Tarımda büyükşehir desteği sürüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, çiftçiye ve kooperatiflere destek vermeye devam ediyor. Büyükşehir, ihtiyaç duyulan bölgelere katı gübre dağıtıcı römorkundan yem ezme makinesine, ceviz soyma makinesinden damlama sulama borusuna kadar 200 adet ekipman dağıttı.

Nitelikli tarım ve hayvancılığı destekleyerek çiftçinin daha yüksek kazanç elde etmesini amaçlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, her alanda çiftçiye desteklerini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) ve Tarım Peyzaj AŞ tarafından alınan ekipmanlar törenle ihtiyaç duyulan bölgelere dağıtıldı. Törende, Kestel Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi'ne 3 tonluk katı gübre dağıtıcı römork verildi. Yenişehir ilçesindeki Karacaahmet ve Çiçeközü mahallelerine 1'er adet yem ezme makinesi, Barcın Mahallesi'ne 6 tonluk süt soğutma tankı teslim edilirken; Orhangazi Belediyesi'ne dal öğütme makinesi, Orhangazi ilçesi Yeniköy ve Dutluca mahallelerine 1 adet serpme tipi gübre atma makinesi ve 1 adet ot canavarı, Fındıklı Mahallesi'ne sabit tip ot ve sap parçalama makinesi verildi.

MAHALLE MAHALLE TESLİMAT

Keles, Mustafakemalpaşa, İznik, Büyükorhan, Orhaneli, Nilüfer, Harmancık ve Gemlik ilçelerindeki mahallelere 14 adet ceviz soyma makinesi dağıtılırken; İznik, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Nilüfer, Orhangazi, Orhaneli, Kestel, Gürsu, Yıldırım ilçelerindeki mahallelere de toplam 28 adet salça makinesi dağıtıldı. Orhaneli ilçesi Yaban Mersini Kooperatifi'ne dal öğütme makinesi, Göynükbelen Mahallesi'ne sabit tip ot ve sap parçalama makinesi, İznik ilçesi Elmalı ve Derbent mahallelerine 2 adet pekmez makinesi, Mustafakemalpaşa ilçesi Soğukpınar Mahallesi'ne 1 adet fındık ayıklama makinesi, Tepecik Mahallesi'ne 1 adet jeneratör verildi. Mudanya ilçesi Trilye Kadın Kooperatifi'ne 1 adet gıda kurutma fırını, Güzelyalı Kadın Kooperatifi'ne 1 adet gıda kurutma fırını ve 1 adet erişte kesme makinesi, Hasköy ve Dedeköy mahallerine 124 top damlama sulama borusu, Nilüfer ilçesi Çamlıca Kadın Kooperatifi'ne 1 adet erişte kesme makinesi teslim edildi. Gemlik ilçesi Adliye Mahallesi'ne kapak folyo makinesi verilirken, Karacabey ilçesi İkizce Mahallesi'ne tohum selektör makinesi dağıtıldı.

İŞTE 'YEŞİL YARIŞ'IN KAZANANLARI

Büyükşehir'in çevre alanında yapılan iyi uygulamaları ön plana çıkarmak amacıyla düzenlediği Çevre ile Dost Ol İyi Uygulama Ödülleri Yarışması'nın kazananları belirlendi.

Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki iyi çevre uygulamalarını ön plana çıkarmak amacıyla düzenlendiği Çevre İle Dost Ol İyi Uygulama Ödülleri Yarışması'nda süreç tamamlandı. Çevrenin korunmasına yönelik sürdürülebilir projelerin teşvik edilmesi, atık ve israfın önlenmesi, oluşan atıkların kaynağında ayrı toplanması, geri dönüşüm ile hammadde ve enerji tasarrufunun sağlanması amacıyla düzenlenen yarışmaya, 17 ilçeden toplam 106 kurum ve kuruluştan başvuru geldi.

ÖDÜLLER 8 HAZİRAN'DA VERİLECEK

Eğitim kurumları kategorisinde; Gemlik Hisar Anadolu Lisesi 'Atık Alüminyum Polietilen (Tetrapak) ve Pirina Kullanılarak Üretilen Polimer Kompozitlerin Mekanik Davranışlarının Belirlenmesi' projesi ile birinci oldu. Nilüfer Borsa İstanbul Fen Lisesi de 'Ekolojik Okul' projesi ile Jüri Özel Ödülü almaya hak kazandı. Belediyeler kategorisinde; Yıldırım Belediyesi 'ÖTL'den Asfalt Üretimi' projesi ile birincilik, Mustafakemalpaşa Belediyesi 'Çöp Değil Bir Avuç Toprak' projesi ile ikincilik ve Yıldırım Belediyesi 'Sıfır Atık Hareketi' projesi ile üçüncülük ödülünün sahibi oldu. Hizmet sektörü kuruluşları kategorisinde, Almira Hotel Thermal Spa & Convention Center 'Atık Yağlar Nefes Oluyor' projesi ile ödül aldı. Sivil toplum kuruluşları kategorisinde; Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 'Atıklar Hayat Buluyor...' projesi ile birincilik ödülü, BEKAYKOOP 'Atık Malzeme Kolaj Çalışması Projesi' ile ikincilik ödülü, TOSYÖV BURSA 'Çevreci KOBİ' projesi ile üçüncülük ödülü almaya hak kazandı. Yarışma ödül töreni, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında 8 Haziran'da gerçekleştirilecek.

