1
ERCAN ÖZTÜRK
Osmanlı-Rus nedeniyle savunma amaçlı ve askerlerin dinlenmesi için çok sayıda tabya inşa edildi. Bu tabyalardan birinin de Çatalca’da yapıldığı tespit edildi. Bahşeyiş’te yaşayan mahallelilerin yıllardır Osmanlı Mağaraları olarak bildikleri bu yerin aslında bir askeri tabya olduğu yapılan incelemelerden sonra ortaya çıkarıldı.
Benzeri kırklareli’nde
Balkan Harbi’nde savunma amaçlı kullanılan bu tabya, hafif yarım ay şeklinde Çatalca’ya bakan cephesinin önünde derin duvarlarla ve çevresinin hendeklerle korunmuş bir şekilde olduğu görülüyor. Bir benzerinin Kırklareli’nde Seyfioğlu Tabyası adıyla olduğu biliniyor. Ancak buradaki tabyanın hali görenleri hayrete düşürdü. Osmanlı-Rus savaşlarında ve Balkan harbinde askerlerin savunma amacıyla kullandıkları ve 1293 yıllarında yapılan tabyanın üzerinde artık umumi tuvalet bulunuyor. Adeta fosseptik çukuru vazifesi gören tabyanın çevresi talan edilmiş durumda. Askerlerin hava alması için açılan havalandırma deliklerinin üzerine denk gelecek şekilde tuvalet kuruldu. Gruplar ve topluca piknik için buraya gelen vatandaşların tamamı tuvalet ihtiyaçlarını buradan karşılıyor. Böylece tuvalet ihtiyaçları sonucu bütün pislik tabya içerisine depolanıyor.
Rezillik keşifte ortaya çıktı
Bu yetmiyormuş gibi piknik yapan vatandaşların çöpleri de tabya içerisinde atılmış. Çatalca’da kaybolmaya yüz tutmuş onca tarihi eseri ortaya çıkartan Çatalca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel, tabyaların da şans eseri bulunduğunu söyledi. Yücel, “İlçemizde bulunan mağaralarda zaman zaman birlikte çalışmalar yaptığımız Anadolu Speleoloji Grubu Üyesi arkadaşlarla sözleşerek bir keşif yaptık. Yaptığımız keşifte çöplük içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş tüneller bulduk. Burası aynı zamanda bir piknik alanı olarak kullanılıyor. Oraya o tuvaleti kuranlar mutlaka altındaki tünelleri biliyordur. Yüzyıllık tarihi tüneller adeta bir fosseptik çukuru vazifesi görmektedirler. Bu utanılacak bir durum. Bu tarihimizin içine etmek değil de nedir?” diye konuştu.
Tabya’ya tuvalet rezaleti
Tabya, bir bölgeyi savunmak için yapılan ve silahlarla güçlendirilen askeri yapı. İlk olarak 11. yüzyıldan sonra kullanıldığını görülen tabyalar, I. Dünya Savaşı’ndan sonra önemini kaybetti. Tabyalar stratejik önem arzeden bir bölgenin, yerin, yolun veya şehrin güvenliğini ve savunmasını sağlamak üzere genellikle bölgenin hakim bir tepesine veya dağ yamacına yapılmış askeri tesislerdir.
Kim yaptı bunu!
Tuvaletin kimin tarafından kurulduğu tam bir muamma. Mahalleliler tuvaleti başkalarının kurduğunu söylüyor. Şimdi kaymakamlık hazineye ait bu arazi üzerindeki umumi tuvaleti kuran kişi veya kişileri araştırıyor.