Tarihimizin en büyük yangın felaketi! Küllerin arasında iyilik yarışı

Manavgat'ta 220 saatte kontrol altına alınabilen alevler Türkiye'de yaşanmış en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçti. Yangınlarda 60 bini Manavgat'ta olmak üzere toplamda 83 bin 810 hektar yani 117 bin 348 futbol sahası alan küle döndü. 60 bin hektar alanın kül olduğu Manavgat'ta hayatı normale döndürmek için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Ağır hasarlı 2 bin konutun yıkımı devam ediyor, yardımlar vatandaşlara ulaştırılıyor. Şehir merkezindeki sahra hastanesinde de yaralanan onlarca hayvan tedavi ediliyor. Gönüllü veterinerler, koyun, eşek, baykuş, kaplumbağa, köpekleri iyileştirmek için canla başla mücadele ediyor.

Antalya Manavgat'ta 28 Temmuz'da başlayan ve 10 gün sonra 220 saatte kontrol altına alınabilen yangında, 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. 59 mahalledeki yanan ev, ahır, depo, iş yeri, tarım alanları ve ölen hayvanlarla ilgili ekonomik kaybın en az 1 milyar lira olduğu hesaplandı. 2'si orman işçisi 7 kişi ile binlerce yaban hayvanı ve köylülere ait hayvanlar da yangında öldü. Bölgede yapılan tespitlere göre 15 bin dekar tarım arazisi hasar gördü, 33 bine yakın hayvan telef oldu. Gebze Teknik Üniversitesi, yangınlardan etkilenen alanların optik ve termal uydu görüntülerini kullanarak harita hazırladı. Manavgat yangını, Türkiye'de yaşanmış en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçti. Yangınlarda toplamda 83 bin 810 hektar yani 117 bin 348 futbol sahası büyüklüğünde alan küle döndü.

160 BİNİ AŞKIN SORTİ YAPILDI

Yangının söndürülmesi ve yaraların sarılması için binlerce köylü, hem Antalya ve ilçeleri hem de Türkiye'nin birçok ilinden bölgeye gelen gönüllülerle büyük bir seferberlik örneği sergiledi. Yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin 10 günde toplamda 160 bini aşkın sorti yaptı.

235 YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 240 orman yangınından 5'inin devam ettiğini bildirdi. Bakan Kurum da, yanan bölgelerin yapılaşmaya açılmayacağını tekrarladı.

YUNAN UÇAK İSTİYOR

Bu arada BakanPakdemirli "Filomuza dışarıdan gelen iki uçak, Yunanistan ve AB'deki yangınların ciddiyetinden dolayı ayrıldı. Yunanistan'ın uçak talebi var. Bunu değerlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

AFETZEDELER İÇİN 177 KONTEYNER KURULDU

Manavgat'taki orman yangınlarından etkilenen mahalle ve köylere yerleştirilen 177 konteynerin ailelere teslim edilmek üzere hazırlanıyor. 202 konteynerden 177'sine eşyalar yerleştirildi. 25 konteynerin ise altyapı, elektrik ve su hattı bağlama çalışmaları devam ediyor. Yapılan tespitler çerçevesinde evi yıkılmış, yıkılmak üzere olan veya ağır hasarlı durumda olan aileler için hazırlanan 21 metrekarelik konteynerlerde, yatak ve oturma odası, mutfak, duş ve lavabo bulunuyor.

HER BİRİ 4 KİŞİLİK AİLEYE GÖRE

Dört kişilik aileye uygun tasarlanan konteynerlerin içerisine, AFAD ekipleri tarafından acil ihtiyaçların karşılanması için 4 katlanır yatak, 4 yastık, 4 nevresim takımı, bardak, tabak, tencere, tava, kepçe, kaşık, çatal, tuzluk, bulaşık malzemeleri ve elektrikli ocak konuldu. Olası yangınlara karşı konteynerlere 2'şer yangın tüpü ve bölgenin sıcak olmasından dolayı klima yerleştirildi.