TOPRAKLARIN YÜZDE 45'İ ORMANLIK ALAN

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarım ve hayvancılık alanına verdikleri desteklerle bu konudaki heyecanı tüm şehre anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Başkan Aktaş, tarım konusunda çok kararlı olduklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi'nin ürün yetiştirilmesi, fide ve fidan dağıtımı, ürünün pazarlanması ve ihracatı noktasında tüm gayreti gösterdiğini ifade eden Başkan Aktaş, fidan müracaatlarının süresini uzattıklarını, toprak analizi neticesinde dağıtımı yapılacağını dile getirdi. Aktaş, "Verdiğimiz desteklerle ilçelerdeki tarım potansiyelini ayağa kaldırmak istiyoruz. Yapacağımız çok iş var. Topraklarımızın yüzde 45'i ormanlık alan, yüzde 34'ü tarım alanı. Tarımla ilgili aktivitemizi düşürmemeliyiz. Armut, Gemlik zeytini, şeftali, çilek ve kiraz üretimi bizim özellikli ürünlerimiz arasında bulunuyor. Siyah incirin çoğunluğunu AB ülkelerine ihraç ediyoruz. Ahududu, böğürtlen ve bezelye üretiminde birinci sıradayız. Domates, soğan, biber, mısır, buğday ve daha birçok ürün sayılabilir. Hayvan varlığı potansiyelimiz de her geçen sene artıyor. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Tarım Peyzaj AŞ, BUSKİ ve HAGEL marifetiyle 4 koldan tarım için seferber olduk" dedi.

MİNİKLER TOPRAKLA BULUŞTU

Tarımda teknolojik alt yapının gelişmesi ve üretim kalitesinin yükseltilmesi amacıyla çalışmalarını yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, geleceğimiz olan çocukların toprakla buluşmalarını sağlamak için çeşitli aktiviteler düzenliyor. İl Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında; Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerindeki 10 ilkokuldan 1. ve 2. sınıflar ile 5 anaokulundan toplam 5 bin öğrenciye birer adet domates ve biber fidesi dağıtıldı. 10 bin adet fidenin öğrenciler eliyle toprakla buluşturulduğu projede, çocukların tarımsal üretim aşamalarını uygulayarak öğrenmeleri hedeflendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da proje kapsamında, Güneştepe Mahallesi TOKİ Şehit Jandarma Er Ali Bakış İlkokulu'nda öğrencilerle bir araya geldi. Dünya Süt Günü kapsamında öğrencilere süt ikramında bulunan Başkan Aktaş, miniklerle birlikte dağıtılan fideleri toprakla buluşturdu.

10 BİN FİDE DAĞITILDI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "10 bin adet domates ve biber fidesi dağıttık. Öğretmenler tarafından okulda hobi bahçesi oluşturulmasını da çok güzel buldum. Ayrıca, Dünya Süt Günü dolasıyla çocuklarımıza süt dağıtımı yaptık" dedi.

BÜYÜKŞEHİR'İN ENERJİSİ DOĞADAN

İstanbul'un ardından en fazla sanayi ihracatının gerçekleştiği Bursa da sanayileşmeye paralel olarak kirlilikten nasibini alırken; Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bir taraftan çevre yatırımlarına ağırlık verirken diğer taraftan enerji ihtiyacını rüzgar, su ve güneş gibi doğal kaynaklardan karşılamaya başladı. Tüketimin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefiyle daha önce BUSKİ'ye ait arıtma tesisleri ve su depolarının üzerine yerleştirilen güneş panelleri ile elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, Güneş Enerji Santrali (GES) projelerine kent içindeki metro duraklarını da ekledi. Büyükşehir Belediyesi ve TEK Enerji işbirliğinde, 30 Bursaray istasyonunun çatısına yıllık yaklaşık 2 megavat kapasiteli santral kuruldu. 30 istasyonda kurulum tamamlanırken, Organize Sanayi ve Acemler istasyonlarında enerji üretimine başlandı. Kalan 28 istasyon ise kısa zamanda üretim için devreye alınacak. Santrallerin kurulumu, devreye alınması, UEDAŞ kabulü, 10 yıllık bakım-onarımı, sigortalanması, garantisi, sistem işletim bedeli, proje bedeli, başvuru bedelleri gibi ek masrafları yüklenici firma üstlenecek ve sistem 10 yıl sonra tamamen Burulaş'a devredilecek. Burulaş'a sözleşme gereğince, 10 sene boyunca yapılan üretimden gelir paylaşımı modeli uygulanacak. Toplam 30 istasyonda güneşten elde edilecek enerjiyle, istasyon iç ihtiyaçlarının yüzde 47'si güneş enerjisinden karşılanacak. 10 yıllık süre baz alındığında, istasyonların 45 milyon kilovatsaat olan enerji ihtiyacının 21 milyon kilovatsaati güneşten karşılanacak ve böylelikle 17 milyon TL'lik tasarruf sağlanacak.

ÇÖPTEN ELEKTRİK

Yenikent katı atık depolama alanında 2012 faaliyete başlayan tesiste metan gazından elektrik üretimi yapılırken, saatte 9,8 megavat gücünde 47 bin konutun enerji ihtiyacına eşdeğer elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. 2012 yılından bu yana yaklaşık 510.692.496 kilovat elektrik üretilerek, 254.322.100 metreküp gazın atmosfere karışmadan enerjiye dönüşümü sağlandı.