edilen bu işçiler, 9 ay 29 güne kadar çalıştırılabilecek. 

4/C'liler Ne Olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), TBMM gibi kurumlarda çalıştırılan veya özelleştirme sonrası işsiz kaldıkları için 4/C statüsünde çalıştırılan kişiler (Yaklaşık 23 bin kişi) 4/B statüsünde “sözleşmeli memur” kadrosuna alınacak. 

Sözleşme Süresi Olacak mı?

Daha önce Meclis’e sunulan yasa tasarısında taşeron işçilerin 3 yıllık sözleşmeli olarak istihdamı öngörüldü. Yeni düzenlemede, 1 yıl, 3 yıl gibi sözleşme süreleri olmayacak. 

Kriter Olacak mı?

Kadroya alınacak taşeron işçiler için eğitim, yaş, asıl iş-yardımcı iş gibi kriter olmayacak. 

Emekli Olan Ama Çalışmaya Devam Eden İşçiler Faydalanacak mı?

Emekli maaşı alanların kamuda çalışması yasak. Bu nedenle, halen hem emekli aylığı alan hem de taşerona bağlı olarak çalışan kişiler kadroya alınmayacak.

Emekliliğine Az Kalanların Durumu Ne Olacak?

Emekliliğine, 1 yıl, 2 yıl gibi kısa süre kalanlar emeklilik yaşını dolduruncaya kadar kamuda çalışmaya devam edecek. 

Primi eksik olan işçiler ne olacak?

Bu durumdaki işçiler de prim günlerini tamamlayarak emeklilik hakkını alıncaya kadar çalışmak üzere kadroya alınacak. 

Sözleşmesi askıca olanlara ne olacak?

Doğum iznine ayrılan, hastalandığı için rapor kullanan, askere giden ve bu nedenle sözleşmesi “askıda” olan kişiler, izinden veya askerden döndüklerinde kadroya alınacak.