SAHRA HASTANESİNDE HER ÇEŞİT HAYVANA TEDAVİ

Hayvanlar için Türkiye'nin en büyük sahra hastanesi Manavgat ilçe merkezine kuruldu. Yangında zarar gören karga, koyun, buzağı, eşek, baykuş, kaplumbağa, tavuk, kedi ve köpekler bu hastanede tedaviye alındı. Gönüllü veteriner hekimler tarafından yapılan tedavilerde hayvanlara birer de isim verildi. Gebe hayvanlar için ultrason cihazı, kan tetkikleri için laboratuvar ve mama deposu, yine alan içerisinde çadırlarda yer alıyor.

Her türlü hayvana özenle bakan gönüllü veterinerler, kurtaramadıkları için de büyük üzüntü yaşıyor.

KAZ DAĞLARI'NDA 7/24 NÖBET

Terör örgütü PKK'nın yayın organı Yeni Özgür Politika, Türkiye'yi tehdit etti; ''Kürt'le barışmayan Kaz Dağları'nı kaybeder'' başlığıyla manşet attı. Bunun üzerine Türkiye'nin oksijen deposu olan bölge koruma altına alındı. Olası yangın ihtimaline karşı 30 Temmuz itibarıyla Balıkesir genelinde bütün ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Jandarma, emniyet, orman muhafaza ve milli parklar görevlileri devriye gezmeye başladı. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde bulunan Komando Bölüğü de Kazdağları'nda nöbet tutuyor.

252 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 47 ilde çıkan 239 yangından 234'ünün kontrol altına alındığını, yıl sonuna kadar Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda 252 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını açıkladı. Altun, "Yangının yol açtığı hasarları gidermek için 79 milyon 400 bin TL nakdi yardımın gönderildiği afet bölgelerinde 4 bin 409 vatandaşımıza barınma hizmeti veriliyor. Evleri yangından zarar gören vatandaşlarımızın yeni evlerinin temeli de atıldı ve inşa çalışmaları hızla başladı. Devletimiz, tüm imkanlarıyla milletimizin hizmetindedir" dedi.

'ATEŞİN ÇOCUKLARI' İÇİN HESAP VAKTİ

İstanbul Terörle Mücadele ekipleri, PKK/KCK terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik 2 Ağustos'ta Sultangazi'de yasa dışı slogan attığı tespit edilen Y.A. ve Z.A. isimli iki şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. İfadesinin ardından iki şüphelinin serbest bırakıldığı öğrenildi. Yine sosyal medya üzerinden PKK/KCK terör örgütü ve örgütün sözde gençlik yapılanması "Ateşin Çocukları"nı övücü paylaşımlar yaptığı belirlenen A.A.D. isimli şüpheli de polis ekipleri tarafından yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından şüphelinin, tutuklandığı duyuruldu.

KADIN PİLOTA 'SABİHA GÖKÇEN'Lİ ÖVGÜ! 45 SORTİ YAPMIŞTI

İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği Twitter'dan, Türkiye'deki orman yangınlarına müdahale etmek için gelen kadın pilotunu 'Sabiha Gökçen'in fotoğrafı ve mesajıyla' övdü. "İspanya Türkiye'yle" hashtagiyle paylaşılan mesajda "Seninle gurur duyuyoruz!" ifadeleri yer alırken, aynı mesaja ikinci bir paylaşım yaparak dünyanın ilk kadın pilotlarından Sabiha Gökçen için "Tanıtılmaya ihtiyacı yok, O dünyaca ünlü" ifadelerini kullandı.

BIRAKMAYIZ BİRBİRİMİZİ

Manavgat'taki yangında, felçli eşini, "Gerekirse birlikte ölürüz ama seni bırakmam" diyerek evinin önünden geçen kişinin de yardımıyla kurtaran 80 yaşındaki İbrahim Deniz, "Bırakmayız birbirimizi. O gün de bırakmadım" dedi. Deniz, "O adamı Allah gönderdi. Çok şükür eşim de ben de kurtuldum" diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk olarak Deniz çiftinin evinin yapılması talimatını vermişti.

'GURUR DUYUYORUZ'

Marmaris'teki yangında evlerden bayrakları tek tek toplayan Azerbaycanlı itfaiyeci Kamil Dünyamalıyev'in anne ve babası evlatlarıyla gurur duyuyor. Türk bayrağını kendi bayrakları olarak gördüklerini, bunu evladına da aşıladıklarını belirten Nurali Dünyamalıyev, "Evladımın Türkiye'ye yardıma gitmesine sevindim ve onunla gurur duydum" diye konuştu.