Tarihi liseye kitap şifahanesi! Eski kitapları öğrenciler onarıyor

Erenköy Kız Lisesi kütüphanesindeki 1800'lü yıllara ait binlerce kitap, mantar hastalığına yakalandı. Tarihi gelecek nesillere aktarmak isteyen okul yönetimi, kurdukları atölyede öğrenci ve öğretmenler tarafından kitapları aslına uygun restore ediyor.

1911 yılında eğitim vermeye başlayan Erenköy Kız Lisesi, 2019 yılında deprem güçlendirme çalışmaları kapsamında yıkıldı ve yeni binasına kavuştu. Okulun 'Alev Alatlı'nın adı verilen kütüphanesi Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katıldığı törenle açıldı. Eski okulun kütüphanesinde yer alan 5 bine yakın tarihi kitap bu kütüphanede yerini aldı. 1800'lü yıllar ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait olan çoğu ilk basım bu kitapların zamana yenik düştüğünü gören Okul Müdürü Saadet Berna Ocakçıoğlu, kitapların onarımını araştırırken Marmara Üniversitesi Nadir Eserler Bölümünde öğretim üyesi Nadir Eser Uzmanı Mustafa Sulu ile tanıştı

İLK NUTUK BU KÜTÜPHANEDE

Nadir Eser Uzmanı Sulu ile ortak çalışma kararı aldıklarını belirten Ocakçıoğlu, "Açtığımız onarım kursuna katılan öğrenci, öğretmenler ve velilerimiz sertifika alacak. Kurs sürecinde onarılan kitaplar gelecekte bu okulda öğrenim görecek çocuklar için kaynak olacak. Kitapların çoğu Arapça yazıldığı için öğrencilere Arap alfabesi ve rakamlarını da öğretiyoruz. Şu an başlangıç aşamasındayız; cilt nasıl yapılır, nasıl tamir edilir atölyede öğrencilerimiz uygulamalı olarak onu öğreniyor" diye konuştu. Müdür Ocakçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kütüphanemizde toplamda 20 bin kitap var, tarihi kitaplar olarak nitelediğimiz kitaplar arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'unun ilk basımının yanı sıra, Safahat ve ansiklopediler bulunuyor. Yine Coğrafya kitapları, Osmanlıcaİngilizce sözlük, Osmanlıca- Fransızca sözlük, 1900'lü yılların başında müfredattaki Fen, Tarih, Coğrafya derslerine dair kitaplar var. Amacımız kurs bittikten sonra yapacağımız restorasyonlarla burada bir kitap şifahanesi oluşturmak."

MANTARLI KİTABA DUT YAPRAĞI TEDAVİSİ

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerinde Araştırmacı olarak görev yapan Nadir Eser Uzmanı Mustafa Sulu, projeyi şu sözlerle anlattı: "Erenköy Kız Lisesi ileride ilim dünyasına, kültür dünyasına yön verecek eserlere ev sahipliği yapacak. Kitapların kaybolmaması için en büyük desteği Devlet Arşivleri Genel Müdürümüz Prof. Dr. Uğur Ünal veriyor. Üniversiteden de böyle bir destek olacak burada ortak bir proje ile çok güzel eserler ortaya çıkacak. İklimsiz odalarda kaldığı için bu belgeler, kitaplar, defterler hava almamış rutubet almış mantar hastalığına yakalanmış. Biz bunları kurtarmaya çalışıyoruz. Mantar hastalığından kurtulduktan sonra benim bulduğum kaynatılmış dut yaprağı ile sarartıyoruz böylece eksik olan sayfaları tamamlıyoruz. Kitapların orijinalini bozmuyoruz. İlmin devamı kitapla olur, kitabın devamı ise restorasyon ve cilt ile olur."