Tarihe vurulan mühür: 9 Eylül

Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle düşmanın ana kuvvetlerini yok eden Türk ordusu, Atatürk'ün tarihi “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri” emriyle 9 Eylül 1922'de 3 yıl süren işgale son verdi.

HABER MERKEZİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yaktığı kurtuluş ateşi, 9 Eylül 1922'de İzmir'de büyük bir zaferle neticelendi. 9 Eylül'de İzmir, düşmana son darbenin vurulduğu, Büyük Taarruz'un zaferle sonlandırıldığı yer oldu. İzmir'in kurtuluşu, tam bağımsızlığın yolunu açmakla kalmadı, Anadolu'nun kurtuluşunun da simgesi oldu. 30 Ağustos 1922'de Büyük Taarruz, Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde Türk milleti adına kesin bir galibiyetle sonuçlandı. Sonuç 5 gün içinde elde edilmiş ve plan başarıya ulaşmıştı. Verdiği zayiat ile daha da küçülen Yunan ordusu yenilgiye uğratılmıştı. 30 Ağustos milli mücadelenin kazanıldığı gün olarak tarihe geçti.

İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ

Halk büyük bir coşku yaşarken cephede ise henüz her şey bitmiş değildi. Perişan Yunan ordusu Uşak istikametine doğru kaçıyordu. Mustafa Kemal ise orduyla birlikte İzmir'e yürüme kararı aldı. Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin hemen ardından o tarihi emri verdi: "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri..."

Atatürk'ün İzmir'e girişini gösteren bir fotoğraf.

DÜŞMAN DENİZE DÖKÜLDÜ

Yorgun Türk ordusu, bu emirle bir kez daha dirildi. İşgal güçlerini takip eden Mehmetçik, Dumlupınar'dan sonra Uşak'ı, Alaşehir'i geri aldı. Yunan ordusu malzemesini bile terk ederek kaçıyordu. Türk ordusu 9 Eylül'de İzmir'e girdi. Bu sırada kahraman 4 süvari, Halkapınar'da açılan ateş sonucu şehit oldu. Türk süvarisine pusu kuran işgalci Yunan askerleri kısa sürede etkisiz hale getirildi. Vatan uğruna şehit olan askerler anısına Halkapınar'da bir anıt yapıldı. Yüzbaşı Şerafettin Bey'in komutasındaki süvari birliği, şanlı Türk bayrağını göndere çekti. 15 Mayıs 1919'da başlayan ve 3 yıl 3 ay 24 gün süren İzmir'in işgaline son verildi.

'BU BAŞARI MİLLETİNDİR'

Zaferin haklı gururunu yaşayan İzmir halkı Mustafa Kemal ve askerlerini bağrına bastı. Şanlı ordu, çiçek yağmuruyla karşılandı. Canını zor kurtaran Yunan askerleri ise Türk ordusu İzmir'e girerken bütün silah ve teçhizatlarını bırakarak kaçtı. Atatürk, 10 Eylül 1922 günü İzmir Hükümet Konağı'na gitti. Tarihi konağın balkonundan, Konak alanını hınca hınç dolduran İzmirlileri selamladı ve "Bu başarı milletindir" dedi. İzmir'in kurtuluşu, Lozan Barış Antlaşması'na uzanan tam bağımsızlığın yolunu açtı.

İZMİR'DEKİ TARİHİ ZAFER KURTULUŞUN SEMBOLÜDÜR

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir'in Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olarak bugün olduğu gibi tarih sayfalarında da önemli bir yer edindiğini vurguladı. Başkan Yelkenbiçer, "101 yıl önce, bu topraklarda bir destan yazan İzmirli vatandaşlar, kurtuluş mücadelesinin, bağımsızlık ve vatanseverliğin sembolü olmuşlardır" dedi.

BİRLİĞİMİZ PERÇİNLEDİ

9 Eylül'ün Yunan işgalinden kurtuluş tarihi olduğunu vurgulayan Yelkenbiçer, "Bu zafer, İzmirliler tarafından en büyük coşkuyla kutlanan günlerden biridir. 1922 yılında gerçekleşen bu kurtuluş, Türk milletinin birlik ve beraberlik vurgusunu perçinleyen ve ulusal bayram gibi kutlanan en önemli tarihtir. Her yıl kutlanan zafer, gençler arasında tarih bilincinin ve vatan sevgisinin pekiştirilmesine de katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

DÖNÜM NOKTASI

Bu yıl da kutlamaların coşkuyla gerçekleşeceğini belirten Yelkenbiçer, "Bu zafer Türk milleti ve bilhassa kentimiz için büyük dönüm noktası olmuştur" ifadelerini kullandı.

İŞ DÜNYASINDAN MESAJLAR

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 101'inci yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, kurtuluş mücadelesinin başlangıç noktası, bağımsızlığın sembol şehri olan İzmir'in, Türkiye'nin kalkınması için çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, "9 Eylül, tarihin akışını değiştiren bir zaferin, kırılma noktasının mihenk taşıdır. Sadece İzmirliler için değil, bütün Türk milleti için anlamlıdır. Çünkü 9 Eylül, İzmir'le birlikte Türkiye'nin de düşman işgalinden kurtuluşunu müjdeler" ifadelerini kullandı.

ZAFER ALAYI YÜRÜYÜŞÜ YAPILACAK! COŞKUYLA KUTLANACAK

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümü coşkuyla kutlanacak. İzmir Valiliği, kurtuluşun yıldönümünde özel bir kutlama programı düzenleyecek. Bugün gerçekleşecek etkinlikler, şehrin dört bir yanında renkli anlara sahne olacak. Saat 09.00'da Anafartalar Caddesi ile Cumhuriyet Meydanı arası zafer yürüyüşü ile etkinlikler başlayacak. İzmirliler, 350 metre uzunluğundaki dev Türk bayrağını birlikte taşıyacak. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunulacak. Saat 10.30'da ise valilik önünde İzmir'in kurtarılması canlandırılacak. Vali Süleyman Elban, Süvari Birlik Komutanı'na Kuran-ı Kerim ve Bayrak takdim edecek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer ise komutana plaket verecek. Solo Türk ve Türk Yıldızları ekibinin uçuş gösterilerinin ardından fener alayı yürüyüşü ve Tan Taşçı'nın konseri ile son bulacak.

EMPERYALİZME KARŞI DURULDU

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, İzmir'in işgalini, Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasının ardından İtilaf Devletleri'nin Anadolu'yu bölüşme planının bir parçası olarak nitelendirdi. İzmir'in işgalinin Anadolu'da büyük tepki doğurduğunu söyleyen Elmacı, bunun emperyalizme karşı verilen milli mücadelenin tetikleyici gücü olduğunu belirtti. İzmir'in kurtuluşunun Türkiye'nin de kurtuluşu anlamına geldiğini söyleyen Doç. Dr. Elmacı, "İzmir'in kurtulduğu gün olan 9 Eylül'de, İstanbul'da ve Anadolu'nun birçok şehrinde sevinç gösterileri yapılmıştır. 9 Eylül İzmir kurtuluşu, ülkenin geneline yansıdığı için biz bugün İzmir'in kurtuluşunu Türkiye'nin kurtuluşu olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.