Tarihi geçmiş ürünleri piyasaya sürmek isterken yakalandılar! ‘Böcekli makarna'ya bakanlık soruşturması

OBA Makarna'nın Venezuela'ya ihraç ettiği 10 konteynerlik ürün, tarihi geçmiş ve böceklenmiş çıkınca iade edildi. Firma, ürünleri Türkiye'ye sokabilmek için sahte evrak düzenledi.

HABER MERKEZİ

Venezuela'da bulunan Alimentos La Giralda adlı firma, Gaziantep'te merkezli OBA Makarna'dan geçen yıl sipariş verdi. İhraç edilen 10 konteyner dolusu ürün, taahhüt edilen tarihten 9 ay sonra teslim edildi. Makarnaların son kullanma tarihinin geçtiği ve böceklendiği görüldü. Venezuelalı firma Türkiye Büyükelçiliği ile görüşüp durumu iletti; bozuk makarnalar geri gönderildi.

SAHTE EVRAK SKANDALI

Hatay İl Tarım Müdürlüğünce yapılan incelemede ülkeye girişine izin verilmeyen ürünlerin imhası istendi. İddiaya göre OBA Makarna, buna karşılık sahte Genel İhracat Sağlık Sertifikaları hazırlayıp Gaziantep İl ve Tarım Müdürlüğü'ne verdi. Ancak evraklardaki son kullanma tarihleriyle Gıda Güvenliği Bilgi Sistem kayıtları uyuşmayınca sahtekarlık ortaya çıktı. Gaziantep İl ve Tarım Müdürlüğü, firma hakkında hukuki süreç başlattı.

FİRMANIN İLK AVUKATI DEĞİL

OBA Makarna 13 Mart'ta da yurtdışından dönen son kullanım tarihi geçmiş 1865 ton ürünü yeniden paketlemek için fabrikaya getirmek isterken yakalanmıştı. Sakarya'da da aynı markaya ait 33 TIR dolusu tarihi geçmiş ürün ele geçirilmiş; firma "Kendimiz imha edeceğiz" savunması yapılmıştı.